Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak otkrila detalje za novi zakon koji su predali Vladi

Predloženo je da se po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka izradi nacrt posebnog zakona za obeštećenje svih 125.000 CHF dužnika i da se zakonom banke obvežu predložiti nagodbu oštećenim dužnicima
20. travnja 2019. u 20:12 3 komentara 1278 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U srijedu 17. travnja, delegacija Udruge Franak, koju su činili Sandra Žiga, članica Upravnog odbora i Goran Aleksić, aktivist, bila je na sastanku kod ministra pravosuđa Bošnjakovića, koji je našu delegaciju primio uz nazočnost nekoliko svojih bliskih suradnika.

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića Udruga Franak Dvije nove presude: Banke moraju vratiti novac za preplaćene kamate na kredite

Na sastanku su predložili da Vlada RH razmotri mogućnost da po epilogu kolektivnoga slučaja franak pripremi i predloži zakonsko rješenje za obeštećenje svih CHF dužnika.

Predloženo je da se po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka izradi nacrt posebnog zakona za obeštećenje svih 125.000 CHF dužnika, da se zakonom banke obvežu predložiti nagodbu oštećenim dužnicima, da se zakonom utvrdi metodologija za izračun iznosa koje banke moraju ponuditi oštećenim dužnicima u obliku nagodbe te da zakon bude takav da je utemeljen na sudskoj praksi, čime se izbjegava mogućnost ustavnih prigovora, ali i tužbi na EU sudu za ljudska prava.

Zagreb: Udruga Franak zadovoljna svojom pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu Đuro Sessa: 'Odluka Vrhovnog suda obvezuje niže sudove snagom argumenata'

Kao pozitivan primjer navode mađarske zakoni koji su doneseni upravo na temelju presude mađarskoga Vrhovnog suda, vezano za preplaćene kamate i preplaćeni tečaj.

Ministar je saslušao prijedloge Udruge Franak i obećao je da će o tome razgovarati u Vladi RH s ministrima gospodarstva i financija.

Dojam delegacije Udruge Franak jest kako prijedlog nije shvaćen kao nešto nemoguće i da postoje određene nade da se zakonom riješi problem obeštećenja 125.000 oštećenih dužnika iz CHF kredita.

Zagreb: Udruga Franak zadovoljna svojom pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu Nakon presude Udruga Franak dužnicima: Tužite banke i zatražite svoj preplaćeni novac

Udruga Franak će nastaviti inicirati sastanke kako bi se donijelo zakonsko rješenje za obeštećenje, znajući da sve to ovisi prije svega o političkoj volji vladajuće stranke.

Udruga Franak poručuje svim CHF dužnicima da potraže odvjetnike i tuže banke, jer je to jedini siguran način da vrate svoj opljačkani novac.
 

 

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Avatar hihi
    hihi:

    zašto su u austriji švicarci bili zabranjeni ?!?!?!?!

  • wwwcroxxx:

    HDZ i SDP vladu uopće nije briga za građane. Do sada su pokazivali nezainteresiranost za sve segmente društva. I zato više nećemo glasati za HDZ i SDP komuniste.