Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urednik Guardiana

Putin kao Milošević? U Ukrajini bi se mogao dogoditi 'jugoslavenski' scenarij

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.03.2014.
u 19:24

Prvi potezi ruskog predsjednika evidentno podsjećaju na one Slobodana Miloševića u ratu na području bivše Jugoslavije i Kosova

Ian Traynor, jedan od urednika Guardiana u svojoj analizi krize u Ukrajini navodi kako situacija u toj zemlji može završiti s dva scenarija: gruzijskim ili jugoslavenskim.

U slučaju gruzijskog scenarija, kojeg Traynor smatra benignijim, Putin će limitirati djelovanje na preuzimanje kontrole na krimskom polutoku s većinski ruskom populacijom te potom iz moćnije pozicije ispregovarati uvjete kako bi oslabio neiskusno vodstvo u Kijevu.

Ako mu je to cilj, misija je već ostvarena. Ciljevi su postignuti čak i prije sastanka NATO-a u nedjelju, ističe Taylor i dodaje kako zasad postoji dovoljno znakova da kontroliranje ili pripajanje Krime neće zadovoljiti ruske apetite u Ukrajini.

Drugi scenarij, onaj negativniji, Taylor naziva jugoslavenskim.

U tom scenariju Putinov cilj je ekonomski oslabiti Ukrajinu i onemogućiti njeno funkcioniranje kao samostalne države. Putin bi svoj utjecaj s Krima proširio na istočnu Ukrajinu, ignorirao kijevske vlasti i zemlju podijelio na dva dijela. U tom slučaju zasigurno bi došlo do građanskog rata.

 - Prvi potezi ruskog predsjednika evidentno podsjećaju na one Slobodana Miloševića u ratu na području bivše Jugoslavije i Kosova. Ako Putin odluči biti novi Milošević, zapad će bespomoćno gledati novu podjelu Europe, zaključuje Taylor.

>> Ukrajina će se braniti! 'Intervencija Rusije nevjerojatna je agresija'

Komentara 35

Avatar tajar
tajar
19:59 02.03.2014.

Zar gen. Kadijević nije u Moskvi kako bi Vladimiru Vladimiroviču dao savjete iz prakse.

ĆA
ćaćaća
19:48 02.03.2014.

ima ovdje jedan zanimljiva rečenica koja kaže..u tom scenariju putinov cilj je ekonomski oslabiti ukrajinu i onemogućiti njeno funkcioniranje kao samostalne države..ova rečenica je jako bitna za hrvatsku jer je to scenarij memoranduma II a sprovodi ga sadašnja garnitura na vlasati..cilj je jasan..iscrpiti ekonomski hrvatsku te onemogućiti njeno samostalno funkcioniranje a onda je opet kao takvu ranjivu vratiti u nekakve balkanske asocijacije..partija to odrađuje savršenooo

OO
oooo
20:01 02.03.2014.

čuj ovo: "Putin bi svoj utjecaj s Krima proširio na istočnu Ukrajinu, ignorirao kijevske vlasti i zemlju podijelio na dva dijela." pa u istočnoj ukrajini Kijev već sada nema ovlasti. tamo su već sada otkazali poslušnost novoj vladi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije