Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN

Ubio ženu, a muža pokušao ubiti samo zato što su Hrvati. Dobio 12 godina zatvora

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
27.04.2021.
u 15:00

Nakon što je bračni par Murtić na njegov poziv izašao iz kuće u dvorište, Roksandić je bez ikakvog opravdanog razloga iz automatske puške ispalio prema njima više hitaca

Zoran Roksandić, bivši pripadnik paravojnih informacija tzv. SAO Krajine na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Prema optužnici 18. studenog 1991. u Skeli kod Gline ubijena Ljuba Murtić dok je Petar Murtić preživio pokušaj ubojstva. 

Jadranka Kos, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući presudu kazala je kako je tijekom postupka nesporno utvrđeno da je Roksandić  kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine ubio Ljubu Murtić i pokušao ubiti njezinog supruga Petra Murtića.

- Ispitivanjem svjedoka koji su zbog starosti i bolesti ispitani izvanraspravno zatvoren je krug indicija iz kojeg proizlazi da je upravo Zoran Roksandić počinitelj kaznenog djela. Sud smatra da je kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu. Optuženiku je olakotnim cijenjena  ranija neosuđivanost i protok vremena od počinjenja kaznenog djela, dok mu je kao otegotno cijenjeno što je ubojstva počinio bez ikakvog povoda - kazala je sutkinja Kos u obrazloženju. 

Pojasnila je i da je hrvatskom pravosuđu nedostupni Roksandić iskoristio svoje pravo da ne bude ispitan na Višem sudu u Suboticu putem međunarodne zamolbe za pravnu pomoć te da mu je zbog izrečene kazne dugotrajnog zatvora određen istražni zatvor.

Prema optužnici, Roksandić se teretio da je kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 18. studenog 1991. godine oko 1 sat došao pred obiteljsku kuću Ljube i Petra Murtića, odlučivši ih ubiti samo zato što su  Hrvati.  

Nakon što je bračni par Murtić na njegov poziv izašao iz kuće u dvorište, Roksandić je bez ikakvog opravdanog razloga iz automatske puške ispalio prema njima više hitaca i time nanio Ljubi Murtić mnogostruke ozljede u predjelu prsa, od kojih ozljeda je preminula, dok je njezin suprug Petar Murtić ostao neozlijeđen samo slučajnošću. 

 

Damir Krstičević čestitao 30. godina 4. gardijske brigade


 
Ključne riječi

Komentara 10

DA
damascus
16:12 27.04.2021.

Smiješna kazna za takvo zlodjelo. A usput, nikada neće odležati niti dana jer je bijegom u Srbiju postao štičenik one države koja je je i navela na zločine prema Hrvatima. Glavno je da mi strogo sudim našim braniteljima i daa oni služe svoje kazne a još ih i strože od ovoga kažnjavaju. Kao da su agresorski vojnici a ne branitelji. Valjda da se umilimo Vučiću.

Avatar Navaljni
Navaljni
16:40 27.04.2021.

"Optuženiku je olakotnim cijenjena ranija neosuđivanost i protok vremena od počinjenja"?!? Kako je to nerad suda i izmicanje pravdi olakotna okolnost, ovim komunističkim sudovima u Hrvatskoj?!

GR
gravitacija
16:41 27.04.2021.

Sve ispod 40 godina je smijurija jer radi se o terorizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije