Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt općine

Učenicima u područnim školama Bosiljevo i Grabrk besplatne knjige

bosiljevo
kristina štedul fabac/pixsell
10.09.2011.
u 12:52

Roditelji potpisuju ugovor i obvezuju se da će svake godine vratiti knjige općini, a ukoliko neka od njih bude uništena, moraju kupiti novu

Knjige se ne smiju šarati i uništavati. Lijepo ih omotamo i čuvamo za djecu koja će druge godine biti treći razred – objasnile su nam učenice Područne škole Bosiljevo Lana Katarina Franović, Emili Lipošćak i Josipa Vitalić. Zajedno sa ostalim svojim školskim kolegama, kao i učenicima Područne škole Grabrk od Općine su i ove godine dobile besplatne udžbenike i radne bilježnice. Riječ je o pedesetak osnovaca od prvog do osmog razreda. U Bosiljevu roditeljima tako pomažu već nekoliko godina. Model je takav da učenici tijekom školske godine koriste knjige, koje čuvaju za nove generacije. Ono što nedostaje ili se ispiše općina nadopuni. Tako su ove godine za tu namjenu utrošili oko 20.000 kuna.

Lakše do torbi, tenisica...

 –Roditelji potpisuju s općinom ugovor da moraju vratiti knjige. U slučaju da se neka od njih potrga moraju kupiti novu. Lani smo kupili sve nove komplete. Na to smo se odlučili da bismo roditeljima barem malo pomogli u podmirenju troškova. To je također i način da pokušamo vratiti obitelji koje su otišle iz našeg kraja. U Sloveniji djeca besplatno dobivaju udžbenike. Stoga nam je cilj stvoriti takve, ako ne i bolje uvjete – rekao je načelnik Bosiljeva Josip Korenić. Koliko je općinska odluka pomogla mnogim obiteljima potvrđuje i slučaj Dijane Špelić. U njezinoj je obitelji čak troje školaraca koji pohađaju prvi, drugi i četvrti razred.

 –To je zaista lijepa gesta i strašno me veseli. Roditelji najbolje znaju koliko se novca potroši za opremanje školarca. Ovako, kada Općina na sebe preuzme brigu o knjigama, nama je lakše bilo kupiti nove torbe, tenisice i sve ono što im treba. Za mene je to poklon s neba. Mnogi iz našeg kraja upisuju svoju djecu u velike, matične škole zbog boljih uvjeta i standarda. Međutim, naša škola u Bosiljevu je odlična. Nastavnici su super, a općinski čelnici stvarno se trude da nam olakšaju situaciju – hvali općinsku gestu majka Špelić i dodaje da Bosiljevo sufinancira i školsku prehranu s pedeset kuna po djetetu.

 Da ne idu u Sloveniju

 Osim nabave školskih knjiga, za najmlađe stanovnike Bosiljeva priprema se još jedan značajan projekt. Riječ je o izgradnji dječjeg vrtića, koji će se ostvariti proširenjem tamošnje područne škole. Imat će 256 kvadrata prostora u kojem će biti smješteno 25 predškolaca. Vrijedan je 1,8 milijuna kuna i građevinski radovi trebali bi biti završeni do proljeća sljedeće godine. Roditelji ovog kraja djecu zasad vode u predškolske ustanove u Sloveniju, Ogulin, Dugu Resu, Karlovac....

 –Moj Luka ima šest godina i neće, nažalost, dočekati da krene u vrtić u Bosiljevu. Kako nisam imala kuda s njim izgubila sam porodiljnu naknadu. Mnogi roditelji imaju takvih i sličnih problema. Stoga se jako veselim vrtiću, koji našoj općini itekako treba – rekla je Mirjana Barić. Načelnik Korenić podsjeća da su duže vremena pripremali projekt. Uz dobru volju Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Karlovačke županije i škole, stvoreni su uvjeti za izgradnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije