Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUŽNICI

Udruga Franak podnijela prijave protiv banaka, Rohatinskog i Vujčića

udruga franak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
11.06.2015.
u 10:54

Prof. Ivan Lovrinović najavio izlazak na parlamentarne izbore

– Cilj nam je da se donese hitno zakonsko rješenje kojim bi se za početak vratile preplaćene kamate dužnicima u CHF-u, tražit ćemo da se u Saboru ta odluka donese do ljetne stanke – objavila je na voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić na konferenciji za novinare na kojoj je potvrdila da su jučer podnijeli žalbu Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda. Izračunali su da je posrijedi iznos preplaćenih kamata od 2,27 mlrd. kuna, u prosjeku između 20 i 25 tisuća kuna po dužniku.

– Gotovo 200.000 prezaduženih građana ima dug do 25.000 kuna, među njima je i značajan broj naših članova, a njima bi se vratili upravo toliki iznosi, čime bi mogli riješiti dug – kaže Lucić. Danas je Franak podnio i kaznene prijave DORH-u protiv predsjednika uprava koji su sedam tuženih banaka vodili do zakonskog ograničenja kamatne stope na kredite u švicarskim francima 1. siječnja 2014., bivšeg guvernera Željka Rohatinskog i sadašnjeg Borisa Vujčića.

– HNB je godinama pratio tipske ugovore banaka, bio ih je dužan nadzirati, imali su zaštitne mehanizme koje su mogli upotrijebiti, a nisu to učinili. Banke su pak obmanjivale klijente, uvjeravale ih da je franak stabilna valuta i pokazivale tečaj kad je franak bio stabilan, a propustile upozoriti da u krizama jako raste. Reklamirale su proizvod na način da se anuitet neće mijenjati, a PBZ-a čak i da će se smanjivati s vremenom. Dogodilo se upravo suprotno – kaže voditeljica udruge.

Prijavu podnose i Europskom parlamentu i Europskoj komisiji od kojih traže sankcije za državu i naknadu štete jer sudovi nisu ispravno primijenili europsko pravo. Tvrde da su imali dvostruke kriterije u donošenju odluke: prilikom ocjenjivanja valutne klauzule rekli da je bitno da je gramatički razumljiva, a kod odredbi o kamatnoj stopi odredili su da, osim što je gramatički razumljiva, mora biti i shvatljiva kad su posrijedi ekonomske posljedice. Također, navode da je Vrhovni sud propustio uputiti i prethodno pitanje Europskom sudu, što je teška povreda prava EU.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Lovrinović, savjetnik Udruge Franak, ističe da su sva tri suda potvrdila da je jednostrana promjena kamatnih stopa bila nepoštena i nezakonita, što je vrlo snažan argument i najoštrija kritika HNB-u da nije provodio zadatke za koje je zadužen.

– Zaduženi su i za financijsku stabilnost Hrvatske, nije riječ samo o stabilnosti banaka, puno je važnije da HNB prati trendove u privatnom sektoru, vodi brigu o građanima koji su uzimali kredite s valutnom klauzulom. Ova je situacija stvorila nepodnošljiv teret otplate svim dužnicima, stvara se valutno inducirani rizik, sve više građana ne može vraćati kredite, a tad nastupa i kreditni rizik koji se, kad obuhvati više dužnika, pretvara u financijsku nestabilnost – analizira Lovrinović te dodaje da smo mi već ušli u tu fazu, jer je postotak nenaplativih kredita u CHF-u drastično porastao u nekoliko posljednjih mjeseci, na oko 30 posto. Lovrinović je priliku iskoristio i da najavi svoj politički angažman kroz udrugu ''Promijenimo Hrvatsku'', čiji je predsjednik:

– Čovjek više ne može gledati ovo što se događa u Hrvatskoj i čitati ono što se navodi kao obrazloženje u ovim presudama. Upravo zato idem na izbore, pozivam sve stručnjake da se pridruže i pomognu ljudima koji su ugroženi – kaže Lovrinović.

Komentara 50

AN
anticenzura
11:42 11.06.2015.

nijeminista - gradjani bi bili sami krivi da zivimo u anarhiji i da duznost drzave nije da se brine o moralu i etici, osim i o pravnoj i pravednoj drzavi. Ne zivimo mi u dzungli gdje vlada zakon jacega, tko koga namagarci. Oni se tako ponasaju, a to nije drzava dragi moj. Neka kupe prnje i nek cekaju red na optuznickoj klupi, posto ce im narod prije ili kasnije suditi svima redom. SDP-evci su isti kao i HDZ-evci, i jedni i drugi moraju napustiti svoja mjesta u politici, posto su pogubni za naciju.

AN
anticenzura
11:26 11.06.2015.

Treba istjerati ove iz pravosudja i Ustavnog suda, intezitet kriminala u drzavi je nepodnosljiv posto oni ne rade svoj posao, nego stite kriminalce. Pa njima i afera 'Hypo' lezi u ladicama destljecima, to treba najstroze procesuirati, oni su glavni i odgovorni krivci za sav kriminalitet u drzavi. Ovaj Rohatinski je prodao drzavno zlato, prakticki poklonio strancima, oni su rascepusali citavu drzavu, opljackali milijarde dolara i u vrecama iznosili na tajne racune. Osim sto su ludacki opljackali i vlastiti narod i nastavljaju pljackati sve redom u organiziranom kriminalu. Svi su odgovorni, sve Vlade, i HDZ-evci i SDP-evci i HNB i banke, oni svi u dogovoru rade, nista ne mogu opljackati jedni bez drugih.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:40 11.06.2015.

dabi svijet bio SLOBODAN treba prvo unistiti BNAKE...a Banke su u njihovim rukama sto znaci i njih..ahahhahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije