Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narančaste majice

U Vinkovcima se obilježava nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

Multipla Skleroza
Foto: VL
20.09.2016.
u 14:22

'Životom u lažnom socijalnim društvu neke stvari su deklarativne pri čemu sustav osobe s invaliditetom zanemaruje tako da se oni vrlo često osjećaju kao građani drugoga reda'

Nacionalni dan multiple skleroze, koji se obilježava 26. rujna, ove godine biti će obilježen u Vinkovcima. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predsjednica Nacionalne udruge oboljelih od multiple skleroze MS TIM Hrvatska Mirjam Jukić istaknula kako se MS WALK provodi u cijelom svijetu kao i da su u Hrvatskoj do sada organizirana dva takva događaja i to u Zagrebu.

Prema njenim riječima oboljeli od multiple skleroze tijekom MS WALK-a u Vinkovcima biti će odjeveni u narančaste majice i na taj način će pokušati skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se susreću u svome svakodnevnom životu.

- Slavonskim MS WALK-om upozorit ćemo javnost i na lošu zapošljivost osoba s invaliditetom kao i nužnost uvođenja novih kriterija posebno kod skupih lijekova za oboljele od multiple skleroze. U razvijenim zemljama svijeta lijekovi za usporavanje multiple skleroze, koji su i jedini lijekovi uopće za tu neizlječivu bolest, počinju se davati odmah po uspostavljanu dijagnoze, odnosno, nakon 2 liječenja relapsa.

U svijetu nije tako i oboljeli odmah imaju pravo na lijekove  koji usporavaju ovu, inače progresivnu autoimunu bolest. Također se borimo za uvođenje reda u mirovinskom sustavu posebice u Zavodu za vještačenje. Oboljeli nažalost moraju tajiti svoju bolest jer u protivnom odmah dobiju otkaz, rekla je Jukić.

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom "Bubamare" Tomislav Velić rekao je kako multipla skleroza kao bolest ima svoje specifičnosti te da osobe koje rade u osoba s invaliditetom dobro razumiju probleme oboljeli.

- Životom u lažnom socijalnim društvu neke stvari su deklarativne pri čemu sustav osobe s invaliditetom zanemaruje tako da se oni vrlo često osjećaju kao građani drugoga reda, istakao je Velić.

Novinarima se obratio i predsjednik Ogranka HND-a Vukovarsko-srijemske županije Željko Draženović koji je rekao kako je zadaća novinara prije svega djelovati u interesu javnosti, a čiji je dio još uvijek nedovoljno ili loše informiran o problemima s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom.

- Smatramo vrlo bitnim djelovati na razvijanju tolerancije i razumijevanja građana ali i institucija pravne države prema osobama s invaliditetom i na taj način pomoći im kako bi postali vidljiviji u društvu, a društvo svjesno svega onoga s čime se takve osobe suočavaju, rekao je Draženović.

Prema planu okupljanje sudionika MS WALK-a je u ponedjeljak, 26. Rujna, u 17 sati u pješačkoj zoni Vinkovaca. Potom svi sudionici, oboljeli i njihovi rođaci i prijatelji, odjeveni u narančaste majice s porukama o multipli sklerozi hodaju od Pješačke zone preko Duge do Glagoljaške i Reljkovićevom se vraćaju u Pješačku zonu nakon 45 minuta pješačenja.

Nacionalni dan multiple skleroze biti će obilježen i raznim stručnim predavanjima kao i prezentacijom programa MS pilatesa. 

>> Opširnije na blogu Mirjam Jukić: Multipla skleroza - priručnik za početnike

>> Ako želite živjeti dulje, ovih 5 stvari će vam to omogućiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije