Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ubojstvo Pukanića i Franjića: Bajić i Cvitan na klupi za svjedoke?

pukanić
POOL/PIXSELL
Autori: ija, mk/VLM, I. Vi/VLM
04.02.2010.
u 12:04

Sutkinja Ivana Kršul objavit će odluku Sudskoga vijeća o dokaznim prijedlozima i svjedocima u postupku protiv optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Hoće li državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan te Tihomir Kralj, bivši šef policijskog USKOK-a, sjesti na klupu za svjedoke tijekom suđenja Robertu Mataniću i ostalim optuženicima za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008., odluka je koju će vijeće sutkinje Ivane Kršul donijeti tijekom postupka.

Riječ je, naime, o dokaznom prijedlogu koji je došao s braniteljske klupe da se spomenuta trojka sasluša o tome je li i, ako jest, na koji način nuđen status pokajnika Robertu Mataniću. Izvođenje tog dokaza obrana je predložila nakon prvog dana suđenja kada se R. Matanić u svojoj obrani obrušio na policiju, USKOK i SOA-u tvrdeći da se sada, nakon svega, osjeća izigranim. R. Matanić je tako, među ostalim, ustvrdio i da je lagao kada je govorio o mogućim naručiteljima likvidacije koja je uzdrmala Hrvatsku te je objasnio da je u tom kontekstu imena Sretena Jocića, Slobodana Đurovića, Stanka Subotića Canu te generala Vladimira Zagorca spomenuo jer mu je obećano da će mu se promijeniti status.

I o Jociću naknadno

Kad je riječ o braniteljskom prijedlogu za saslušanje Sretena Jocića, protiv kojeg je optužnica podignuta u Beogradu, vijeće će također odlučiti tijekom postupka. Naime, tužitelj Slobodan Šašić tražio je da se Jocićev iskaz iz istrage pročita smatrajući da on praktično u istom postupku, bez obzira na to što se postupak vodi pred dva suda i u dvije države, ne može biti i svjedok i optuženi. No obrana je smatrala da je to, u neku ruku, tužiteljsko miješanje krušaka i jabuka jer, smatraju, Jocić nema istu procesnu poziciju. U prilog svojih tvrdnji priložili su čak i neke odluke Vrhovnog suda u sličnim situacijama.

Nadalje, vijeće je odbilo prijedlog obrane da se sasluša Zoran Pilipović, za kojeg je R. Matanić kazao da mu je bio dugogodišnji odvjetnik jer taj prijedlog smatra irelevantnim. S druge strane, prihvaćen je prijedlog za saslušanje odvjetnika Zvonimira Zebeca, koji je s R. Matanićem bio kada je ovaj ispitivan na policiji i kod istražnog suca. R. Matanić je u obrani tvrdio da ga je i Zebec nagovarao da da iskaz USKOK-u te se pri tome, tvrdi, R. Matanić hvalio dobrim vezama s policijom i USKOK-om.

Kako je R. Matanić kazao da će Zebeca odriješiti čuvanja odvjetničke tajne, Zebec će tako biti prvi svjedok kojeg će vijeće sutkinje Kršul saslušati na sljedećem ročištu 15. veljače.

Vijeće će tijekom postupka odlučiti i hoće li iz spisa kao nezakonit izdvojiti iskaz krunskog svjedoka koji je obrani sporan te iskaz koji je R. Matanić 22. prosinca 2008. dao pred istražnim sucem. Naime, branitelji su tvrdili da je krunski svjedok taj status stekao mimo zakonskih osnova jer je on, kažu, također bio član zločinačke organizacije, iz koje je istupio dva dana prije bombaškog ubojstva.

Po obrani, upravo je taj detalj sporan jer je onda on o tome morao obavijestiti policiju, a ne čekati šest mjeseci da bi o tome progovorio. Kad je riječ o iskazu R. Matanića iz prosinca 2008., nakon njegove obrane, smatraju ga spornim i nezakonitim.

Tajne snimke

Sudsko je vijeće odlučilo da će se saslušati svi svjedoci koji su predloženi u optužnici, uključujući Ratka Kneževića, za kojeg obrana smatra da je nevjerodostojan svjedok. Isto tako preslušat će se snimke tajno snimljenih razgovora te će se pročitati dokumentacija koja je priložena spisu. Nadalje, provest će se telekomunikacijsko vještačenje izlista mobitela svih okrivljenika te krunskog svjedoka.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:55 04.02.2010.

Gledam ove face gore na fotografiji i ne mogu se nego prisjetiti se Srećka Jurdane, kolumnista NCL-a, koji je netom nakon likvidacije stao prozivati na desetine medijskih djelatnika da su oni isključivi krivci za ubojstvo dvojice NCL šefova. Pa su na TV paradirale uplakane face novinarki s popisa Jurdane i prijetile mu sudskim tužbama - iako je jasno i vranama koje lete Zagrebom da montirati plastični eksploziv na skuter mogu samo \"ljuti profesionalci\", a ne novinari i novinarke. Kako je sada Jurdani? Vjerojatno i dalje filozofira u svom stilu i to naplati za članke... Nema srama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije