Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeftina vožnja

U vlak bez vozne karte, ali pet kuna kondukteru u džep

'14.04.2011. Vlak Krapina-Durmanec - Sve je vise putnika koji ne kupuju kartu. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
15.04.2011.
u 08:18

- Prodanih karata nema i normalno je da se misli kako je pruga nerentabilna, kaže vijećnik Nenad Mihalić

Osim što pojedine željezničke postaje na željezničkoj pruzi od Gornje Stubice prema Zaboku izgledom podsjećaju na one s američkog Divljeg zapada iz 19. stoljeća, prema pričama stanovnika Stubičkog kraja, čini se da je i sistem naplate željezničkih karata također ponekad "divlji".

Javna tajna o kojoj se šuti

Sasvim slučajno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja, raspravljajući o sufinanciranju cijene željezničkih karata radnicima, studentima i srednjoškolcima, vijećnici su izrekli i jednu javnu tajnu o kojoj nitko glasno ne govori. – Svojedobno se prugu od Gornje Stubice do Zaboka htjelo zatvoriti zbog navodne nerentabilnosti, što nije točno. Problem je očigledan i višegodišnja je javna tajna, no svi o tome šute. Svi čelnici lokalnih jedinica s ovog područja trebali bi uputiti zajednički dopis prema HŽ-u i upozoriti ih da bolje kontroliraju svoje konduktere. Javna je tajna da putnicima u vlaku ne naplaćuju karte čije se cijene, na spomenutoj relaciji, kreću između osam i desetak kuna, ovisno o stanici na kojoj se ukrcate, već uzimaju po pet kuna u svoj džep. Prodanih karata nema i normalno da se misli kako je pruga nerentabilna – upozorio je oroslavski vijećnik Nenad Mihalić. Osim pojedinih oroslavskih vijećnika koji putuju vlakom, priču su nam potvrdili i neki putnici iz Stubičkih Toplica. – Pa gdje ti živiš da ne znaš za to? Pa to svi znaju. Kondukter uredno prošeće vagonima i uzme po pet kuna od putnika, bez ikakve potvrde.

Tri kune je bilo premalo

– Jednom sam mu pokušao utrapiti tri kune jer sam putovao samo jednu stanicu, no nije se dao, tarifa mu je čini se pet kuna i od toga ne odustaje. Moram naglasiti da to ne rade svi kondukteri na spomenutoj liniji. Neki među njima krajnje su profesionalni, pošteni i ljubazni – ispričao nam je putnik iz Stubičkih Toplica koji je želio ostati anoniman kako ne bi navukao bijes konduktera, ali i velikog broja suputnika u vlaku kojima takav režim naplate odgovara.

Nadzorom konduktera nisu uočene nepravilnosti 

Komentar smo potražili i na drugoj strani, no u HŽ-u sa spomenutim nepravilnostima u radu pojedinih konduktera nisu upoznati, ili točnije rečeno, provedene kontrole nisu uočile takvu vrstu nepravilnosti. – Pregled prijevoznih karata u vlakovima za prijevoz putnika sukladno HŽ-ovoj uputi o prijevozu putnika željeznicom obavlja vlakopratno osoblje. Što se tiče načina prijevoza na dijelu pruge Zabok – Gornja Stubica, obavještavamo vas da HŽ Putnički prijevoz d.o.o., Regionalna jedinica Varaždin, kontinuirano provodi nadzor i kontrolu rada konduktera u vlakovima. Pored navedenog nadzor rada vlakopratnog osoblja na navedenom dijelu pruge dodatno obavljaju i kontrolori HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Stoga vas obavještavamo da tijekom provedbe opisanog nadzora nisu uočene nepravilnosti koje navodite – piše u priopćenju iz HŽ-a.

Ključne riječi

Komentara 5

BI
bigred1
16:35 15.04.2011.

kontrolori s kondukterima imaju dogovor,dijele profit.

CR
crocro
10:46 16.04.2011.

Pozdravljam vrijedne Zagorke i Zagorce. Prvo se plaćaju kondukteri, vlakopratno osoblje koje nema svrhe i neisplativo je, a zatim kontrolori koji kontroliraju konduktera. Dakle, kontrola kontrole kontrola. I svi imaju plaće i rade svoj posao. Pa kako to može biti isplativo. Zato nam je tako što šutimo, jer nam je isplativije kondukteru dati 5 kuna od 8 ili 9 koliko košta karta. No da li je to moralno i od strane putnika i konduktera. Pa kada je na vlaku tako, što možemo očekivati od svih drugig struktura u društvu.

SV
svraka
07:57 17.04.2011.

ajde senka nemoj brljezgati bezveze!!sigurno su se tu ukrali silne milijarde ak svaki stoti putnik da kondusu 10 kn.sram te bilo!!!!! ako imas hupača piši o pokradenim milijardama u hz-u.kako vas nije stid i sram ,zar ne vidite da takovim clankom sami sebi skacete u usta ili ste novinari pa to nemozete shvatiti!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije