Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: Pozivaju se dužnici da se pripreme za tužbe

Udruga Franak u subotu 16. veljače točno u podne organizirat će konferencije za novinare diljem Republike Hrvatske pred raznim sudovima, a u Zagrebu na Zrinjevcu preko puta Vrhovnoga suda RH
08. veljače 2019. u 11:20 2 komentara 2609 prikaza
Udruga Franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga Franak i Stranka Snaga održale su u Hrvatskome saboru zajedničku konferenciju za novinare, povodom aktualne i vrlo napete situacije vezane za slučaj franak. Na konferenciji su govorili zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić i Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, uz podršku nekoliko nazočnih aktivista Udruge Franak.

udruga franak Nema odustajanja Udruga Franak: 'Završene su prijave, skupna tužba za kredite u eurima uskoro na sudu'

Goran Aleksić ponovno je naglasio kako je jako blizu datum nakon kojega će zastarjeti potraživanja preplaćenih kamata na temelju kolektivne presude, ostalo je još samo 123 dana vremena da se preko 100 000 tužbi dostavi na vrijeme na sudove diljem Hrvatske.

"Dužnici koji su konvertirali svoje kredite, njih 55000, još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe, jer VSRH nije donio konačnu odluku o našim pravima na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita. Zadnjih dana učestale su pozitivne presude na općinskim sudovima za konvertirane kredite, i to ulijeva veliki optimizam oštećenim potrošačima. No, zbog cajtnota u koji ulazimo, Aleksić je pozvao sve dužnike da se pripreme za tužbe, kako ne bi zakasnili na sud", stoji u priopćenju Udruge Franak.

udruga franak Kršenje Zakona o potrošačkom kreditiranju Udruga Franak DORH-u podnijela prekršajne prijave protiv 8 najvećih banaka u stranom vlasništvu

Dužnici koji su otplatili kredite prije konverzije, ili su možda još uvijek u CHF kreditima nemaju što čekati, oni neodložno trebaju tužiti banku. Poručeno je sljedeće:

Svi dužnici koji su konvertirali kredite, neodgodivo bi trebali potražiti odvjetnika i zajedno s njim pripremiti tužbu za pravovremenu dostavu na sud.

U međuvremenu, potrebno je nabaviti dokumentaciju nužnu za tužbe, o kojoj informacije postoje na stranicama Udruge Franak.

U skladu s navedenim potrebno je prihvatiti rizik gubitka novca utrošenog za pripremu tužbe, ako bi odluka VSRH bila negativna, u što Udruga Franak ne vjeruje, kažu iz Udruge.

švicarski franak Věra Jourová Povjerenica EK potvrdila argumente iz prijave udruge Franak nakon presude Vrhovnog suda

Osim poručenoga, Aleksić je još jednom dokazao, i to na temelju izračuna matematičara Pere Lončara, kako konverzijom CHF kredita nije postignuta restitucija koja je obvezujuća na temelju prava EU, a konkretan primjer daje se na kraju ovoga priopćenja.

Elvis Sudar najavio je da će Udruga Franak u subotu 16. veljače točno u podne organizirati konferencije za novinare diljem Republike Hrvatske pred raznim sudovima, a u Zagrebu na Zrinjevcu preko puta Vrhovnoga suda RH. Na tim konferencijama aktivisti Udruge Franak upozorit će na potrebu da VSRH hitno donese odluku o pravima na obeštećenje oštećenih potrošača koji su konvertirali CHF kredite. 55000 obitelji nema pravnu sigurnost za svoje tužbe, na koje imaju pravo na temelju kolektivne presude, ali i na temelju prava EU koje određuje da se mora izvršiti kompletna restitucija za nepoštene kredite. Sudar je najavio da će novinari biti pozvani na te konferencije i zamolio je da poprate taj događaj u svojim medijima, jer se radi o važnome društvenom pitanju za 55000 hrvatskih obitelji.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Ebbajensen:

    Treba pokrenuti akciju na sudovima da pod hitno rješe sve RADNE sporove prije onih za švicarce koji su se krediti dizali za jahte , glisere i stanove za iznajmljivanje . Iz Sabora treba protjerati udrugu i stranku Snaga , koji ... prikaži još! koji vrše pritisak na pravosuđe u cilju da im se da priorite u rješavanju sporova za švicarce na uštrb ostalih koji imaju odredbu hitnosti po Zakonu ! Povjerenstvo za sukob interesa treba kazniti Aleksića koji s javne govornice Sabora vrši pritisak na pravosuđe i vrijeđa prava svih ostalih !

  • Challenger:

    Pokrenuti tužbu? Kako! Živim od mirovine. Iako ustav govori da svi imamo pravo na pravično suđenje, po nakaradnom ovršnom zakonu na to ustavno pravo ne možemo računati! Osuđeni smo prema "Vjerodostojnom papiru" koju je pisala banka, na koji je banka ... prikaži još! stavila svoj pečat! Zbog čega je njihov papir vjerodostojan a ono što sam ja u žalbi napisao i dokumenti koje sam predočio nisu vjerodostojni? Za banke su davno utvrdili da varaju i kradu klijente a ipak su oni vjerodostojni! Razgovor s odvjetnikom me košta 500kn + PDV + pokretanje tužbe! S mirovinom si to ne mogu priuštiti a oni me svaki mjesec ovršuju! Znaju da me tako do smrti mogu musti a državi se hebe!