Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS u akciji

Snijeg izazvao kaos: Zatvorene pruge, bez struje 7500 kućanstava

Karlovac snijeg
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/59
06.02.2015.
u 17:47

Spasioci u Blinjskoj Gredi pokraj Siska dostavljaju hranu i piće obitelji koja je već drugi dan odsječena od svijeta

Snijeg pada u većem dijelu Hrvatske i najveće probleme izaziva u prometu. Oko 13.15 sati samo za osobna vozila otvorene su ceste Kikovica – Delnice te Gornje Jelenje – Oštrovica – Meja. Time je probijena "blokada" između Zagreba i Rijeke gdje se od jutros nije moglo ni jednom cestom. Još uvijek iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Spasioci HGSS-a u mjestu Dedin spasili su osam ljudi iz kuće koja se pod teretom snijega počela urušavati. Obitelj je zbrinuta i nalazi se na sigurnom, izvijestili su iz HGSS-a. U pojedinim selima oko Delnica snijeg je veći od 1,5 metara. Spasioci u Blinjskoj Gredi pokraj Siska dostavljaju hranu i piće obitelji koja je već drugi dan odsječena od svijeta. "Do obitelji nije moguće doći terenskim vozilima, pa se dostava hrane vrši u ruksacima uz pomoć turno skija i krplji", pišu iz HGSS-a.

U gorskoj i središnjoj Hrvatskoj očekuje se tijekom dana obilan snijeg, ponegdje više od 30 centimetara novog snijega, a snijega će uz kišu biti i u Slavoniji i na sjevernom Jadranu. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeverac, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima podno Velebita, a u Dalmaciji umjereno i jako jugo, piše portal vrijeme.net. Najniža temperatura jutros je izmjerena na Sljemenu gdje je bilo –7 stupnjeva Celzijevih te na Zavižanu -9 stupnjeva.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Novi list piše kako je Stožer za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredno stanje opasnosti u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, sukladno Planu postupanja za slučaj izvanrednog stanja zbog olujnog ili orkanskog vjetra. To znači da tijekom današnjeg dana neće biti nastave ni drugih redovnih aktivnosti u Kampusu. Odluka je donesena zbog pogoršanja vremenskih nepogoda te jačanja vjetra, brzine veće od 28 m/s odnosno više od 10 bofora. Nastave neće biti ni u Osnovnoj školi Hreljin i Kraljevica ni u srednjim školama u Čabru i Pomorskoj školi Bakar.

Najviše snijega do sedam sati palo je u Ogulinu, 55 centimetara, dok je u Slunju palo novih 45 centimetara snijega, a u Delnicama 42 centimetra. Na Sljemenu je palo novih 24 centimetra snijega, a isto toliko palo je i u Karlovcu.

Bez struje oko 7500 tisuća ljudi

Iz Hrvatske elektroprivrede izvijestili su da je snježno nevrijeme i olujni vjetar uzrokovao probleme u opskrbi kupaca električnom energijom u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji.

"Na području Karlovačke županije bez električne energije ostali su Grad Slunj, općine Cetingrad, Krnjak, Vojnić te na sjeverozapadu županije naselja Žakanj i Ribnik. Trenutno je oko 6000 kupaca bez električne energije", pišu iz HEP-a. U Ličko-senjskoj županiji bez struje su područja grada Senja te Karlobag, Rakovica i Gračac, oko 1500 ljudi.

"Na području Primorsko-goranske županije trenutačno je bez električne energije 76 kupaca i to u mjestima Šimatovo, Šanj s okolicom, Velike i Male Drage, Kuti, Rim s okolicom, Šegina i Lividraga u Gorskom kotaru, zatim zaseoci Poduljin i Šepići na području Crikvenice te zaseoci na otoku Cresu: Grmov, Ustrine, Srem, Plat, Verin i autokamp Bijar", poručuju iz HEP-a. Radnici HEP-a koji saniraju kvarove zbog neprohodnih cesta ne mogu doći do kupaca.

Zatvorene pruge

Zbog velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom kotaru od 14 sati za sav promet zatvorene su željezničke pruge Ogulin – Rijeka i Ogulin – Knin. Iz HŽ-a mole putnike da do daljnjega "ne kreću na put vlakom u smjeru Like i Gorskog kotara bez prijeke potrebe".

"Vlakovi koji su trenutačno na putu na tim prugama bit će propušteni i putnici će u njima moći nastaviti putovanje do svojih odredišta. Iznimka je vlak broj 700 (Zagreb – Rijeka) koji je vozio samo do Ogulina, a putnici koji to žele, vlakom će se moći vratiti u Zagreb zbog nemogućnosti nastavka putovanja prema Rijeci bilo kojim prijevoznim sredstvom", priopćili su iz HŽ-a. Dodaju da na ostalim prugama diljem Hrvatske promet teče uglavnom prema voznom redu.

HŽ je u 16 sati izjavio kako su i dalje za sav željeznički promet zatvorene pruge od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu zbog iznimno visokih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom kotaru.

– Pruga između Zagreba i Ogulina je otvorena za promet, ali promet teče otežano. U popodnevnim satima došlo je do otkazivanja šest vlakova u zagrebačkom prigradskom prometu, a otkazan je i jedan vlak na relaciji Zagreb – Koprivnica. U sjeverozapadnom i istočnom dijelu Hrvatske vlakovi uglavnom voze prema voznom redu. Sve dežurne ekipe kontinuirano su na terenu te ulažu maksimalne napore kako bi se osiguralo funkcioniranje željezničkog prometa u državi, poručuju iz HŽ-a.

Vrlo loši uvjeti za vožnju

HAK javlja kako je od 15.30 autocesta A6 Rijeka – Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena samo za osobna vozila. Od 16.50 sati na državnoj cesti DC1 Gračac-Knin dopušteno je prometovanje za vozila uz zimsku opremu dok je zabrana za kamione s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama.

Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste potpuno su zatvorene, javlja HAK. Vozačima savjetujemo da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Za sav promet zatvorene su: dionica autoceste A1 Sveti Rok – Posedarje (obilazak samo za osobna vozila uz obaveznu zimsku opremu cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina – DC50 i DC27), dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, DC1 Grabovac – Udbina – Gračac – Knin, DC23 Kapela – Jezerane, DC25 Korenica – Gospić – Karlobag, DC52 Špilnik – Korenica, DC218 Dobroselo – Mazin – Bruvno, Sljemenska cesta u Zagrebu (sa zagorske strane je otvorena uz zimsku opremu), ŽC5062 Ravno – Lukovo – Bribir, ŽC5069 Ravna Gora – Mrkopalj, ŽC5110 Klenovica – Alan, ŽC5191 Mrkopalj – Tuk, ŽC5806 Mrkopalj – Begovo Razdolje, ŽC5203 Brotnja – Srb – Sučević i ŽC5030 cesta za Platak.

Samo za osobna vozila otvorene su: A6 Rijeka – Zagreb između Bosiljeva 2 i Delnica, DC54 Maslenica – Zaton Obrovački, Paški most, ostale državne, županijske i lokalne ceste kroz Gorski kotar, ŽC5064 Križišće – Kraljevica. Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Na Istarskom ipsilonu zabrana je prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Foto: HGSS

– Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kiše u Dalmaciji, vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te, ako je moguće, da odgode putovanja – savjetuju iz HAK-a.

HGSS je izvijestio kako je cesta iz Zagreb prema Sljemenu zatvorena zbog zapuha snijega te da skijalište ne radi.

U Zagrebu i do 40 cm novog snijega, orkanski udari vjetra na Jadranu

U petak nas u unutrašnjosti očekuje snijeg koji će obilnije padati u prvom dijelu dana. Na Jadranu će većinom padati kiša, iako ponegdje u priobalju može biti snijega nošenog burom, piše portal vrijeme.net.

– Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -3 do 0, a na Jadranu od 2 do 9°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 0 do 3 te od 6 do 12°C na Jadranu – piše vrijeme.net.

U Zagrebu do 40 cm snijega

DHMZ najavljuje da će u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima Hrvatske nastati novi snježni pokrivač ponegdje i viši od 30 centimetara. U Zagrebu očekuju ponegdje i obilniji snijeg te stvaranje snježnog pokrivača od 20 do 40 centimetara.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Meteoalarm je izdao "crveno upozorenje", koje označava izuzetno opasno vrijeme, za gospićku, karlovačku i riječku regiju. Karlovcu i Gospiću te mjestima oko njih prijeti obilni snijeg koji bi mogao napadati i do pola metra. Na riječkom području će puhati, na udare, olujna i orkanska bura, a najjači udari vjetra mogli bi biti i od 75 do 165 kilometara na sat.

Jeste li imali problema zbog snijega? Šaljite nam svoje fotografije na javi@vecernji.net

>>Snijeg prouzročuje probleme u Lici i Gorskom kotaru

>>Pada snijeg u unutrašnjosti Hrvatske, najviše će ga biti u Lici i G. kotaru

Komentara 72

ZO
zoom
01:38 06.02.2015.

Postali smo psihotični kao i Ameri..dajemo ciklonama fancy imena i dramimo oko 20 cm snijega

DU
Deleted user
23:54 05.02.2015.

Ovaj meteoalarm treba tužiti zbog sijanja panike.

Avatar beg
beg
06:35 06.02.2015.

meni je zima bez snijaga kao grah bez slanine,zato nemojmo kukati nece vjecno ostati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije