Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga za ugostiteljstvo u turizmu:

Ubrzati kreditiranje i smanjiti PDV i u idućoj godini

Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad
Marko Lukunic/PIXSELL
04.04.2020.
u 11:12

No, iz HUP-Udruge za ugostiteljstvo i turizam poručuju kako su dosadašnje mjere za sada samo kratkoročno ugasile požar. Kako ističu, trebalo bi poraditi na još jednom setu mjera koje će djelovati na srednji rok

Vladine mjere za spas gospodarstva koje su nedavno donesene, pohvalili su u HUP-Udruga za ugostiteljstvo i turizam, čiji su članovi poslodavci koji se bave turizmom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj.

 - Dosadašnje mjere Vlade RH, uključujući prvi i drugi set, turistički sektor ocjenjuje pozitivnima jer idu u smjeru približavanja rashoda što nižem iznosu kako bi poduzetnici bili u stanju preživjeti. Svakako pohvaljujemo mjere koje se tiču naknada za plaću te oprosta poreza i doprinosa i to je nešto što će zaista pomoći turističkom sektoru - poručio je Ivan Potkrajčić, član Uprave za financije Sunce hoteli d.d., kompanije koja je jedna od članica Izvršnog odbora HUP-Udruge za ugostiteljstvo i turizam.

No, iz HUP-Udruge za ugostiteljstvo i turizam poručuju kako su dosadašnje mjere za sada samo kratkoročno ugasile požar. Kako ističu, trebalo bi poraditi na još jednom setu mjera koje će djelovati na srednji rok.

 - Prvenstveno, potrebno je ubrzati model kreditiranja privatnih poduzetnika u turizmu jer će banke sada biti zasute sa zahtjevima i teško da će se stvari moći rješavati u nekom kraćem roku. Potrebno je da Vlada maksimalno pojednostavi model i olakša kreditiranje - poručio je Potkrajčić.

Potkrajčić naglašava i da će biti potrebno privremeno smanjiti i stopu PDV-a. Ta mjera morala bi se protegnuti najmanje na 2021. godinu.
 - Vrlo je bitno istaknuti kako neće samo ova sezone biti pogođena. Turizam će posljedice osjetiti i u idućoj godini. Zbog toga nam je potreban poticaj u vidu smanjenja poreza kako bismo mogli nastaviti normalno raditi - zaključio je Potkrajčić.

Ključne riječi

Komentara 1

MK
mkzr
05:39 08.04.2020.

Ne treba smanjivati PDV treba povećati plaće radnicima,država davati povoljne kredite (1%) onome tko želi pokrenuti svoj privatni posao i svi pošteno plaćati porez državi koji mora biti adekvatno visok,smanjiti državnu strukturu i svi zadovoljni.Mali državni aparat,povoljni državni kredit zaa ulaganje(1%),zakonski veće plaće radnicima u privatnom sektoru,ukidanje raznih članarina,agencija,mjesnih zajednica,itd. FORMULA USPJEHA: Rad,disciplina i plaćanje na vrijeme za radnike i poslodavne i državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije