Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škole suočene s novim troškom

Učitelji postaju povjerenici

22.04.2013., Osijek - Na glavnom trgu Ante Starcevica djeca osjeckih osnovnih skola uz radove od otpada i natjecanje, obiljezila Svjetski dan planete Zemlje.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
30.12.2015.
u 15:31

Novi Zakon o gospodarenju otpadom predviđa da tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenih plate edukaciju povjerenika za zbrinjavanje otpada

Novi Zakon o gospodarenju otpadom, a koji predviđa financiranje edukacije povjerenika za zbrinjavanje otpada zadaje glavobolje mnogim tvrtkama, ali i školama. Naime, zakon kaže da svi koji imaju više od 50 zaposlenih moraju imenovati povjerenika. A u tu računicu ulaze i škole.

– Znamo da ćemo to trebati napraviti, imamo i neke najave o tome, ali se time još ne bavimo. Ne stojimo dobro s novcem, jedva imamo dovoljno i za najosnovnije potrepštine. Otpad nam zbrinjava naša regionalna tvrtka, a ne znam kako ćemo platiti educiranje povjerenika za otpad – kazao nam je Saša Topić, ravnatelj OŠ I. G. Kovačića iz Gornjeg Bazja u Virovitičko-podravskoj županiji.

Morat će nadzirati provedbu

Njegov kolega Vlado Majhen, ravnatelj OŠ Voćin u Virovitičko-podravskoj županiji, kaže da ponudu za edukaciju povjerenika i odgovorne osobe za zbrinjavanje otpada još nisu dobili.

– Ne znam koliko ta edukacija košta, znam samo da mi novca za to nemamo. Jedva kupimo i toaletni papir – kaže Majhen dodajući da iz godine u godinu škole dobivaju sve manje novca za materijalne i ostale troškove, a edukacija nastavnika gotovo je zamrla. Slično govore mnogi njegovi kolege, pogotovo iz Slavonije, Like i pojedinih područja Dalmatinske zagore koji se dovijaju na različite načine kako bi osigurali ono najnužnije što školama za funkcioniranje treba. Plaćanje edukacije povjereniku i odgovornoj osobi za zbrinjavanje otpada dodatni je financijski udar na njih. Povjerenik bi se, naime, brinuo da se Zakon o gospodarenju otpadom poštuje, a nakon što prođe izobrazbu o gospodarenju otpadom, bit će dužan nadzirati provedbu propisa, utvrđivati nedostatke u zbrinjavanju otpada i o tome obavještavati odgovornu osobu, koja također mora proći program izobrazbe. Izobrazba u jednoj od 17 ovlaštenih institucija u RH košta od 2000 do 3000 kuna po osobi.

Sve više zaduženja

U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da su tvrtke i dosad morale odgovorno rukovati otpadom, inače su plaćale kazne, što znači da su već imale osobe koje su se o tome brinule. To su uglavnom bile osobe zadužene za zaštitu na radu, no po novome to moraju raditi educirani ljudi – i to se više ne može raditi usput. Izobrazba traje 40 nastavnih sati za odgovornu osobu te 25 za povjerenika. Nakon položenog ispita polazniku se izdaje potvrda o izobrazbi u području gospodarenja otpadom – na rok od pet godina.

U školama kažu da im se nameće sve više obveza i zaduženja.

– Od naše županije smo za edukaciju već dobili 4200 kuna. Povjerenik i odgovorna osoba bit će dva učitelja, ali oni će to morati raditi uz redovan posao. Za to neće dobiti novac, pa se nadam da će im se za taj posao popuniti tjedna satnica za dodatna dva sata – kaže ravnatelj OŠ dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira u Osječko-baranjskoj županiji.

Teret edukacija povjerenika za otpad lakše će podnijeti škole u velikim gradovima. Tako zagrebačke škole kažu da od grada dobiju sve što im je potrebno. Problema s financiranjem edukacije za zbrinjavanje otpada imat će i neke manje tvrtke. No u državnoj administraciji objašnjavaju da je to nužno. – Time preveniramo štetne učinke nepropisnog postupanja s otpadom, a istodobno će pravni subjekti ostvariti veću učinkovitost, neće plaćati kazne za nepropisno postupanje s otpadom te će im se smanjiti troškovi gospodarenja otpadom jer neće sve završiti u miješanom komunalnom otpadu – kazala je Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 

>> Kamere 'uhvatile' bacače građevinskog otpada u šumi u Ježdovcu

Komentara 1

I1
ing-12345
18:21 30.12.2015.

Eurposkoj komisiji je najvažnija briga za okoliš i o tome je izdano bezbroj EU direktiva , uredbi i provedbenih planova. Dok o razvoju industrije nema niti jedne direktive. Ovo je još jedna skupa glupost EU birokracije koja se mora primjeniti u svim članicama EU bez obrzira na visinu životnog standarda u njima. Isto tako možda u budućnosti donesu direktivu i uredbu da sve svi građani EU moraju voziti samo u automobilima marke Mercedes. Pa tko ima novca će se voziti u automobili a ostali pješice ili na biciklu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije