Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizije odbačene

Pročitajte cijelu presudu Vrhovnog suda u 'slučaju Franak'

Udruga Franak
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
14.05.2015.
u 10:46

Vrhovni sud odbacio je reviziju i Udruge Franak, kao i banaka, te potvrdio presudu Visokog trgovačkog suda

Vrhovni sud objavio je cijelu presudu u "slučaju Franak".

Kao što se jučer već pisalo, Vrhovni sud odbacio je reviziju i Udruge Franak, kao i banaka, te potvrdio presudu Visokog trgovačkog suda.

Nedopustivo samovoljno mijenjanje kamata

Prema toj presudi, samovoljno mijenjanje kamatnih stopa proglašeno je nedopustivim, no primjena valutne klauzule je dopuštena.

Dužnici moraju podnijeti privatne tužbe na općinskih sudovima žele li ostvariti povrat sredstava zbog preplaćenih kamata.

Udruga Franak spremna i na ustavnu tužbu

– Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske spremni su na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na mogućnost podizanja ustavne tužbe – istaknuli su jučer, prije službene objave odluke iz Udruge Franak.

>>Miljenić o odluci Vrhovnog suda: Meni je samo drago da je to konačno presječeno

>>Vrijeme radi za banke tužene u aferi Franak

Komentara 8

Avatar Oštrica
Oštrica
11:23 14.05.2015.

Sudske odluke moraju biti jasne i nedvojbene. Ako je u nečemu predstavljen element nezakonitosti(promjenljiva kamatna stopa), onda je cijeli proizvod(stambeni kredit) nezakonit i štetan. Ne postoji malo je malo nije, ili do pola je, a od pola nije(to u sudskim odlikama ne postoji). Najpoštenije je da potrošači bankama vrate iznose koje su banke financirale(ako su isplaćene kune, kune, a ako je neka druga valuta, onda tu drugu valutu), a banke da vrate potrošačima ono što su potrošači uplatili(to je win win situacija, nitko nije oštećen). Eto prilika nekim jačim bankama koje će davati povoljnije kredite sa točno određenim parametrima, a isti će biti korišteni za isplatu početnog iznosa glavnice. U takvim slučajevima se neće događati da trenutna glavnica premašuje iznose početne.

Avatar Lepko_Janez
Lepko_Janez
12:38 14.05.2015.

than ----ako je tebi podizanje kredita jena vrsta kocke onda pod hitno potraži stručnu pomoć!

Avatar Lepko_Janez
Lepko_Janez
12:33 14.05.2015.

Pa ljudi moji zar je to istina ...nema komentara ,,mikrogrizzliya,,!!!!?????Čisto sam u depresiji jer bez dnevne doze njegovih oštroumnih komentara zakazala mi je stolica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije