Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mito na medicini

U zatvor dvojica očeva liječnika, sinovi pušteni kući

'10.10.2012., Zagreb - USKOK i policija pretrazili su i uhitili nekoliko studenata, asistenata i profesora na Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/6
Autori: Ivana Jakelić, Sonja Hoffman
11.10.2012.
u 15:10

Sumnja se da se H. Lončar na kupnju ispita odlučio nakon što ga nije uspio proći, a otac mu je dao pitanja

Ja sam dugogodišnji kirurg, sudionik Domovinskog rata. Operirao sam puno branitelja i nikada nisam počinio kazneno djelo – rekao je u četvrtak pred sucem istrage zagrebačkog Županijskog suda, kako neslužbeno doznajemo, Božo Lončar, liječnik KBC Dubrava, kojeg USKOK sumnjiči da je profesoru Zlatku Keloviću dao 5000 kuna kako bi njegov sin Hrvoje prošao ispit iz anatomije. Kako se sumnja, Lončar je novac Keloviću dao nakon što njegov sin 17. rujna 2012. nije uspio proći ispit, iako je unaprijed dobio pitanja. Nakon toga uslijedio je telefonski razgovor dvojice kolega, tajno snimljen tijekom mjera tajnog praćenja. Kelović govori Lončaru: – Sin ti je idiot, nikada neće završiti fakultet, bolje da ga ispišeš.

Tisuću eura za dvojku

No, Lončar se s tom tvrdnjom svog kolege nije složio, pa je ponovno zatražio pitanja za spomenuti ispit. Kelović je tada za tu “uslugu” tražio 5000 kuna. Novac je dobio, no Hrvoje Lončar na ispit 27. rujna nije izašao. Za razliku od svog oca, jučer je pušten da se brani sa slobode.

Tu “povlasticu” dobilo je osim njega još šest osoba, za koje USKOK nije tražio određivanje istražnog zatvora. A istražni zatvor osim Boži Lončaru određen je i Keloviću, Mati Milasu, inače odličnom studentu šeste godine medicine i demonstrantu na fakultetu od kojeg je Kelović tražio da nađe zainteresirane studente kojima bi unaprijed dao pitanja iz anatomije, te Matiji Čepo, djelatnici referade, i Željku Čakuranu, također liječniku. Njega se sumnjiči da je preko posrednika dao 2000 eura Keloviću kako bi njegov sin Andrija prošao ispit iz anatomije. Iako su odvjetnici petorke koja je jučer dovedena pred suca istrage tražili da im se umjesto istražnog zatvora odrede jamstva, taj zahtjev nije ispunjen. Svima je određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Prema nalogu za provođenje istrage, kako ga je postavio USKOK, cijela priča vrtjela se oko Kelovića.

Njega se sumnjiči da je od kćeri i majke, Monike Sviben i Sanje Rozalije Sviben, u rujnu tražio 1000 eura kako bi Monika Sviben prošla sporni ispit. Posrednik u toj priči bila je Branka Petres, a od dobivenog novca Kelović se sumnjiči da je 500 eura zadržao za sebe, dok je ostatak proslijedio za sada neutvrđenoj osobi. Monika Sviben na ispit je izašla 20. rujna 2012. te joj je, u skladu s prethodnim dogovorom, u indeks upisana dvojka.

Zna se tko što prodaje

Što se pak tiče Čakurana, čija je supruga također liječnica, posrednik u priči oko njegova sina Andrije bio je Dančo Arsov, koji je od Kelovića tražio da mu pribavi pitanja.

Trebalo bi biti ispitano više desetaka svjedoka. Neslužbeno se može čuti da do glavnih igrača u cijeloj priči USKOK za sada nije uspio doći, jer se otkrilo da ih prati i prisluškuje. Ugledni profesori i liječnici među kojima je većina kliničara kažu da su čuli da korupcije ima posebno kada je riječ o temeljnim predmetima poput anatomije, kemije, biokemije ili fizike, gdje je manje ispitivača nego na kasnijim godinama studija. Iako se ljute jer je afera bacila ljagu i na cjelokupnu stručnost i znanje liječnika, kažu da se sve zna: Tko na fakultetu prodaje ispite, a tko u bolnicama lažne hospitalizacije.

>>Jovanović: Studenti, prijavite korumpirane profesore!

>>Prodaja ispita: Među uhićenima sin i suprug Bajićeve zamjenice

 

Komentara 34

KO
Korisnik2013
15:51 11.10.2012.

A meni je bilo čudno kako je jedan srednjoškolski kolega, čija majka je liječnica, uspio sa slabim ocjenama upisati zagrebački MEF, sad mi je jasno kako...

DU
Deleted user
16:36 11.10.2012.

Blah, bitno da su svi popljuvali prometni fakultet jer se o kupovanju tamo pričalo naveliko. Dobro se zna da se ispiti prodaju i na ostalim fakultetima, ali o tome se ništa ne poduzima, ajde malo su medicinu protresli, ali vjerujte kakva država takvi su i ljudi. Kradu gdje stignu.

Avatar bok
bok
15:28 11.10.2012.

ja mislio da su samo oni koji su studirali promet u Banja Luci kupovali diplome. muahahaha... Nista lijepo kupit e u Hrvatkoj diplome bez da morate uciti pa onda idite u EU zaraditi veliki novac bez da morate raditi. Kao Alice in Wonderland... muahaha. Njemci imaju kulturur rada, Portugalci kulturu tugovana a Hrvati kulturu .... (ma nees ti mene moc tako malo platit kolko ja mogu malo radit..........)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije