Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učitelje udaraju po džepu: ostaju bez kune po kilometru

Profesori moraju ispuniti obrasce o tome kako dolaze na posao, a hoće li kasniti ili satima čekati autobus da se vrate kući, nikoga ne zanima...
05. veljače 2018. u 19:26 93 komentara 42236 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Učiteljima i profesorima koji žive u jednom, a na posao putuju u drugi grad, općinu ili županiju više se neće isplaćivati kuna za prijeđeni kilometar ako na relaciji kojom putuju na posao postoji mjesni ili međumjesni javni prijevoz. Za godišnji pokaz novac će im biti isplaćen, pa bi situacija bila jednostavna i pravedna da većini odgovara vozni red javnog prijevoza.

Blaženka Divjak u spotu Svjetski obrazovni forum Ministrica Divjak u spotu s ministrima iz cijelog svijeta, evo što je poručila

Naime, bez isplaćene kune za prijeđeni kilometar profesori ostaju i u onom trenutku kada vozni red uopće ne odgovara početku radnog vremena. Hoće li kasniti na nastavu ili pak satima čekati autobus da se vrate kući, čini se, nikoga ne zanima. Dapače, u škole su proslijedili i izjavu koju profesori moraju potpisati i opisati kako dolaze na posao.

Naputak od 25. siječnja

Navedena odluka način je na koji u Ministarstvu obrazovanja tumače odredbe temeljnog kolektivnog ugovora, a takav naputak 25. siječnja odaslali su na adrese osnovnih, srednjih škola i predstavnicima učeničkih domova.

– Stav Ministarstva je da se organizirani javni prijevoz smatra prijevozom koji postoji na određenoj relaciji, neovisno o tome omogućuje li zaposleniku redoviti dolazak i povratak s posla. Dakle, u slučaju da postojeća linija ne omogućuje zaposleniku redoviti dolazak na posao, zaposleniku se ne isplaćuje naknada od kune po kilometru – piše u službenom dopisu.

Da takvim tumačenjem Temeljnog kolektivnog ugovora resorno ministarstvo stvara nered, poručili su predstavnici triju sindikata – sindikata hrvatskih učitelja, nezavisnog sindikata u srednjim školama, te nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Nered i konfuzija

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja stvara nered i konfuziju po pitanju primjene odredaba o naknadi troškova prijevoza u sustavu obrazovanja, tim više jer daju mišljenja koja su u očitoj suprotnosti s važećim odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora. Ovakav postupak nedopustiv je jer nitko osim Povjerenstva za tumačenje odredaba TKU-a nema pravo jednostrano davati predmetna tumačenje – ističu predstavnici sindikata, a isti odgovor proslijedili su i ministru rada Marku Paviću.

Iz ministarstva obrazovanja su pak na naš upit o isplati troškova za odlazak profesora, učitelja i nastavnika na posao vlastitim automobilom poručili kako tumačenje odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora temelje na dosadašnjim tumačenjima iz prethodnog TKU-a – te da su samo primijenili dosadašnju praksu. Poručuju, donese li Povjerenstvo drukčije tumačenje, ono će biti prihvaćeno, iako u odgovoru nama eksplicitno naglašavaju da nisu odgovorni za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora.

– Ministarstvo nije nadležno tumačiti odredbe TKU-a, već to može učiniti isključivo Povjerenstvo za tumačenje novog TKU-a. Zauzmu li drukčiji stav od iznesenog, svaki poslodavac u javnim službama bit će obvezan obračunavati naknadu troškova prijevoza u skladu s tumačenjima – kažu u Ministarstvu obrazovanja.

Blaženka Divjak
1 / 3
04.09.2017., Split - Ministrica obrazovanja i znanosti Blazenka Divjak, u pratnji gradonacelnika Andre Krstulovica Opare i privremene ravnateljice OS â??Znjan-Pazdigradâ?? Antonele Petric, posjetila i obisla novootvorenu skolu u Pazdigradskoj ulici 1. Pho
Vlada Plaće i mirovine Liječnici, službenici i učitelji dobili koliko i umirovljenici: po 1,5 milijardi kuna Marlena Bogdanović Zanimljiva metoda Kako je učiteljica zainteresirala učenike za matematiku: 'Tuklo se za zadatke' Maturalac Problemi nastavnika Đaci ostaju bez maturalca jer učitelji za njih više ne dobivaju dnevnice
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • bizonko1:

    Za ovu "gospođu" je grozno kad se na karnevalu spali transparent s aluzijom na gay slikovnicu, ali nema ništa protiv da se usred narodnog kazališta iz vagine izvuče zastava i onda se na njoj siluje. Valjda joj je to normalno ... prikaži još! i to stalno radi doma. Ah, kako je lijepo znati koje su istinske vrijednosti koalicije HDZ-HNS-SDSS.

  • dalibor.hren:

    Za državne namještenike, službenike i javne sužbenike trebala bi vrijediti ista pravila. Da isti Zakon o prijevozu na posao vrijedi za ministra, župana, gradonačelnika, općinskog načelnika, policajca, učitelja i spremačicu, bila bi to druga priča!

  • sven222:

    koji kr.tenluk !!!! a oni se voze u skupim autima...pa i vi ministri imate gradski prijevoz i to puno bolji nego 90% ostatka države.... umjesto da im daju novce koliko košta pokaz busa oni će radije da kasne na posao ... prikaži još! ili da kući idu sa zakašnjenjem... i onda se pitaju tko raseljava sela ???