Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradska četvrt Borovo

U Vukovaru položeni vijenci povodom Međunarodnog dana nestalih, Penava: Živimo u nadi

Foto: Branimir Bradarić
1/3
29.08.2020.
u 12:56

Svjesni smo kako se s odmakom vremena smanjuje mogućnost pronalaska posmrtnih ostataka naših najmilijih te da vjerojatno nikada nećemo pronaći sve do posljednjeg, tvrdi

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podno spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u gradskoj četvrti Borovo naselje položio je vijenac i zapalio svijeću za sve one koji su svoj život dali za Domovinu, a čije sudbine su još uvijek nepoznate. Tom prilikom Penava je kazao kako mnoge vukovarske obitelji još uvijek traže svoje najmilije te ne znaju gdje im je posljednje počivalište na koje bi im upalili svijeću i položili cvijeće.

- Nažalost, svjesni smo kako se s odmakom vremena smanjuje mogućnost pronalaska posmrtnih ostataka naših najmilijih te da vjerojatno nikada nećemo pronaći sve do posljednjeg. Međutim, to ne smije umanjivati našu motivaciju za još većim angažmanom u potraživanju istine, pravde i dostojanstvenog pokopa i posljednjeg pozdrava. Svako ime i prezime, svaki tjelesni ostatak osobe koja je dala život u Domovinskome ratu je važan i ono minimalno što im moramo omogućiti je dostojanstven posljednji ispraćaj u skladu s njihovom vjerom i tradicijom, a njihovoj obitelji mir i zaključak njihove tragične priče.

S civilizacijske i ljudske osnove to je najmanje što dugujemo žrtvama, njihovim obiteljima, cjelokupnome društvu, ali i našoj budućnosti, rekao je Penava.

Dodao je i kako danas mnogi pitanje nestalih pokušavaju prikazati kao stvar prošlosti i govore da se trebamo okrenuti budućnosti, ali i da odnos prema prošlosti pokazuje kakva će nam budućnost biti.

Prema riječima predsjednice udruge Vukovarske majke Mande Patko u Vukovarsko – srijemskoj županiji na popisu nestalih nalazi se 525 osoba od kojih je njih 386 na popisu nestalih u Vukovaru.

- Živimo u nadi da će majke pronaći svoju djecu, djeca roditelje, a supruge svoje muževe te da će sudovi bolje raditi i pronaći krivce za zločine, rekla je Patko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije