Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisjećanje

U Udbini održana misa u spomen na sve hrvatske mučenike

misa udbina (1)
Foto: Iva Vidovic/VLM
1/7
25.08.2012.
u 16:04

Prisjećajući se žrtava davne i nedavne prošlosti, biskup Živković kazao je kako je danas hrvatski narod "ponižen i prignut, poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe

Povodom Dana hrvatskih mučenika, žrtava svih ratova počevši od bitke na Krbavskom polju do danas, u Udbini je kod Crkve hrvatskih mučenika održana misa koju je predvodio gradiščanski biskup Egidije Živković koji je s govornice stotinama okupljenih vjernika poslao snažnu poruku. Nazočili su joj i mnogi biskupi i svećenici predvođeni domaćinom, gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem.

Prisjećajući se žrtava davne i nedavne prošlosti, biskup Živković kazao je kako je danas hrvatski narod \"ponižen i prignut, poput prosjaka puže i kuca pred vratima umorne starice Europe, spreman žrtvovati ne samo svoje snove nego i mnoge vrijednosti i bogatstva za mrvice koje preostaju na stolovina njenog bogatstva i moći\".

Osvrnuo se i na vječitu polemiku između Crkve i vlasti.

- Kada stvari nazivamo njihovim pravim imenima, kada kažemo da je abortus ubojstvo, a ne pravo žene da raspolaže svojim tijelom, da su istospolni brakovi i njihovo usvajanje djece izopačenje ljudske prirode, a ne dostignuća suvremene demokracije, da je poigravnje s genetikom ponovni pokušaj čovjeka da se igra Stvoritelja, a ne napredak znanosti, onda nam kažu da smo zaostali i da smo konzervativni, da ne razumijemo ništa, da ne razmijemo čovjeka i njegove potrebe. Onda smo kočničari na putu u priznat ćete u najmanju ruku nejasnu i zamagljenu budućnost. Bojim se budućnosti, bojim se Europe u čijem se Ustavu ne smije spomenuti ime Božje, kazao je biskup Živković. 

Dodao je kako je uvjeren da Crkva \"mora biti proročki glas, glas nade koji će ovom narodu numorno navještati da ga Bog nije prevario ni ostavio ni zaboravio\". 

Komentara 7

OB
-obrisani-
19:28 25.08.2012.

martinis - katoličanstvo je jedan od temeljnih odrednica identiteta hrvatskog naroda, a državi, pogotovo crvenoj, kakva je danas i cijela Hrvatska, očito nije stalo do komemoracija u spomen na sve hrvatske žrtve, kroz povijest, jer za njih ne postoje hrvatske žrtve ratova, poraća, režima, već samo srpske - "antifašističke", za njih je Hrvatska "slučajna država", koja najbolje da niti ne postoji

JA
jah
18:57 25.08.2012.

Kada stvari nazivamo njihovim pravim imenima i kažemo da svećenici propovijedaju Bibliju, a uopće je se ne drže jer ni sami ne vjeruju u priče koje prodaju za oltarom, onda nas nazivaju komunistima... A od rušenje komunizma još nisam pomislio glasati za SDP

OB
-obrisani-
19:21 25.08.2012.

jah jah - a trebao si, jer sdP je crvena i jedina Partija u Hrvatskoj, slijednica kph, za razliku od ostalih, koje su "samo" - stranke......osim toga, svoju "ljubav" za rvacku je pokazala demonstrativnim napuštanjem sabora, kod donošenja deklaracije o neovisnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije