Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA FUNKCIJA

U utrci za upravljanje zatvorskim sustavom i šefica svih zatvora

Jana Špero, Drazen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.11.2019.
u 17:10

U Ministarstvu je 13 godina, vodila je Upravu za probaciju u vrijeme kada nije bila dijelom zatvorskog sustava. Prvi je voditelj Uprave za probaciju nakon njezina osnutka prije 10-ak godina bio Saša Rajić, sada protukandidat Jane Špero.

Na natječaj Ministarstva pravosuđa za ravnatelja Uprave za zatvorski sustav i probaciju – i plaću od 20-ak tisuća kuna – javili su se sadašnja šefica svih zatvora Jana Špero, upravitelj Zatvora u Karlovcu Saša Rajić, bivši šef zatvorskog sustava Branko Peran i voditeljica Odjela posebnih tretmana zatvorenika i maloljetnika, Mirjana Malek – potvrđeno nam je iz nekoliko izvora. Onaj tko prođe, bit će miran sljedeće četiri godine jer s ukidanjem funkcija pomoćnika ministara – što je ravnatelj sada – on postaje državni službenik, s mandatom. Imenovat će ga Vlada, na prijedlog ministra pravosuđa.

Nijedan sastanak

U samom Ministarstvu uveliko se nagađa tko će preuzeti Upravu pa se može čuti da se Jani Špero, inače prvoj ženi na čelu ovoga sustava, zamjera što u dvije godine, koliko je na funkciji, nije sazvala nijedan zajednički sastanak svih upravitelja zatvora i kaznionica, što je prije bila praksa koja se ponavljala nekoliko puta godišnje. Spočitava joj se i trenutačna situacija u sustavu zbog koje su potkraj rujna prosvjedovali pravosudni policajci, ukazujući na nedostatak zatvorskih čuvara, nesigurnost, nedostatak vozila, potplaćenost... Tragična smrt zatvorenika Kristiana Vukasovića u splitskom zatvoru kao i nedavno propucavanje pravosudnog policajca u Rijeci idu u prilog onima koji tvrde da je okruženje Jane Špero u stručnom smislu “tanko” jer su se neki incidenti mogli prevenirati. S druge strane, navodno upravo Špero ima najmanje razloga za zabrinutost oko ishoda natječaja jer ima povjerenje ministra.

Struka, a ne politika

U Ministarstvu je 13 godina, vodila je Upravu za probaciju u vrijeme kada nije bila dijelom zatvorskog sustava. Prvi je voditelj Uprave za probaciju nakon njezina osnutka prije 10-ak godina bio Saša Rajić, sada protukandidat Jane Špero. U kuloarima se govori kako struka upravo njega želi na čelnoj poziciji sustava, navodeći kako je tijekom radnog vijeka vodio i kaznionicu u Lipovici, a sada je na čelnom mjestu karlovačkog zatvora, nije stranački igrač i poznaje sustav. Za odbaciti nije ni kandidatura Branka Perana, ravnatelja zatvorskog sustava upravo u prijašnjem Bošnjakovićevu mandatu.

Peran je bio i načelnik šibenske te zagrebačke policije, ima rukovoditeljskih znanja, a na natječaj za upravitelja zatvorskog sustava bio se javio i prije dvije godine. Slovio je za najizglednijeg kandidata, no presudio mu je sukob sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom kojemu je kao predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Grebaštica javno uskratio podršku u kandidaturi za župana. Kad je postao župan, Pauk je navodno intervenirao kod premijera i zaustavio imenovanje koje je bilo “gotova stvar”. Sad je u mirovini, a nedavno se javio i na natječaj za kandidata za dekana šibenskog Veleučilišta, upražnjeno kad je Ivan Malenica postao ministar uprave nakon skandala s Lovrom Kuščevićem. Kako sada stvari stoje, najmanje izgleda ima Mirjana Malek. Zaposlenici u zatvorima kažu da je njima bitno jedino da imenovanje ne diktira politika, nego struka.

Komentara 1

DU
Deleted user
17:56 19.11.2019.

najbolji kandidat je modric iz morha on se prema podredjenima odnosi kao prema zatvorenicima a prema nadredjenima mogao bi dobiti oskara za poltronstvo... ...cemu lakrdija pa vec se zna da ce biti imenovam ravnateljem za financije iako to podrucje uopce ne razumije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije