Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed taksista

Sve dok država ne ukine Uber, mi ćemo na ulice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
22.06.2017.
u 08:32

Provedeno je dosad 170 inspekcijskih nadzora, a izrečene su kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, rekao je predsjednik Vlade

Dolazak u metropolu najavili su još u veljači, prošli tjedan među sobom dogovorili točan sat i lokaciju pa se jučer “spontano okupili” u Vukovarskoj.

S više od osamsto vozila taksisti su zauzeli potez od Savske do Lisinskog, na vjetrobrane postavili parole protiv Ubera, ali o prosvjedu nisu htjeli puno govoriti. Razlog je jednostavan, objasnili su, oko 1200 taksista iz čitave Hrvatske u Zagreb uopće nije došlo “prosvjedovati”, već se “okupiti i upozoriti”.

Legalne načine smo iscrpili

Od “prosvjeda” su se ogradili i zato što ga policiji nisu prijavili, ali su zato djelatnicima MUP-a od ranog jutra objašnjavali kako samo žele svima dati do znanja da u nelojalnoj konkurenciji više ne mogu raditi. I dali su do znanja svima, pogotovo onima koji su zbog blokirana dva od tri traka u jednoj od najprometnijih gradskih ulica jučer kasnili na posao. Trubili su u koloni iznervirani Zagrepčani cijelog dana, dok su taksisti vrijeme kratili razgovarajući u hladu ispred Ministarstva gospodarstva, u okolnim kafićima ili na klupicama u parku, a kasnije i na dekicama uz sendviče i poneku jumbo pizzu. Prevalili su dalek put pa su morali doći pripremljeni, rekli su nam vozači iz Dubrovnika, koji su prije pola godine posljednji put snizili cijene prijevoza. I to poprilično, objasnili su.

– Start je 12 kuna, a svaki kilometar šest. Od doba kad se samo kretanje vozila s mjesta naplaćivalo 40 kuna daleko smo dogurali. Teško nam je jer jeftiniji jednostavno ne možemo biti. Ako još spustimo cijene, nakon što državi platimo sva davanja, nećemo imati za život – objasnili su taksisti iz Dubrovnika pa dodali kako njihovi kolege iz čitave Hrvatske, osim s cijenama, konkuretni nastoje biti i s novim tehnologijama. Baš kao i za Uber, istaknuli su, aplikacije sad postoje za dozivanje gotovo svih taksija i potpuno su besplatne. Trude se, kazali su taksisti, zaraditi svoj kruh pa će s prosvjedima nastaviti dok god se Uber ne ukine.

– Nakon dvije godine nefunkcioniranja pravne države ne možemo napraviti ništa više od ovoga kako bismo izrazili nezadovojstvo državnim institucijama koje ne provode svoje zakone – rekao je Božo Miletić, predsjednik Sekcije autotaksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore, dok je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo da stoji uz taksiste “jer rade legalno i poštuju zakone”. A sve zakonite načine za borbu taksisti su sad iscrpili, rekao je Ranogajec pa zatražio od Vlade da pokrene mehanizme i “zabrani platformu preko koje se potiče nelegalni rad na crno i sprečava dotok novca u državni proračun”.

Imamo 100.000 korisnika

– Konstatirali smo da je korištenje prijevoza putem Ubera protivno važećim propisima u Hrvatskoj – rekao je jučer na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, pa dodao kako je dosad provedeno 170 inspekcijskih nadzora Ubera, izrečene novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, 11 vozila je zaplijenjeno, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda. Izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu u pripremi su, kazao je premijer, a u međuvremenu pozvao na podnošenje tužbi sve one koji smatraju da se zbog korištenja Uberove aplikacije krše njihova prava. Plenkovićeva poruka nije zadovoljila taksiste u prosvjedu koji su rekli da od svojih zahtjeva ne odustaju, a osim blokade Zagreba, razmišljaju i o blokadi autocesta prema moru. Iz Ubera su poručili kako blokade ne prikazuju sliku Hrvatske kakvu strani gosti žele zapamtiti, a dodali su i kako njihove usluge ovdje koristi više od sto tisuća ljudi.

Komentara 43

DU
Deleted user
08:55 22.06.2017.

ako se ne prilagodite, nećete vi na ulice, nego na cestu...

ZG
zgblabla
08:44 22.06.2017.

nije sukob ubera i taxista već vlade ili vlada koje nisu u stanju regulirati to podrućje dvije godine.....da padne atomska bomba na zagreb vlada bi prvo osnovala povjerenstvo,zatim komisiju za procjenu štete......a što ste tiće ubera bio sam tamo naa predavanju i stvari nisu baš tak jednostalne- zarada na sat je u "kako oni kažu" 60-120 kn uzmite sad računicu da je 25% porez, 25% uberova provizija----- ti radiš za 30 kn sat-i od toga moraš platit najam auta ,firmu ,benzin itd

Avatar Hummer
Hummer
08:43 22.06.2017.

Ovdje se pogoduje taksistima. Kada spuste cijenu i ukinu konkurenciju, poslije nabiju cijenu i opljackaju korisnike taxi usluga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije