Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra Mikulčić

Kao da kolone nisu dovoljne građani su sad i taoci taksista

prosvjed taksista u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
30.07.2017.
u 16:50

Iz Dubrovnika su poručili taksistima da ucjenama tamo nema mjesta

Kolone na autocesti A1 od čvora Posedarje u smjeru Zagreba dosegnule su zastrašujućih 27 kilometara!

Godišnji odmor za mnoge je vozače ovog udarnog vikenda tako počeo poput noćne more. Čekanju u uzavrelim automobilima kao da nema kraja. I dok za ovo čekanje kakvo-takvo opravdanje još možemo naći u činjenici da smo turistička zemlja i da se i na autocestama ostalih država stvaraju kolone, za čekanje koje su građanima na prilazima trima najprometnijim hrvatskim zračnim lukama usred turističke sezone priuštili taksisti i dalje ne nalazimo riječi opravdanja. Rezultat su tri razbijene glave taksista ogorčenih radom Ubera s jedne strane i puno veće ogorčenje ‘običnih’ građana s druge strane. Građana koji su zakasnili na let jer su taksisti blokirali prometnice. Građana koji su s djecom sjedili u uzavrelim automobilima jer su taksisti blokirali prometnice. Ljudi koji su plaćeni da donose i provode odluke moraju ih donijeti i u ovom slučaju.

Moraju naći načina da reguliraju rad Ubera. Jer, apsurdno je očekivati da će Uber nestati. Ako se treba uskladiti sa zakonima i propisima koji reguliraju prijevozničku djelatnost, neka o tome odluči sud, pa će se, vjerujem, uberovci uskladiti. Ostaje vidjeti hoće li i tada biti jeftiniji od tradicionalnih taksista koji prosvjeduju kad god im se pojavi nova konkurencija. I imaju pravo prosvjedovati, dapače. Hrvatska je demokratska zemlja. Ali koliko je demokratska za one koji smatraju da im se nanosi nepravda, toliko je demokratska i za ostale građane. Nisam primijetila da su se taksisti ‘spontano okupili’ pred institucijama koje još nisu odlučile što činiti s Uberom. Ne, oni su na cesti ‘spontano’ zlostavljali malog čovjeka, onog istog koji plaća gomilu nameta da bi se, između ostaloga, mogao slobodno kretati prometnicama. Mali čovjek ne želi sjediti u vrelom automobilu dok se bilo tko ‘spontano okuplja’ na njegovu štetu. Mali čovjek želi civilizirano živjeti. Ne želi biti talac niti jedne interesne skupine. Iz Dubrovnika su poručili da ucjenama tamo nema mjesta. Ostatak Hrvatske trebao bi poručiti isto.

Komentara 7

IC
icq205
12:34 31.07.2017.

Uber kriminalna kapitalisticka tvorevina koja nam iznasa van 25posto novaca od prometa,jeftiniji su jer krse zakon i neplacaju doprinose voze bez osiguranja. Bice nama uber svugdje vec ga ima i u ciscenju uber ciscenje. Pocetak kolonizacije i uvod u robstvo

Avatar duka4
duka4
18:58 30.07.2017.

Nismo mi taoci taxija vec policije I vlade. Probaj to blokirat ceztu . Brzo bi has makli I naplTili kaznu. Ja se pitam gdje he policika da zastiti obicne ljude

ZH
zhecko
10:15 31.07.2017.

Molim vas ljudi, sagledajte malo situaciju, nisu taksisti krivi, samo im je voda došla do grla, a nemaju drugi način da se ovaj životni problem riješi. Možda su sa blokadama pogriješili, ali to je bio u kranjejm očaju. Činjenica jee da Uberovi vozači nemaju licencu za javni prijevoz, ne plaćaju porez, takse i doprinose što taksisti moraju. Po me je najviše kriva hr vlada koja je ovo dozvolila na štetu svog proračuna. Ako je Hrvatska turistička zemlja, na svu zaradu od turizma mora se plaćati porez. Ima zemalja u susjedstvu koje se Uber procjenili štenim i zabranili ga. Nema divljanja i krađe, reda mora biti !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije