Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNE MALE RUKE Rade u vrtu, peku kruh i vrcaju med

Učenici zadrugari u Krapini na sedmoj smotri predstavili svoje djelatnosti i ekološke proizvode

07.05.2009.
u 18:04

Na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini danas je održana 7. smotra učeničkih zadruga. Marljivi zadrugari izložili su na štandovima svoje najbolje proizvode.

Modna revija
A imaju i što pokazati jer u svojim školama i zadrugama u kojim djeluju njeguju tradiciju zagorskog kraja. Domaćin zadrugarima i njihovim mentorima je bila Osnovna škola Augusta Cesarca Krapina iz čije Područne škole Škarićevo dolazi jedna od najuspješnih učeničkih zadruga u Hrvatskoj Maslačak.

Zadrugari proizvode svoj med, brinu se o košnicama, prave slastice od meda i u svom vrtu uzgajaju voće i povrće koje koriste u svojoj školskoj kuhinji. Posjetitelje su na Trgu oduševili i učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka koji su priredili modnu reviju svojih kreacija. Zadrugari učeničke zadruge Glažuta iz Huma na Sutli u svom vrtu uzgajaju začinsko i ljekovito bilje.

Humska lavanda
- Uspijeva nam i lavanda - kazao je Dino Rebić, učenik trećeg razreda i veliki zaljubljenik u prirodu. Svoje vještine pokazali su i zadrugari Iz Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda.

Zadrugu Zajček predstavili su Tomislav Krog i Igor Gorupić, a posjetitelji su mogli vidjeti kako se pletu košarice od vrbova šiblja. Zadrugari Zvireka iz Srednje škole Bedekovčine pekli su ekokokice od kukuruza koji uzgajaju bez primjene pesticida.

- Pravimo i kukuruzni kruh i med od maslačka, koji beremo na šumskim livadama udaljenim od cesta i naselja - kaže Laura Kajba učenica 2. razreda smjera poljoprivredni tehničar. Svoje rad predstavili su i zadrugari Božićnice iz Kumrovca. Osim domaćeg octa i vegete, rade i drvene igračke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije