Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genijalac

Učenik izumio sustav za rano otkrivanje šumskih požara

'03.11.2011., Cakovec - Ucenik Tin Novosel nagradjen je za izum koji bi mogao pomoci u sprjecavanju velikih pozara. Tin sa svojim mentorom Gordanom Bartolicom. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
04.11.2011.
u 17:22

Tin i njegov mentor izradili su model koji jasno objašnjava samu ideju, a za primjenu inovacije trebalo bi izraditi daleko veći i jači sustav.

ARPSS, skraćenica je izuma koji bi mogao biti od velike koristi za rano otkrivanje šumskih požara koji svake godine izazivaju velike štete, a uzimaju i ljudske živote. Strašne slike požara na Kornatima, u kojem je poginulo 12 vatrogasaca, ponukale su Tina Novosela iz Čakovca da osmisli uređaj koji će vatru uočiti u samom začetku, prije nego što se rasplamsa. Njegov uređaj punog naziva “automatski robotski protupožarni signalizacijski sustav” naišao je na odlične kritike na Arci, izložbi inovacija u Zagrebu. Posjetitelji se nisu mogli načuditi i tomu što inovator ima samo 13 godina!

Evo kako je počelo. Tin, učenik sedmog razreda III. OŠ Čakovec, i njegov mentor profesor Gordan Bartolić, razmišljali su kako zaštititi šume.

– Tražili smo rješenje kako nadzirati šume, a da za to nisu potrebni ljudi. U svijetu već postoje infracrvene kamere koje otkrivaju požare, ali snimke koje one snime pregledavaju ljudi, a oni se mogu umoriti. ARPSS se temelji na primjeni infracrvenih senzora montiranih na robotskim tornjevima koji se okreću i pregledavaju šumu. Kad senzori otkriju požar, tornjevi se zaustavljaju i uključuje se svjetlosna i zvučna izolacija, a podaci se šalju u kontrolni toranj – pojednostavio je Tin opis izuma s kojim je pobijedio i na državnom natjecanju. Prema podacima o smjeru požara, on se locira na zemljovidu, što je također velika prednost, i dojavljuje vatrogascima.

Sustav je u najvećoj mjeri automatiziran, čime se smanjuje mogućnost ljudske pogreške. Prijenos podataka iz tornjeva koji bi se postavili na nekom povišenom mjestu, do kontrolnog centra slali bi se bežičnim putem, najbolje preko satelita. Tin i njegov mentor izradili su model koji jasno objašnjava samu ideju, a za primjenu inovacije trebalo bi izraditi daleko veći i jači sustav. 

– Model nije upotrebljiv u praksi, ali ideja jest. Rekli su nam na Arci da je patentiramo i zaštitimo jer je ideja originalna, neki vele čak i genijalna, no Tin je učenik, a ja sam učitelj, i mi moramo gurati dalje prema školskom programu. Nemamo vremena, a ni mogućnosti dalje razrađivati cijeli projekt – kaže G. Bartolić, koji u školi vodi grupu robotike. Tin kaže da bi želio postati inženjer, po mogućnosti elektrotehnike. S mentorom već radi na robotima koji će moći igrati – sinjsku alku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije