Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LNG TERMINAL OMIŠALJ

Udruga Eko Kvarner rješenje vidi u plutajućem terminalu

Omišalj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
14.02.2014.
u 16:09

U "Eko Kvarneru" tvrde da angažirana danska tvrtka nema nikakva iskustva s LNG tehnologijama

Budući završava jednomjesečna javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za predloženu izgradnju prihvatnog LNG terminala u Omišlju na otoku Krku Udruga "Eko Kvarner" formirala 15-članu radnu skupinu eksperata za pojedine segmente problematike izgradnje i kasnijeg rada terminala te je nakon dobivanja njihovih parcijalnih ekspertiza, uputila u sklopu upravnog postupka Procjene utjecaja na okoliš integrirane primjedbe na Studiju. I dalje tvrde da je plin najprihvatljivije fosilno gorivo te da je njegova primjena kao supstituta za ugljen i naftu optimalno rješenje. Napominju kako je riječ o četvrtim predloženom projektu izgradnje prihvatnog LNG terminala u Omišlju i Procjena utjecaja na okoliš provodi se isključivo zato što je zatražena i donirana od strane EU-e.

U "Eko Kvarneru" tvrde da angažirana danska tvrtka nema nikakva iskustva s LNG tehnologijama te koja je kao podizvođače angažirala dvije hrvatske tvrtke, također bez iskustva sa LNG terminalima, što potvrđuje manjkavost Studije. Projekt je i dalje bez poznatog investitora i kupca, upitna je i njegova realizacija, pa u "Eko Kvarneru" napominju da je ova procjena zapravo dobra mogućnost da se slobodnije i kvalitetnije prouče i druga moguća rješenja. Predlažu da se Studija vrati na doradu, jer nije ocijenila danas dostupne tehnologije niti je u potpunosti, realno ocijenila mogući utjecaj na okoliš.

Pri tome izdvajaju rješenje plutajućeg terminala iz 2006. i integraciju plinske termoelektrane i terminala iz 2007. godine, stručne radove međunarodno priznatih stručnjaka, čime bi se mogli dobiti eventualno prihvatljivi utjecaji na okoliš predloženog projekta. Tada more ne bi bilo korišteno za regasifikaciju, nepotrebni bi bili skupi i štetni podvodni radovi na produbljenju pristana. U slučaju incidenta na susjednim postrojenjima (DINA i JANAF) plutajući terminal s pripadajućim spremnikom brzo i jednostavno mogao bi se udaljiti na sigurnu udaljenost, kažu  u "Eko Kvarneru".

Nažalost, kažu, jasno je da čak i preliminarnu analizu takvog rješenja za sada uspješno blokira ugljenarski lobi u HEP-u, jer opravdano smatra da bi pojava plinske termoelektrane, koja savršeno  podržava obnovljive izvore energije, jasno pokazala da je nepotrebno investirati u termoelektrane poput kontroverznog projekta  „Plomin C“, s pogubnim utjecajem na ljudsko zdravlje i okoliš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije