Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Vojniću i Vrbovskom postavljene ploče s natpisom na ćirilici

Takvo postupanje zasad se, međutim, ne može očekivati u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju kako Vukovar trenutno nije prioritet jer, po odluci Ustavnoga suda, zasad uživa poseban status.
22. kolovoza 2015. u 11:53 102 komentara 3420 prikaza
Dvojezična ploča u Vojniću
Foto: Snimio čitatelj

Dok u Vukovaru trenutno nema na državnim institucijama ploča s dvojezičnim natpisima na latinici i ćirilici one od jučer stoje u općinama Vojnić i Vrbovsko. Da su tamo postavljene potvrdio je za Večernji list ministar uprave Arsen Bauk

>> 'Novi statut je vrhunac tolerancije kojom Žrtva oprašta četničkom agresoru'

U Ministarstvu uprave upozoravaju da zakonski uvjeti za to ispunjeni prije više od desetljeća te najavljuju da će i u drugim gradovima i općinama provesti nadzor i tamo gdje je to potrebno neposredno primijeniti zakone koji nacionalnim manjinama jamče pravo na ravnopravnu službenu uporabu njihova jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva.

Takvo postupanje zasad se, međutim, ne može očekivati u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju kako Vukovar trenutno nije prioritet jer, po odluci Ustavnoga suda, zasad uživa poseban status.

Vijeće Europe jučer je izrazilo veliko žaljenje zbog micanja dvojezičnih napisa nasilnim putem kao i zbog formalnih odluka kojima se ograničava prisutnost manjinskih jezika u javnosti te traži od institucija svih zemalja članica da do kraja implementiraju uredbe Europske povelje za regionalne i manjinske jezike.

>> Milanović, Karamarko i Kolinda kukavički šute o ćirilici

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar Eddie
  Eddie:

  Ni u bivsoj SR Hrvatskoj nije bilo cirilicnih ploca, ne treba biti ni sada

 • Avatar rondo
  rondo:

  E sada treba angažirati volontere koji će Srbe naučiti da znaju pročitati to što piše na ćirilici

 • Avatar kontraadmiraI
  kontraadmiraI:

  Ćirilica nije pismo, ona je u Hrvatskoj politika i ponovo se "događa" zbog mentaliteta, tog usađenog slugansko podaničkog mentaliteta kod dobrog dijela hrvata. Svidjelo vam se ili ne, hrvati u Hrvatskoj mentalitetom su u većini nedorasli srbima, pogotovo sjeverozapadna Hrvatska, ... prikaži još! ova koja rata nije ni doživjela. Srbi su dominantniji i agresivniji. U velikoj većini slučajeva bit će nadređeni, bit će upravitelj, direktor, šef, poslovođa, nadzornik, kontrolor i sl. Hrvati su nesložni, bojažljivi, boje se usprotivit, zamjerit, tražit svoje, radije gledaju u pod, mrmljaju sebi u bradu ili šute... to je ukratko povijest Jugoslavije, dominantno srpske države, a jednako tako i povijest stoljećima ranije u zajednici s austrijancima i mađarima. Ovo su činjenice, bez obzira našao se netko uvrijeđenim ili ne. Kratkotrajno osvještenje se dogodilo devedesetih, a nakon toga opet traženje tuđih skuta...