Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranački statut

U zadnji tren otpalo da izbori u HDZ-u budu poslije državnih

Karlo Ressler (desno) šef je radne skupine koja je napisala novi Statut
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.05.2018.
u 00:08

Prošlo je da izbori za čelnike i tijela lokalnih organizacija budu u roku od šest mjeseci nakon redovnih lokalnih izbora

Prema nacrtu novog Statuta HDZ-a, unutarstranački izbori za nacionalna tijela stranke (vodstvo i predsjednika) održavaju se najkasnije mjesec dana prije isteka mandata njihovim članovima.

Milanović preživio i poraz

To znači da se ti izbori ne vežu za parlamentarne izbore iako je uglavnom uvriježeno da stranke svoja najviša tijela kao i predsjednika biraju u roku od šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora. Budući da je Predsjedništvo HDZ-a izabrano u svibnju 2016. godine, a Andrej Plenković za šefa te stranke u lipnju iste godine, to znači da bi novi unutarstranački izbori bili najkasnije u travnju 2020. godine. Redovni parlamentarni izbori ne bi trebali biti prije jeseni te godine pa će se funkcioneri HDZ-a birati prije izbora. Doduše, ni postojeći Staut HDZ-a ne predviđa unutarstranačke izbore nakon parlamentarnih, ali se Tomislavu Karamarku poklopilo, s obzirom na izbor 2012. godine, da mu je reizbor bio 2016. nakon parlamentarnih izbora 2015. Izvori iz HDZ-a otkrivaju nam da se u tezama za novi Statut predlagalo i raspravljalo da se i u HDZ uvede da izbori u stranci budu nakon parlamentarnih, ali da se od toga naglo odustalo.

– Iako je ta ideja otpala u zadnji čas, ipak je prošlo da izbori za čelnike i tijela lokalnih organizacija budu u roku od šest mjeseci nakon redovnih lokalnih izbora. Ni to nije bilo u postojećem Statutu – rekao nam je izvor iz HDZ-a.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Karlo Ressler (desno) šef je radne skupine koja je napisala novi Statut
1/10

Amandmani na Statut

Princip većine stranaka uglavnom je da se šef stranke i Predsjedništva biraju nakon izbora kako bi se temeljem izbornih rezultata evaluirao njihov rad/uspjeh. SDP je, primjerice, u svom novom Statutu htio izbjeći da se unutarstranački izbori održavaju i nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, ali su predvidjeli da se vodstvo stranke bira nakon redovnih izbora. Amandmanom Peđe Grbina ipak je prihvaćeno da unutarstranački nacionalni izbori moraju biti i nakon prijevremenih državnih izbora. Izborima u stranci nakon izbora u državi otvara se mogućnost kažnjavanja stranačkog vodstva u slučaju loših izbornih rezultata premda je, primjerice, Zoran Milanović u SDP-u bio reizabran za šefa stranke unatoč porazu na parlamentarnim izborima 2015. godine.

Budući da je riječ o radnoj verziji novog Stauta HDZ-a, on je podložan izmjenama. Sinoć je, naime, Središnji odbor HDZ-a u Šibeniku imao raspravu o novom stranačkom dokumentu (sjednica nije počela prije zaključenja ovog izdanja), pa nije isključeno da netko od članova neće imati primjedbu na termin održavanja unutarstranačkih izbora. Međutim, HDZ-ovci su, čini se, ipak više uznemireni zbog ograničavanja mandata na stranačkim funkcijama na četiri mandata, pa su se prigovori na tu odredbu čuli već na Predsjedništvu.

Novi Statut definira i tko čini uže i šire Predsjedništvo, što je dobro jer je dosad Andrej Plenković sazivao neformalno uže Predsjedništvo na kojem bi bili ljudi koji uopće nisu dio vrha HDZ-a, a kamoli potpredsjednici stranke. Statut HDZ-a bit će usvojen na Saboru stranke 26. svibnja, a dotad se amandmanima može radna verzija može mijenjati.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
06:49 06.05.2018.

samo su bitna stranacka vodstva kao prije komiteti a clanstvo su glasnogovornici nicega..razlike izmedju hdz i sk nikakve.. ....sto mogu hrvatskom puku donijeti jandrokovic bacic i ini nista.. ...ili politicar krsticevic koji dobro donosi dobro vlasniku msan maticu itd..

BE
beli444
07:04 06.05.2018.

kao član hdz-ea s početka devedesete, kao aktivist koji se borio za demokraciju u komunističkom režimu dok se klempović divio marksu i njegovim idiotarijama mogu vam poručiti da vam ova nebuloza s stranačkim izborima šest mjeseci prije parlamentarnih neće proći, neće proći ili kroz članstvo ili kroz izbore, naime nakon izbora treba članstsvu podastrijeti rezultate, ako se dobiju pobrati loovrike ako se izgube snositi posljedice, evidentnio je da se vi slijedećih izbora opasno bojite ili ponašanja nakon njih, velikih koalicija itd. pa se unaprijed spremate na diktaturu unutar stranke, ako ovo prođe u prvi mah hdz-e će nestati, referendum vam ide on će mnogo toga promjeniti, od toga da više zagreb nemožete raskapati i stavljati u istu izbornu jednicu s crikvenicom, do preferencijalnih glasova koji će njonjavce i klimavce maknuti iz sabora, ako k tome dodate da nemorate na stranačke izbore nakon gubitka izbora hdz-e će raspasti gore nego ikad

DU
Deleted user
05:39 06.05.2018.

Što prije izbori u HDZ u to bolje za svih nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije