Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učitelji su 'umjereno nezadovoljni' provedbom Škole za život

Dvije trećine sudionika istraživanja kažu da je im je opseg posla izrazito povećan zbog reforme, 90 posto ih smatra da je taj posao trebao biti honoriran, a 45 posto njih ne zna hoće li biti honoriran
10. travnja 2019. u 14:15 2 komentara 480 prikaza
Okrugli stol Sindikata učitelja
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) predstavio je u srijedu rezultate istraživanja u osnovnim školama po kojima je većina sudionika iskazala "umjereno nezadovoljstvo" eksperimentalnim programom "Škole za život", za razliku od rezultata koje je dobilo Ministarstvo znanosti.

Tableti Razvijati grafomotoriku Škola za život mijenja pravila: Prioritet je digitalni nastavnik

Dvije trećine sudionika istraživanja kažu da je im je opseg posla izrazito povećan zbog reforme, 90 posto ih smatra da je taj posao trebao biti honoriran, a 45 posto njih ne zna hoće li biti honoriran, rekao je voditelj istraživanja, psiholog na Institutu Ivo Pilar Toni Babarović.

Ocjena zadovoljstva "Školom za život" između dva i tri

Procjene zadovoljstva različitim aspektima provedbe eksperimentalnog programa sve su ispod središnjih vrijednosti, što predstavlja njihovo umjereno nezadovoljstvo, kaže Babarović dodajući kako su učitelji najmanje zadovoljni razinom konzultiranja u osmišljavanju reforme.

Radi se o velikom istraživanju o kvaliteti sustava osnovnog obrazovanja u Hrvatskoj u kojem je sudjelovalo 6500 učitelja, stručnih suradnika, te pomoćnog i administrativnog osoblja. Među njima i 328 učitelja koji su uključeni u "Škole za život", čiji su odgovori predstavljeni na okruglom stolu.

Rezultati su iznenadili jer se u medijima govorilo o zadovoljstvu "Školom za život" izraženom ocjenom četiri, a sada vidimo da je ono između dva i tri, kazala je predsjednica SHU-a Sanja Šprem. Učitelji su očekivali administrativno rasterećenje, a dobili su još manje mogućnosti da ostvare ono što učitelj treba realizirati u razredu, kazala je.

OBRAZOVNA REFORMA Otkrivamo: 'Škola za život dosad stajala 117 milijuna kuna"

Cijelo istraživanje dio je EU projekta "Jačanje bipartitnog socijalnog dijaloga u sektoru osnovnog obrazovanja", čiji je nositelj SHU. Obuhvatilo je pitanja o kvaliteti radnih uvjeta, izloženosti stresu, te o materijalnim i nematerijalnim pravima.

Šprem je najavila da će cjeloviti rezultati uskoro biti predstavljeni hrvatskim vlastima, od kojih će se tražiti da ih ugrade u oblikovanje sustava obrazovanja.

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj smatra da se razlika u zadovoljstvu eksperimentalnim programom pojavila zato što su istraživanja SUH-a provedena prije edukacije za "Škole za život", kad se znatno manje znalo o reformi. Kralj naglašava da je u istraživanju Ministarstva obuhvaćeno više od 1200 sudionika "Škole za život", a 93 posto njih potvrdilo je da su konzultirani oko provedbe reforme.

Poručivši da vjeruje tim podacima Kralj je napomenula da Ministarstvo uvažava rezultate istraživanja pa je nakon nezadovoljstva online edukacijama poslalo na terene timove za podršku, a to će raditi i ubuduće.

Davor Majetić HUP komentar Reforma obrazovanja bitnija je nego ikad prije

Provodi se evaluacija eksperimentalnog programa

Uz pomoć stručnjaka s Filozofskog fakulteta u Zagrebu provodi se evaluacija "Škole za život", nakon čega će biti poznati neki aspekti uspješnosti eksperimentalnog dijela reforme, dok će se najvažniji rezultati znati tek za desetak godina, kazala je.

"Svi imamo posla da napravimo uspješnu reformu, radimo je zbog djece i svima su vrata Ministarstva otvorena", istaknula je pomoćnica ministrice obrazovanja.

Izaslanik predsjednika Vlade Radovan Fuchs čestitao je domaćinima na istraživanju i poručio kako rezultate možemo iskoristiti za poboljšanje reformskog procesa, jer ništa ne može biti apsolutno i idealno. Za uspjeh reformi važno je obrazovanje izvući iz dnevno-političkih obračuna, ono je strateška vrijednost društva, kazao je Toni Babarović i zaključio da to trebaju provoditi "profesionalci, a ne ostrašćeni ljudi".

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • pax5:

    Nadamo se da će narod na slj.izborima paziti koga biraju..Da nam više tako važan resor ne bi vodila strančica sa 1% osvojenih glasova...

  • Deleted user:

    sa ovakvom Ministricom teško ćemo naprijed. Umjesto da se založi da se zaštite učitelji, profesori, ravnatelji koje roditelji i djeca napadaju svakodnevno.....ona se ulovila dlanovnika i elektroničkih ploča koji u mnogim regijama nemaju pristupa internetu. Na seminarima bježi od ravnatelja ... prikaži još!a ko vrag od tamjana, ne daj bože da se njoj postavljaju konkretna pitanja.....odmah paljevina. Ali ta gospođa dala je nalog da joj se odmah prijave ravnatelji škola u kojima župnici obavljaju posvećenje prilikom manifestacija Dana kruha i slične događaje....a vjerodostojni HDZofci šute. HNS i ta Ministrica otvoreno i javno rade protiv crkve, tradicije hrvatskog čovjeka i vjere u boga. U stanju su i zabraniti vjeru, sramota od sustava i Vjerodostojnih zastupnika i Vlade