Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvije nove presude: Banke moraju vratiti novac za preplaćene kamate na kredite

Karlovački Općinski sud utvrdio je 11. travnja 2019. ništetnom ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u konvertiranome CHF kreditu te banka mora vratiti potrošaču 45.000 kuna, pripadajuće zatezne kamate oko 30.000 kuna i platiti troškove sudskog postupka u iznosu 16.000 kuna
13. travnja 2019. u 14:50 0 komentara 932 prikaza
Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Udruga Franak poslala je priopćenje za medije u kojem obavještava javnost o presudama karlovačkog i zagrebačkog Općinskog suda.

Zagreb: Udruga Franak zadovoljna svojom pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu Đuro Sessa: 'Odluka Vrhovnog suda obvezuje niže sudove snagom argumenata'

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Karlovački Općinski sud utvrdio je 11. travnja 2019. ništetnom ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u konvertiranome CHF kreditu te banka mora vratiti potrošaču 45.000 kuna, pripadajuće zatezne kamate oko 30.000 kuna i platiti troškove sudskog postupka u iznosu 16.000 kuna. Potrošača je u postupku zastupala poznata odvjetnica Nada Magdić iz Ogulina.
Zanimljivo je da se radi o presudi koja je donesena nakon što je najprije presuđeno u korist banke, ali je Županijski sud u Puli po žalbi ukinuo negativnu presudu, koju je nakon toga prvostupanjski sud u ponovljenom postupku presudio u korist potrošača, i to netom po rješenju Vrhovnoga suda RH 2868/18 kojim je utvrđeno da potrošači imaju pravni interes utvrđivati svoja prava za CHF ugovore koji su konvertirani.

Raduje nas činjenica da je nekoliko dana po objavi rješenja Vrhovnoga suda RH 2868/18, već donesena jedna prvostupanjska presuda kojom se potrošaču dosuđuje kompletna preplaćena kamata iz konvertiranoga CHF kredita.

franak Nakon 'povijesnog' rješenja Vrhovnog suda Za otplaćeni auto kredit banka ženi mora vratiti novac zbog promjene tečaja

U drugoj presudi, Zagrebački Općinski sud presudio je 12. travnja 2019. da su u nekonvertiranome CHF ugovoru o kreditu ništetne promjene kamatnih stopa i valutna klauzula CHF, u kojoj se Sud poziva na pravorijek iz kolektivne presude Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17. Tužitelj kojeg je zastupala poznata odvjetnica Patricia Đurić koja je nedavno dobila pozitivno rješenje po reviziji 2868/18, u svojoj tužbi nije tražio isplatu na temelju ništetne valutne klauzule, jer u vrijeme podnošenja tužbe ništetnost CHF klauzule nije bila pravomoćna, nego je samo tražio isplatu preplaćenih kamata, pa je presudom konkretno utvrđeno sljedeće:

1. Da su ništetne odredbe o promjeni kamatne stope i odredbe o valutnoj klauzuli CHF.

2. Da banka tužitelju mora isplatiti 25.500 kuna preplaćenih kamata i pripadajuće zatezne kamate.

3. Da od dana podnošenja tužbe banka mora zaračunavati CHF anuitete po početnome tečaju odnosno po tečaju u vrijeme kada je zaključen ugovor o kreditu.

Tužitelj će morati još jednom tužbom tražiti i razliku tečaja. Ta presuda jest zorni primjer što se to dobiva presudom u odnosu na konverziju, pa usporedbom zaključujemo sljedeće:

1. Presudom se dobilo preplaćene kamate i zatezne kamate, konverzijom se to nije dobilo.

2. Presudom se dobila u nastavku naplata anuiteta po početnome tečaju uz primjenu kamatne stope 3,23%, dok se konverzijom dobilo veće anuitete od tih anuiteta iz presude, uz primjenu veće kamatne stope.

3. Na temelju buduće tužbe, novom presudom će se dobiti i razlika tečaja uz zatezne kamate, što se također konverzijom nije dobilo.

Udruga Franak intenzivno je radila zadnjih dana u suradnji s odvjetnicima i vještacima na utvrđivanju usklađenih načina utuživanja za konvertirane kredite, i smatramo da smo pronašli optimalna rješenja za potrošače koji će zahtijevati sudskim putem vraćanje preplaćenih iznosa kamata i preplaćenih iznosa tečaja.

SNAGA predstavila kandidate za EU parlament program i kandidati Aleksić: Stranka Snaga u EU parlament s aktivistima udruge Franak

Zaključili smo da je najbolje jednom tužbom istodobno utvrditi i nepoštenu kamatu, i nepoštenu valutnu klauzulu CHF, jer je to najsigurniji način da se u slučaju vještačenja usporedbom posljedica konverzije i posljedica ništetnosti utvrdi točna razlika u obeštećenju na jedan, i na drugi način te se time potvrdi pravorijek iz presude Suda EU C-118/17 po kojemu zakonom ne smiju biti umanjena naša prava na obeštećenje. Naglašavamo da se svatko mora prije podizanja tužbe o svemu bitnome savjetovati s odvjetnikom, Udruga Franak ne sudjeluje u privatnim sudskim postupcima, i svaki takav postupak jest privatni poslovni odnos potrošača i odvjetnika.

Pritom, opreza radi, moramo napomenuti da još uvijek nije donesena odluka po revizijama banaka u slučaju franak, no s druge strane, zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. i zbog toga svatko tko želi svoj novac mora tužiti na vrijeme".

Video: Udruga Franak zadovoljna pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu

 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.