Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARKOMANIJA Droga za elitu postaje droga za mase

U Velikoj Britaniji kokain jeftiniji od vina ili piva

13.02.2009.
u 20:11

Stalni pad cijene kokaina doveo je do toga da je danas jedna “linija” kokaina jeftinija od krigle piva ili čaše vina u pubu ili kafiću, objavilo je britansko ministarstvo unutarnjih poslova.

U izvještaju se navodi da gram kokaina stoji oko 22 eura, a ako se zna da se od jednoga grama dobije 20 “linija” kokaina, dolazi se do zaključka da narkomanija postaje jeftinija od alkoholizma. Ništa bolja situacija danas nije ni u Hrvatskoj, u kojoj gram kokaina, prema policijskim podacima stoji od 500 do 600 kuna.

Tijekom preprodaje kokain se često miješa s različitim dodacima, kako bi se došlo do veće zarade, pa konačni “porizvod” sadrži između 30 i 60 posto čistog kokaina. U jeftinijoj varijanti, neslužbeno doznajemo, kokain se može naći već za 300 kuna po gramu, ili 15 kuna po liniji.

Prije dvije godine Večernjak je pisao da je kokain od 1999. do 2004. izgubio četvrtinu cijene, što je dovelo do toga da je kao nekoć droga za bogate istisnuo ecstasy s mjesta droge za zabave. Taj trend se nastavio, pa je kokain danas upola jeftiniji nego 1999.

Takvo stanje Europski centar za praćenje droga tumači povećanom proizvodnjom u Boliviji i Peruu te procjenjuje da je kokain barem jednom u životu probalo 10 posto stanovnika EU.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije