Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAY PRIDE

Ž. Markić proglašena homofobom, a Mirela Holy homofrendom godine

13. Gay pride u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/27
14.06.2014.
u 16:35

Povorku su došle podržati i Mirela Holy i Urša Raukar

'Na pravoj strani povijesti' slogan je pod kojim je danas počeo 13. gay pride. Sudionici su se počeli okupljati na Trgu žrtava fašizma sa transparentima, šarenim balonima i zastavama duginih boja, a povorka se potom preselila na Zrinjevac. Organizatori su rekli da ih ove godine čuva najmanji broj policajaca dosad. 

Homofobom godine proglašena je Željka Markić, a homofrendom Mirela Holy. Iz policije su rekli kako nije bilo niti jednog izgreda, a prema njihovoj službenoj procjeni sudjelovalo je 2000 ljudi.

- Prije 13. godina parada je bila s puno nasilja a sada je ona bez velike medijske pompe. Nadamo se da će tako i ostati jer tako treba i biti a prvu godinu započeli smo sa 200 ljudi a danas će u paradi sudjelovati nadamo se preko 5000 - kazao je ranije organizator parade Marko Jurčić.

Dodao je i da ih posebno raduje to što bi ove godine trebao biti usvojen zakon o životnom partnerstvu.

- Ministarstvo uprave zajedno s nama radilo je dvije i pol godine na prijedlogu ovog zakona i u Saboru je on dobio veliku podršku. Čak 84 ruke vladajuće stranke i oporbe bile su za - rekao je Jurčić. 

Pozvali su i sve građane da im se pridruže u povorci koja će krenuti u 15 sati od Trga žrtava fašizma Jurišićevom prema glavnom zagrebačkom trgu do Zrinjevca gdje će se održati i prigodni program te proglašenje homofoba i homofrenda godine.

Povorku je tradicionalno došla podržati Mirela Holy koja je također kazala da se nada da će se zakon o životnom partnerstvu usvojiti još ovaj mjesec.

- Šteta je što na ovakvim povorkama ima tako malo političara no nadam se da će se to uskoro promijeniti - kritizirala je kolege Holy.

Urša Raukar u povorci sudjeluje od prve godine. - Želim živjeti u zemlji jednakih mogućnosti i nadam se da će se to omogućiti izglasavanjem zakona o životnom partnerstvu - rekla je.

>> I Joe Šimunić promatrao Povorku ponosa u Zagrebu

>> U Zagrebu će se 14. lipnja održati trinaesta Povorka ponosa

Komentara 312

JA
james49
10:44 14.06.2014.

Na kaj su to ponosni?

Avatar Neron
Neron
10:16 14.06.2014.

Zar opet?!? Mi kao da nemamo kamo preusmjeriti novac nego ga trošimo kao da nam je BDP već godinama u suficitu. Zašto organizatori povorke ne iznajme dvoranu u Domu sportova ili Arenu i tamo održe svoj program, kako to rade i druge organizacije kada žele promovirati svoje ideje? I drugo, konstantno se protura termin "LBGT obitelj". Obitelj nastaje iz braka - ono što sklapaju dva homoseksualca je istospolna zajednica (ili partnerstvo, kako li se to već zove). Kao kad bi dva studenta sklopila ugovor po kojem dijele troškove cimerstva, pa na račun toga tvrdili da su postali obitelj.

Avatar Byker
Byker
11:12 14.06.2014.

Ignore !! Ignore !! Sad bar znam kamo ne trebam danas ići !! Jednostavno treba izbjegavati rutu te parade srama !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije