Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RJEŠENJE ZA OBEŠTEĆENJE

Udruga Franak otkrila detalje za novi zakon koji su predali Vladi

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.04.2019.
u 20:12

Predloženo je da se po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka izradi nacrt posebnog zakona za obeštećenje svih 125.000 CHF dužnika i da se zakonom banke obvežu predložiti nagodbu oštećenim dužnicima

U srijedu 17. travnja, delegacija Udruge Franak, koju su činili Sandra Žiga, članica Upravnog odbora i Goran Aleksić, aktivist, bila je na sastanku kod ministra pravosuđa Bošnjakovića, koji je našu delegaciju primio uz nazočnost nekoliko svojih bliskih suradnika.

Na sastanku su predložili da Vlada RH razmotri mogućnost da po epilogu kolektivnoga slučaja franak pripremi i predloži zakonsko rješenje za obeštećenje svih CHF dužnika.

Predloženo je da se po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka izradi nacrt posebnog zakona za obeštećenje svih 125.000 CHF dužnika, da se zakonom banke obvežu predložiti nagodbu oštećenim dužnicima, da se zakonom utvrdi metodologija za izračun iznosa koje banke moraju ponuditi oštećenim dužnicima u obliku nagodbe te da zakon bude takav da je utemeljen na sudskoj praksi, čime se izbjegava mogućnost ustavnih prigovora, ali i tužbi na EU sudu za ljudska prava.

Kao pozitivan primjer navode mađarske zakoni koji su doneseni upravo na temelju presude mađarskoga Vrhovnog suda, vezano za preplaćene kamate i preplaćeni tečaj.

Ministar je saslušao prijedloge Udruge Franak i obećao je da će o tome razgovarati u Vladi RH s ministrima gospodarstva i financija.

Dojam delegacije Udruge Franak jest kako prijedlog nije shvaćen kao nešto nemoguće i da postoje određene nade da se zakonom riješi problem obeštećenja 125.000 oštećenih dužnika iz CHF kredita.

Udruga Franak će nastaviti inicirati sastanke kako bi se donijelo zakonsko rješenje za obeštećenje, znajući da sve to ovisi prije svega o političkoj volji vladajuće stranke.

Udruga Franak poručuje svim CHF dužnicima da potraže odvjetnike i tuže banke, jer je to jedini siguran način da vrate svoj opljačkani novac.
 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar hihi
hihi
08:18 21.04.2019.

zašto su u austriji švicarci bili zabranjeni ?!?!?!?!

WW
wwwcroxxx
08:38 21.04.2019.

HDZ i SDP vladu uopće nije briga za građane. Do sada su pokazivali nezainteresiranost za sve segmente društva. I zato više nećemo glasati za HDZ i SDP komuniste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije