Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

U Zagrebu se popuši marihuane koliko i u Milanu

Istraživanje su proveli norveški institut za istraživanje voda NIVA iz Osla, institut Mario Negri iz Milana i još 13 znanstvenih ustanova iz 11 europskih zemalja uključujući i naš Institut Ruđer Bošković.
26. srpnja 2012. u 12:48 12 komentara 3 prikaza
'za zag.....28.09.2004......varazdin... droga....ovisnost......mladi....marihuana snimio marko jurinec'
Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Potrošnja marihuane u Zagrebu slična je kao u Milanu,  pokazalo je istraživanje izravne usporedbe potrošnje droga u 19 europskih gradova.

Istraživanje su proveli norveški institut za istraživanje voda NIVA iz Osla, institut Mario Negri iz Milana i još 13 znanstvenih ustanova iz 11 europskih zemalja uključujući i naš Institut Ruđer Bošković. U njemu su primjenili inovativan pristup koji se zasniva na analizi komunalnih otpadnih voda kojom su dobili izravnu usporedbu potrošnje droga u 19 europskih gradova, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković. Znanstvenici su analizirali  odabrane urinarne biomarkere kokaina, amfetamina, ecstasyja, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi te izračun njihova dnevnog unosa u kanalizacijski sustav tijekom sedam uzastopnih dana. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Science of the Total Environment.

U izvješću istraživanja navode da je stopa potrošnje svih istraživanih droga u Zagrebu relativno niska u usporedbi s većinom zapadnoeuropskih gradova.

– Ukupna dnevna potrošnja kokaina u Europi procijenjena je na 356 kilograma, što prema procjeni Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminalitet (UNODC) predstavlja 10-15% ukupne svjetske potrošnje.

Stopa potrošnje kokaina znatno je viša u zapadnoj nego u sjevernoj i istočnoj Europi. Potrošnja kokaina u Zagrebu znatno je niža nego u većini gradova uključenih u istraživanje.

Iako je stopa potrošnje amfetamina u Zagrebu višestruko porasla u odnosu na 2009. godinu, još je uvijek izrazito niska u odnosu na gradove koje karakterizira visoka potrošnja te stimulativne droge. Primjerice, u Amsterdamu je potrošnja amfetamina 25 puta veća nego u Zagrebu. Potrošnja metamfetamina neravnomjerno je raspoređena, a prednjače gradovi sjeverne Europe: Oslo, Helsinki i Turku. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima tridesetak je puta viša nego u većini ostalih gradova, uključujući i Zagreb. - piše u izvješću.

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  od kukuriku koalicije nitko drugi ništa i nije očekivao. oni su svi, počev od račana dalje, priznali da su pušili maricu.

 • chemica:

  Stopa potrošnje amfetamina raste proporcionalno s "porastom" ljudske gluposti.

 • -obrisani-:

  a kaj je to čudno? toliki adezenjarski spameri a isplata u travi ....................