Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Zagrebu preminuo liječnik i humanist Slobodan Lang

Ostat će poznat po humanitarnu radu u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije te bespoštednom sudjelovanju u spašavanju ljudskih života i pomaganju najugroženijima
23. veljače 2016. u 13:07 22 komentara 9380 prikaza
slobodan lang
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Bio je prosinac 1993. kada je pod pokroviteljstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana i uz pratnju predstavnika Katoličke crkve i franjevačke provincije Bosne Srebrene krenuo veliki konvoj humanitarne pomoći nazvan "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Pratili su ga i državnici, veleposlanici, medicinari, humanitarci, kulturni i javni radnici, njih 143, a među njima, na čelu kolone, uz dr. Hermana Vukušića, i dr. Slobodan Lang.

Prolazeći preko brojnih zapreka i vojnih punktova, konvoju je trebalo 14 dana da stigne na cilj, gdje je dočekan suzama radosnicama. Hrvati Lašvanske doline bili su oduševljeni i ohrabreni, ne samo zbog toliko željene pomoći u hrani i lijekovima već zato što su osjetili ljudsku solidarnost na djelu. Stoga je mnoge rastužila vijest o odlasku dr. Langa, profesora na Školi narodnog zdravlja "Andrija štampar" Medicinskog fakulteta, političara i humanista koji je umro jutros u Zagrebu.

Premda je u više od 40 godina dugoj karijeri uspješno obnašao brojne visoke dužnosti i funkcije – bio je posebni savjetnik predsjednika RH za humanitarna pitanja od 1993. do 2000., zastupnik u Županijskom domu Sabora, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova, voditelj hrvatske delegacije u Interparlamentarnoj uniji te član Vijeća Europe – ostat će upamćen upravo po svome humanitarnu radu u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije te bespoštednom sudjelovanju u spašavanju ljudskih života i pomaganju najugroženijima. Bio je suorganizator konvoja Libertas kojim se u listopadu 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj.

Nastavio je djelovati i u miru, pa je pokrenuo i Prvi hrvatski kongres preventivne medicine te osnovao i uređivao Hrvatski časopis za javno zdravstvo, a njegovim je radom grad Zagreb preuzeo čelno mjesto svjetskog pokreta Zdravih gradova. Bio je inicijator osnivanja mostarskog medicinskog fakulteta, uostalom, temelj djelovanja profesora Langa bilo je prenošenje znanja, povezivanje profesionalaca u praksi te trajno nastojanje da se stvara "djelotvorno znanje". Sada je na njegovim učenicima da stečeno znanje prenose te da čuvaju uspomenu na njega.

>> Akademik Slobodan Lang teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

restoran
GLEDAO IH IZVANA
Napravio scenu u restoranu: Nokautirao suprugu jer je sjedila s dva muškarca
Huawei
PROMO
Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade
  • apolon:

    Veliki čovjek , filantrop i političar židovskog porijekla bio je daleko veći Hrvat (politički) od mnogih Hrvata kojima je nacionalni interes nepoznati pojam.Počivao u miru i neka mu je laka zemlja. ... prikaži još!miru i neka mu je laka zemlja.

  • škurabura:

    Bog mu dao pokoj,Obitelji iskrena su sućut.

  • Machak:

    Humanist. Trebao bi biti uzor mnogima. Počivao u miru.