Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI NA AUTOBUS

Učitelje udaraju po džepu: ostaju bez kune po kilometru

Blaženka Divjak
Foto: Borna Filić/PIXSELL
05.02.2018.
u 19:26

Profesori moraju ispuniti obrasce o tome kako dolaze na posao, a hoće li kasniti ili satima čekati autobus da se vrate kući, nikoga ne zanima...

Učiteljima i profesorima koji žive u jednom, a na posao putuju u drugi grad, općinu ili županiju više se neće isplaćivati kuna za prijeđeni kilometar ako na relaciji kojom putuju na posao postoji mjesni ili međumjesni javni prijevoz. Za godišnji pokaz novac će im biti isplaćen, pa bi situacija bila jednostavna i pravedna da većini odgovara vozni red javnog prijevoza.

Naime, bez isplaćene kune za prijeđeni kilometar profesori ostaju i u onom trenutku kada vozni red uopće ne odgovara početku radnog vremena. Hoće li kasniti na nastavu ili pak satima čekati autobus da se vrate kući, čini se, nikoga ne zanima. Dapače, u škole su proslijedili i izjavu koju profesori moraju potpisati i opisati kako dolaze na posao.

Naputak od 25. siječnja

Navedena odluka način je na koji u Ministarstvu obrazovanja tumače odredbe temeljnog kolektivnog ugovora, a takav naputak 25. siječnja odaslali su na adrese osnovnih, srednjih škola i predstavnicima učeničkih domova.

– Stav Ministarstva je da se organizirani javni prijevoz smatra prijevozom koji postoji na određenoj relaciji, neovisno o tome omogućuje li zaposleniku redoviti dolazak i povratak s posla. Dakle, u slučaju da postojeća linija ne omogućuje zaposleniku redoviti dolazak na posao, zaposleniku se ne isplaćuje naknada od kune po kilometru – piše u službenom dopisu.

Da takvim tumačenjem Temeljnog kolektivnog ugovora resorno ministarstvo stvara nered, poručili su predstavnici triju sindikata – sindikata hrvatskih učitelja, nezavisnog sindikata u srednjim školama, te nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Nered i konfuzija

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja stvara nered i konfuziju po pitanju primjene odredaba o naknadi troškova prijevoza u sustavu obrazovanja, tim više jer daju mišljenja koja su u očitoj suprotnosti s važećim odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora. Ovakav postupak nedopustiv je jer nitko osim Povjerenstva za tumačenje odredaba TKU-a nema pravo jednostrano davati predmetna tumačenje – ističu predstavnici sindikata, a isti odgovor proslijedili su i ministru rada Marku Paviću.

Iz ministarstva obrazovanja su pak na naš upit o isplati troškova za odlazak profesora, učitelja i nastavnika na posao vlastitim automobilom poručili kako tumačenje odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora temelje na dosadašnjim tumačenjima iz prethodnog TKU-a – te da su samo primijenili dosadašnju praksu. Poručuju, donese li Povjerenstvo drukčije tumačenje, ono će biti prihvaćeno, iako u odgovoru nama eksplicitno naglašavaju da nisu odgovorni za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora.

– Ministarstvo nije nadležno tumačiti odredbe TKU-a, već to može učiniti isključivo Povjerenstvo za tumačenje novog TKU-a. Zauzmu li drukčiji stav od iznesenog, svaki poslodavac u javnim službama bit će obvezan obračunavati naknadu troškova prijevoza u skladu s tumačenjima – kažu u Ministarstvu obrazovanja.

Blaženka Divjak
1/3
Ključne riječi

Komentara 93

Avatar Retardo
Retardo
19:30 05.02.2018.

Za ovu "gospođu" je grozno kad se na karnevalu spali transparent s aluzijom na gay slikovnicu, ali nema ništa protiv da se usred narodnog kazališta iz vagine izvuče zastava i onda se na njoj siluje. Valjda joj je to normalno i to stalno radi doma. Ah, kako je lijepo znati koje su istinske vrijednosti koalicije HDZ-HNS-SDSS.

DH
dalibor.hren
20:41 05.02.2018.

Za državne namještenike, službenike i javne sužbenike trebala bi vrijediti ista pravila. Da isti Zakon o prijevozu na posao vrijedi za ministra, župana, gradonačelnika, općinskog načelnika, policajca, učitelja i spremačicu, bila bi to druga priča!

SV
sven222
20:19 05.02.2018.

koji kr.tenluk !!!! a oni se voze u skupim autima...pa i vi ministri imate gradski prijevoz i to puno bolji nego 90% ostatka države.... umjesto da im daju novce koliko košta pokaz busa oni će radije da kasne na posao ili da kući idu sa zakašnjenjem... i onda se pitaju tko raseljava sela ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije