Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učitelji traže ukidanje anonimnog prijavljivanja u nadi da umanje broj neosnovanih tužbi

Pokretačica peticije Tamara Šoić kazala je da Ministarstvu to ne bi trebao biti dramatičan i skup potez, a da bi njima to mnogo značilo jer su, kaže, izloženi da ih svatko u svakom trenutku može prijaviti "za bilo što".Uvukao se strah i pod takvim pritiskom je teško raditi, dodala je.
17. rujna 2019. u 13:09 3 komentara 162 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Učitelji su u utorak zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) da ukine mogućnost njihovog anonimnog prijavljivanja u hrvatskim školama jer su te prijave, kako kažu, "najčešće neosnovane" i "zagorčavaju im život".

udžbenici Oglasio se i nakladnik Roditelji zgroženi: Udžbenici su se raspali, učitelji su nam rekli da ih lijepimo selotejpom

Oni su Ministarstvu predali peticiju koju je tijekom tri mjeseca potpisalo više od 8100 učitelja i nastavnika, a koju su podržale sve nastavničke grupe i Sindikat Preporod.

Na taj način želimo zaštititi dignitet učitelja i nastavnika te tražimo onemogućavanje anonimnog i često zlonamjernog korištenja instrumenata prijave nadležnim institucijama, rečeno je.

JAVNO PROZVAO KRIVCE 'Fuj, bando nepismena': Brojne greške u školskom zadatku zgrozile stotine građana

Pokretačica peticije Tamara Šoić kazala je da Ministarstvu to ne bi trebao biti dramatičan i skup potez, a da bi njima to mnogo značilo jer su, kaže, izloženi da ih svatko u svakom trenutku može prijaviti "za bilo što".

Uvukao se strah i pod takvim pritiskom je teško raditi, dodala je.

Suorganizator Ivan Plantić napomenuo je da učitelji nisu protiv toga da se kontrolira kako oni rade, ali da bi onaj tko smatra da ne rade dobro iza svojih stavova trebao stati imenom i prezimenom.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić smatra kako je dobar trenutak da se usvoji prijedlog jer Škola za život kreće s većim stupnjem autonomije učitelja i nastavnika, koji bi mogao postati upitan pod brojnim prijavama.

Ante Pranić i Tomislav Panenić Ante Pranić: 'Više od 140 gradova i općina uopće nema vrtiće na svom području'

On je podsjetio da je ovo ljeto mijenjan zakon o prosvjetnoj inspekciji te da je to je bila zgodna prilika da se intervenira, ali da Ministarstvo, koje je znalo za potpise, nije pokazalo interes za takvo rješenje.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćili su potom da je ondje održan sastanak s predstavnicima peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama.

Predstavnike peticije primili su državna tajnica Branka Ramljak te pomoćnici ministrice Lidija Kralj i Vlado Prskalo.

Boris Beck Bolje biti priglup, ali zdrav

Ministarstvo obrazovanja priopćilo je kako će se zahtjevi predstavnika razmotriti u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima nakon predstavljanja preventivne akcije "Poštujte naše znakove" da će povjerenstvo koje radi na tom zakonu razmotriti argumente za i protiv.

"Nakon toga će se i tijekom javnog savjetovanja naći rješenje koje mora s jedne strane omogućiti nadzor, a s druge zaštiti nastavnike od nekorektnih i neutemeljenih prijava", izjavila je Divjak.

U priopćenju MZO ističe da očekuje široku javnu raspravu po tom pitanju, te apelira na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Deleted user:

  To odavno postoji po fakultetima i nitko se ne buni. Sastavni dio kontrole kvalitete. Ovi bi ukinuli. Svaka prijava se razmotri na povjerenstvu i ako nema konkretnih podataka, i navoda utvrdi se da se ne može postupati. Onak...pod pritiskom su...

 • Kal:

  Imaju li još kakvu želju.

 • Avatar JEDNONOGIBRAVAR
  JEDNONOGIBRAVAR:

  Podržavam učitelje. Ovako kuma može prijavljivati ako i nema dijete u školi al je u svađi s učiteljem