Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: Vujčić iznosi neistine i huška građane na dužnike u 'švicarcima'

Najavili su da će javno zatražiti ostavku guvernera ako se HNB ne pokrene u smjeru zaštite građana
22. siječnja 2015. u 14:56 60 komentara 3501 prikaza
švicarski franak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Udruga Franak optužila je guvernera HNB-a Borisa Vujčića da je u jučerašnjem priopćenju "iznosio neistine".

U današnjem priopćenju objavljenom na Facebook stranici Udruge ističu da su pogotovo ogorčeni zbog guvernerovog "huškanja" ostalih građana na one koji imaju kredite u švicarskim francima. Najavili su da će javno zatražiti ostavku guvernera Borisa Vujčića i drugih odgovornih osoba u Hrvatskoj narodnoj banci ako se HNB ne pokrene u smjeru zaštite građana.

Priopćenje Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

"Treba li što reći na priopćenje HNB-a? Naravno. Već govorimo u medijima da je guverner iznosio neistine. Pogotovo smo ogorčeni na strašenje i huškanje ostalih građana na CHF dužnike jer ćemo mi navodno biti krivi za mogući slom države. Naprotiv, odgovorno tvrdimo da ćemo upravo mi pomoći napokon da država postane monetarno neovisna i da se potakne potrošnja građana i da se nešto PDV-a uplati u blagajnu ove države. Novac koji nam je protupravno oduzet odlazi u ekstraprofite banaka, a onaj dio koji i ide u optjecaj putem kredita banaka, banke vrlo lako odobravaju samo u slučaju kupnje stranih proizvoda (npr. automobili, sukob interesa – inozemni proizvodi – inozemne banke), dok je jednom obrtniku ili gospodarstveniku gotovo znanstvena fantastika dobiti kreditna sredstva za razvoj svoje profesije, a u službi razvoja cjelokupnog gospodarstva.

Nekoliko naših ekonomskih stručnjaka već radi na tome da se demantira sadržaj jučerašnjeg priopćenja HNB-a. Također smo dobili puno reakcija i drugih stručnjaka, koje ćemo ovdje objavljivati kontinuirano. Angažirali smo i pravnu struku Udruge Franak, kako bi se preispitalo i pravno testiralo dosadašnje ponašanje HNB-a u slučaju Franak te ponašanje i fizičkih odgovornih osoba u pravnoj osobi za isti slučaj, a kako bi smo poduzeli konkretne pravne mjere. Udruga Franak više neće trpjeti nezakonita ponašanja institucija ove države ni nezakonita ponašanja odgovornih ljudi na čelu spomenutih institucija.

Napominjemo još jednom dosadašnje propuste Hrvatske narodne banke:

– Propust zabrane visokorizičnih CHF kredita

– Neupozoravanje građana na adekvatan način na špekulativni rizik CHF kredita (ako nije išla zabrana, onda su građani morali biti upozoreni u banci prije potpisivanja ugovora, HNB je morao zadati obvezu bankama da to učine – primjer austrijskog letka)

– Inzistiranje na pogreškama, nakon što nisu zabranile CHF kredite i nakon što nisu upozorile građane na rizik, nisu učinile ništa do današnjeg dana da svoje pogreške isprave

– Nakon pravomoćne kolektivne presude VTS-a u slučaju "Franak" gdje je utvrđeno NEZAKONITO i nepošteno poslovanje banaka, te povreda prava potrošača, HNB nije poduzela ništa do danas. Nije kaznila banke (normalna pojava u EU) te nije dala nalog da banke vrate građanima novac na temelju primjene nezakonite kamatne stope

– Banke krše Zakon o potrošačkom kreditiranju jer su jednostrano i nezakonito izračunale fiksnu maržu od 1.1.2014., te nisu potpisale aneks ugovora s dužnicima. Na taj način su koristile nezakonitu i sebi najpovoljniju metodologiju izračuna, na štetu dužnika. HNB cijelo vrijeme tolerira kršenje spomenutog zakona od  banaka, iako je Udruga Franak upozorila nekoliko puta javnost i HNB na tu činjenicu. Naprotiv, građani su sami morali pisati i slati optužne prijedloge na prekršajne sudove da se takvo nezakonito ponašanje spriječi. Prekršajni sud u Osijeku odbio je već nekoliko takvih optužnih prijedloga jer je naveo da je HNB odgovorna za podnošenje takvih optužnih prijedloga. HNB je cijelo vrijeme nijemo to promatrala, iako joj je uloga u Zakonu o potrošačkom kreditiranju propisana da nadzire provođenje istog zakona.

Dosta je bilo šutnje, pozivamo izvršnu vlast da provjeri ove navode Udruge Franak. Očekujemo i sastanak s guvernerom u vezi svih spomenutih problema. Ako se HNB ne pokrene u smjeru zaštite građana, zatražit ćemo javno ostavku guvernera i svih ostalih odgovornih osoba u Hrvatskoj narodnoj banci", stoji u priopćenju Udruge Franak.

>>Vujčić: Banke ne zarađuju na kreditima u švicarskim francima

>>Intervencija na deviznom tržištu: HNB prodala 326,2 milijuna eura

>>Vlada razmišlja o zabrani financiranja stambenih kredita u svim stranim valutama

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Avatar AlenkaBratušek
  AlenkaBratušek:

  Ako je netko do sada vjerovao da je za vodeće funkcije potrebna i određena razina inteligencije ovaj Vujčić nedvojbeno je sve to negirao!

 • hatikva:

  Joooj kako ste naivni, živimo u Hrvatskoj! Morate mu dati bonus pa će možda nešta i učiniti, inače zaboravite :))

 • jurayy:

  Sada opet po poreznim obveznicima radi monstruma koji ne rade svoj posao