Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

U trećoj televizijskoj debati Obama pobijedio Romneyja

Američki izbori najvažnije političko pitanje u svijetu tijekom dva tjedna do 6. studenoga!
23. listopada 2012. u 07:37 14 komentara 3 prikaza
američki izbori,barack obama,mitt romney (1)
Foto: AFP/Pixsell

U trećoj televizijskoj debati između Baracka Obame i Mitta Romneyja održanoj na Floridi u ponedjeljak navečer po američkom vremenu pobijedio je demokratski kandidat. Obama je u anketi CNN-a dobio 48 posto glasova podrške, a Romney 40 posto. Usto je 51 posto ispitanih zaključilo da je aktualni predsjednik pokazao bolju spremnost da bude i dalje američki lider, dok je 46 posto takvo mišljenje imalo o republikanskom kandidatu. 

''Mitt podržao Obamu''

Tema treće debate bila je vanjska politika i mnogi su davali manje šanse Romneyju znajući da je Obama dominantniji na tom području i kandidat s puno više iskustva, no bivši guverner Massachusettsa bio je dobro pripremljen i često se, što je mnoge iznenadilo, slagao s predsjednikovim mišljenjem. Komentatori CNN-a, šaleći se na Romneyjev čest konsenzus s Obamom na pitanjima vanjske politike, zaključili su da je"Mitt večeras podržao Baracka". Samo dva tjedna prije predsjedničkih izbora koji će se održati 6. studenoga Obama ulazi u završnicu kampanje s bolje pozicije te s dvije pobjede u televizijskim debatama koje mogu biti presudne kod neodlučnih glasača. Romney je govorio o sprečavanju Irana da dobije nuklearno oružje, o potrebi boljih odnosa s Pakistanom, reguliranju trgovinske razmjene s Kinom te o jačanju američke liderske uloge u svijetu. Obama je naglasio da nakon deset godina ratovanja u Iraku i Afganistanu konačno dolazi vrijeme da se sva politička koncentracija usmjeri na gospodarsko jačanje Amerike te je upozorio da borba protiv terorizma nije završena. Romney se složio da američki vojnici trebaju doći kući iz Afganistana do kraja 2014. i trudio se u odgovorima promicati mirna rješenja u vanjskopolitičkim problemima pokušavajući odmaknuti od sebe percepciju da je sličan Georgeu Bushu i da kao svaki republikanac želi ratovati po svijetu. Njegov je plan, bude li pobjednik izbora, stvoriti sveobuhvatnu strategiju za obuzdavanje nasilnog ekstremizma na Bliskom istoku. "Ključno je da muslimanski svijet odbaci ekstremizam, a predlažem promicanje gospodarskog razvoja, bolje obrazovanje, jednakost spolova i pomoć u stvaranju institucija civilnog društva." Obama je kritizirao Romneyjevu promjenu mišljenja o nizu vanjskopolitičkih pitanja te je poručio da je Americi na Bliskom istoku potrebno jako i stabilno vodstvo u svim državama. Naglasio je da se Amerika u tom području čvrsto oslanja na Izrael te bi u slučaju napada na tu zemlju Washington odmah reagirao.

Sukob oko Sirije

Mnogi se slažu da treća debata neće biti presudna u odluci tko će pobijediti, ali glasačima je bilo potrebno čuti što kandidati misle o smjeru kojim će voditi Ameriku u svijetu. O pobjedniku se odlučuje u saveznim državama Ohiju, Floridi i Virginiji i sva će kampanja sada biti usmjerena na tamošnje glasače. Prema zadnjim anketama Obama ima blagu prednost u Ohiju, Romney na Floridi, dok se u Virginiji vodi mrtva trka. Mitt Romney je u više navrata tijekom debate pokušao prebaciti raspravu na svoje najsnažnije područje, a to je visoka nezaposlenost i spor gospodarski oporavak pod Obamom tvrdeći da jaka vanjska politika i nacionalna sigurnost ovise o snažnom gospodarstvu. Napao je Obamu da je tijekom svog mandata oslabio vojsku dovodeći mornaricu i zračne snage na najslabiju razinu u zadnjih nekoliko desetljeća. Predsjednik je žestoko uzvratio govoreći da Romney ne razumije o čemu govori jer temelji svoje usporedbe vojne sposobnosti na zastarjelim modelima, a Amerika danas ima i nuklearne podmornice i nosače aviona i niz drugih najmodernijih vojnih pomagala. Kandidati su se sukobili i oko situacije u Siriji. Govoreći o potrebi da se osigura bolja pomoć onima u Siriji koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, Romney je rekao da Obama nije učinio dovoljno da obuzda nasilje koje je dovelo do trideset tisuća mrtvih, a također je i destabiliziralo regiju.  – Mi u Siriji trebamo igrati vodeću ulogu – rekao je Romney. To je isprovociralo Obamu koji je podsjetio na sve američke pokušaje da se organiziraju međunarodne snage za rješavanje problema naglašavajući svoju podršku oporbenim frakcijama u Siriji.  – Mi smo sigurni da možemo pomoći onima koji će u budućnosti tamo biti naši prijatelji – rekao je Obama.

U dva tjedna do izbora uslijedit će brojni napadi iz oba stožera, milijuni dolara bit će utrošeni za TV spotove, plakate i promidžbene poruke, a premda Obama ima laganu prednost, bitka će se voditi do zadnjeg trenutka što je američku predsjedničku utrku pretvorilo u trenutačno najvažnije političko pitanje u svijetu.

>>Obama se bori za drugi mandat, Romney mu i dalje za petama

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • Avatar My Style
  My Style:

  gregor.... Pa to ti velim... A za ovo drugo- pa sam covek priznao za koga bi radio i po cijim ludim nalozima !!

 • cowboy:

  Obama for president!!!

 • -obrisani-:

  pa pozicije se znadu i prije te emisije, republikaci ce glasovat za ramija a demokrati i svi "ljencuge i vucibatine" za obamu, za sada su oba na 50:50-ko bu pobjedio prinas se to veli: bumu vidlji-moj glas ide ramiju odnosno vec je poslan.