Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S Italijom apliciranje za novac iz EU

U Vučevici kod Splita regionalni centar za obuku vatrogasaca?

požar
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
18.12.2018.
u 06:00

U sklopu centra bio bi poligon za obuku, maketa zrakoplova, umjetni bazen, ruševine...

U Hrvatskoj i u regiji ne postoji centar za sustavno obrazovanje i osposobljavanje vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite. No to bi se moglo promijeniti izgradnjom takvog regionalnog centra u Vučevici kod Splita, koji je bio jedna od tema Foruma vatrogastva Republike Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara. Forum je jučer održan u Mostaru u organizaciji Grada Mostara i Hrvatske gospodarske komore. Regionalni centar za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva i civilne zaštite u Vučevici prostirat će se na 80 tisuća četvornih metara, a ukupna je vrijednost tog projekta 15 milijuna eura. U centru u Vučevici osposobljavali bi se vatrogasci i pripadnici civilne zaštite iz cijele regije, odnosno jugoistočne Europe – iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Kosova...

Pročelnik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Tihomir Zec objasnio je da je Vučevica određena kao lokacije tog centra zbog blizine Zračne luke Split, Operativnog vatrogasnog centra u Divuljama, autoceste A1 te Splita koji bi nakon probijenog tunela kroz Kozjak bio udaljen samo 20 minuta vožnje.

– Bio bi to uistinu unikatan projekt na području Republike Hrvatske, ali i na području cijele regije. Centar je zamišljen kao jedinstveno središte za osposobljavanje snaga vatrogastva i civilne zaštite u sklopu kojeg bi bila i zgrada sa smještajnim kapacitetima, upravna zgrada, učionice te razne prostorije sa simulatorima i ostalom sofisticiranom opremom za obuku i predavanja. U sklopu centra bili bi poligoni sa suvremenim sadržajima za kvalitetnu obuku kao što su požarna kuća, maketa zrakoplova, umjetni bazen, ruševine, maketa tunela... – rekao je Zec.

I dok Hrvatska nema centar takvog kalibra, susjedna Slovenija ima jedan već izgrađen i dva u izgradnji, dok ih Austrija ima čak devet. Hrvatska vatrogasna zajednica trenutačno ima potpisan ugovor s Albanijom o osposobljavanju i uvježbavanju njihovih vatrogasnih snaga i pripadnika civilne zaštite, a uskoro se očekuju takvi ugovori i s Crnom Gorom i BiH.

Prema riječima Zeca, Hrvatska bi s Italijom u sklopu prekogranične suradnje zajedno aplicirala za sredstava iz fondova EU za taj projekt. Talijani naime žele izgraditi vježbalište za spašavanje u slučaju potresa, dok bi Hrvatska za ovaj dio regije izgradila vježbalište za vatrogasce, ali i za izvlačenje iz ruševina. Hoće li taj projekt dobiti sredstva EU, objašnjava Zec, znat će se 2020. Centar bi, ističe on, bio samoodrživ jer bi oni koji bi dolazili na obuku morali participirati u troškovima. Zec procjenjuje da bi se u jednom turnusu moglo u centru obučavati oko 200 vatrogasaca.

Pogledajte i video - ovo je razlog zašto morate dobro paziti na svoje božićno drvce:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije