Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SHU

Učitelji: Uvjeti za rad u školama nisi ostvareni, tražimo žurno rješenje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
18.03.2020.
u 13:55

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je zahtjev za žurnim donošenjem uputa u vezi s dolaskom zaposlenika na rad u škole

Sindikat hrvatskih učitelja poslao je dopis Ravnateljstvu civilne zaštite u kojem traže ukidanje obveze dolaska zaposlenika u škole iako učenika nema, što ocjenjuju nepotrebnim i za zdravlje rizičnim.

– Na uzorku od 627 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj (dakle više od 30% škola u RH) u škole je danas, 18. ožujka 2020. godine, došlo, kao i jučer, ukupno 23 učenika 1. do 4. razreda. 

VIDEO Za učenike nižih razreda nastava se emitira na trećem programu HRT-a

Stoga smatramo da je doista opasno i neodgovorno dovoditi u rizik građane (od zaposlenika do učenika i roditelja) dolaskom u škole jer u ovoj izvanrednoj situaciji, a u kojoj su potrebne pojačane higijenske mjere, uvjeti za rad u školama nisu ostvareni te se mogućnost zaraze povećava ovakvim okupljanjima. Tim više što su apsolutno nepotrebna budući da zaposlenici rade i od kuće – stoji u dopisu u kojem navode i pojedinačno po županijama koliko učenika zapravo dolazi i dalje na nastavu.  Navode tako da u cijeloj Hrvatskoj u škole dolazi samo 23 učenika.

– Sukladno današnjim informacijama s terena, velik broj zaposlenika i dalje nam javlja kako moraju dolaziti u škole iako učenika nema, pa ponovno molimo da izrijekom ukinete mogućnost takvog nepotrebnog i za zdravlje rizičnog dolaska u škole. Među zaposlenicima koji dolaze u škole ima i trudnica, osoba s narušenim zdravljem, starijih osoba i osoba čiji su članovi obitelji u samoizolaciji. Danas su nam se obratile tri trudnice koje moraju dolaziti u škole bez nužnih higijensko-sanitarnih uvjeta, a u školama nema djece. 

 

Zaprimili smo i veći broj upita iz Koprivničko-križevačke županije u kojoj od ponedjeljka uopće nema djece, no u škole se mora dolaziti iako se radi od kuće, iako u mnogo škola nema osnovnih higijensko-sanitarnih uvjeta, iako su zaposlenici ionako na raspolaganju od 0-24 (osobito zbog čestog pucanja veze zbog čega se moraju uključivati u kasnim noćnim satima te slati i provjeravati radove koje dobivaju od učenika), kao i administrativno osoblje koje ima uvjete za rad od kuće pa smatramo da je vrlo opasno i neodgovorno izlagati građane dodatnom riziku u zatvorenom prostoru škola. 

VIDEO Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Stoga Vas molimo za hitno postupanje te ponavljamo da ovakve neodgovorne odluke pojedinih ravnatelja te nepoduzimanje potrebnih mjera predstavljaju direktnu opasnost za zdravlje zaposlenika te potencijalnu ugrozu učenika i roditelja koji svoju dovode djecu u škole. Stoga apeliramo na sve građane da budu odgovorni te da ne ugrožavaju sebe i druge. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dalje je stava da će slijediti Vaša uputstva pa vas molimo da što žurnije pošaljete upute kako se zaposlenici, učenici i roditelji ne bi izlagali nepotrebnom riziku koji se povećava okupljanjem u zatvorenim prostorima kao što su škole. 

I dalje pozivamo sve građane na strpljenje i solidarnost prema bližnjima, osobito starijima i nemoćnima, a pozitivnim stavom moramo biti potpora jedni drugima jer samo povećanom odgovornošću, strpljivošću, disciplinom i solidarnošću možemo prebroditi ovu izvanrednu situaciju i uspješno savladati sve zadaće koje su pred nama", stoji u dopisu.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Edgedancer
Edgedancer
14:09 18.03.2020.

Ma idite u ... znaš! Štrajkom ste sj.bali mjesec dana, a sad korona, pa opet vi!? Dobili bi vi meni uvjete!

SI
sisavac
14:15 18.03.2020.

svakom učitelju dodijeliti jednog informatičara, jel kolko ja imam priliku čuti, učitelji masovno izjavljuju da se oni nisu školovali za to.. plaća od 2.000 kuna za njih posao, tj. 'rad', je prevelika ,a kamoli 7-8000 kn što beru svakog mjeseca za 20 sati prenemaganja u učionici. sad ni to malo što trebaju raditi ne mogu, jadni...

Avatar LogikaII
LogikaII
14:07 18.03.2020.

Pa ok, zbog štrajka i ovog, mnogi roditelji razmišljaju o pokretanju peticije poništenja cjelokupne školske godine, pa ako ih se pošalje doma, ne platiti im putne i sve one dodtake te da dobiju minimalac, jer nema smsla da u neradu su toliko zaštičeni, kad oni koji ih plačaju, realni sektor, privatnici djele otkaze na sve strane... pa kad hoće doma, doma na minimalac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije