Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krimska platforma

Jedan od najvećih summita u Hrvatskoj: U Zagreb stižu Nancy Pelosi i delegacije iz više od 30 zemalja

U.S. House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) bill enrollment ceremony at the U.S. Capitol in Washington
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
1/2
21.10.2022.
u 15:14

U ponedjeljak Jandroković će održati brojne bilateralne sastanke s predsjednicima parlamenata zemalja sudionika summita koje će primiti u Saboru, a dio sudionika obići će i Vladu.

U utorak će se u Zagrebu održati parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme koji će okupiti 42 parlamentarne delegacije iz 32 zemlje, kao i čelnike parlamentarnih skupština Vijeća Europe, OESS-a, IPU-a, NATO-a i Europskog parlamenta. Stiže čak 26 predsjednika i devet potpredsjednika parlamenata, četiri čelnika parlamentarnih skupština i mnogi drugi, a među njima i predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. Ona u Zagreb stiže u ponedjeljak. 

A uz Pelosi u Zagreb dolaze i predsjednici parlamenata Albanije, Austrije, Belgije, Cipra, Crne Gore, Češke, Estonije, Gruzije, Irske, Latvije, Lihtenštajna, Moldove, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švedske, Švicarske, Turske i Ukrajine, dok će summitu prisustvovati i predstavnici parlamenata Češke, Finske, Francuske, Italije, Irske, Islanda, Litve, Luxemburga, Portugala, Rumunjske i Slovačke. Video vezom u raspravu će se uključiti i kolege iz Francuske, Grčke, Gvajane, Japana, Kanade, Kostarike, Litve, Mađarske, Malte, Novog Zelanda, Španjolske... Tko će na summit biti pozvan odlučivala je Ukrajina. Doznalo se da je poziv bio upućen i Srbiji, no ona se pozivu nije odazvala, a Bjelorusija nije ni pozvana. 

Domaćini summita bit će predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk koji već sutra stiže u Hrvatsku kako bi s Jandrokovićem u Lovranu otkrio spomenik ukrajinskom pjesniku. U ponedjeljak Jandroković će održati brojne bilateralne sastanke s predsjednicima parlamenata zemalja sudionika summita koje će primiti u Saboru, a dio sudionika obići će i Vladu. U ponedjeljak navečer održat će se svečana večera za sve sudionike summita u hotelu Westin, da bi se onda sam summit održao u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Otvorit će ga Jandroković i Stefančuk, nakon čega će uslijediti izravno obraćanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji će se javiti uživo video vezom. Po završetku summita usvojit će se zajednička izjava svih sudionika te održati zajednička konferencija za medije Jandrokovića i Stefančuka. 

- Ovo je jedan od najvećih međunarodnih događaja u povijesti Hrvatske i najveći međunarodni događaj u povijesti Hrvatskog sabora. Mogu najaviti da će se nakon summita predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk u srijedu ujutro, na početku naše plenarne saborske sjednice, obratiti i svim saborskim zastupnicima - kazao je danas u Saboru Jandroković. 
Inače, kako se moglo doznati, Stefančuk je još ljetos zamolio Jandrokovića da Hrvatska preuzme domaćinstvo summita, što je prihvaćeno. A iako su do sada održana dva sastanka Krimske platforme, i to oba u Ukrajini, ali na razini predsjednika vlada, ovo je prvi parlamentarni sastanak. 

Osim političkih sudionika koji će prisustvovati summitu, zbog njegova medijskog praćenja već do sada akreditirano je čak 170 novinara. 

Kako je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika danas se od MUP-a moglo doznati da će Nacionalna i sveučilišna knjižnica dva dana, u ponedjeljak i utorak, biti zatvorena za korisnike, za građanstvo, a tijekom ista dva dana očekuju se i povremeni zastoji i gužve kako u centru Zagreba, tako i na putu do zračne luke. Ulice u centru grada neće se zatvarati na pola dana već će se promet njima obustavljati privremeno, nakratko, uz mogućnost korištenja alternativnih pravaca kretanja. 

Komentara 8

SS
sokac sa drave
15:51 21.10.2022.

A zast se taj samit ne odrzava recimo u nizozemckoj velikoj zemlji i clanici nato-a

SS
sokac sa drave
15:41 21.10.2022.

Kuda sada kad je zagustilo bas kod nas.Ovo nije slucajno ovo je nasem narodu nametnuto i posljedice koje cemo snositi bit ce ogromne.Baba Pelosi umjesto da je vec dvadeset godina u penziji ,ona putuje po svijetu kao predstavnica kazarske duboke drzave i sa svojom batinom vojnom silom amerikom govori sta se mora i to ce biti.Mozda vidjet cemo.?

DU
Deleted user
16:20 21.10.2022.

Dolazi gazdarica pogledat konje i konjušare da se uvjeri da su na pravoj ideološkoj liniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije