Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEORIJE ZAVJERA

Čak 35,7% Hrvata vjeruje da je COVID-19 namjerno proizveden kako bi svjetske sile imale koristi

Usprkos visokim temperaturama dio zagrepčana i dalje nosi maske i na otvorenom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
14.09.2022.
u 08:37

Treba nam pravednije društvo manjih socio-ekonomskih razlika, odgovornije komuniciranje znanstvenika i medijska pismenost , ističe doktor Blanuša

Svaki drugi građanin u Hrvatskoj, njih 49,7%, misli da se statistikom o umrlima od COVID-19 manipulira i preuveličava broj umrlih dok su zapravo preminuli imali druge bolesti i od njih umrli.

Čak 35,7% građana vjeruje da je COVID-19 namjerno proizveden kako bi svjetske sile od njega imale političke i ekonomske koristi, skoro isto toliko (35,3%) smatra da ga je proizveo farmaceutski lobi kako bi se obogatili na cjepivu, a trećina (33,4%) građana uvjerena je da COVID-19 nije opasniji od gripe, ali se o njemu pretjeruje kako bi se uspostavila efikasnija kontrola stanovništva i ograničile slobode i prava.

Rezultati su to istraživanja “Teorije zavjere o COVID-19 i protestno ponašanje” provedenog u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”. Nositelj projekta je Gong, u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a suradnici su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Istraživanje predstavljeno danas pokazalo je da su u teorije zavjere o covidu sklonije vjerovati mlađe osobe, najčešće u dobi od 25 do 29 godina, niže obrazovani, iz većih kućanstava s nižim prihodima i iz manjih mjesta. Općenito su skloniji teorijama zavjera, skeptični su prema znanosti i "zatvorenog uma", skloni desnim populističkim stavovima i religioznosti, nacionalno narcisoidni, niže znanstvene i političke pismenosti te su manje skloni kritičkom razmišljanju. Više vjeruju društvenim medijima i ingormacijama od bliskih osoba nego tradicionalnim medijima.

- Bitna je uočena poveznica između vjerovanja u COVID-19 teorije zavjera i posjedovanja konspiratornog “mentaliteta opsadnog stanja“, odnosno sklonosti vjerovanja u ugroženost vlastite nacije od unutarnjih i vanjskih neprijatelja u nepredvidivom globaliziranom svijetu - kazao je dr. Nebojša Blanuša, koordinator istraživačkog djela Pro-fact projekta i profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

-Ako uzmemo da su teorije zavjere o COVID-19 pogrešan odgovor na relne probleme u društvu, neizravno nam ovi pokazatelji govore koji su glavni problemi u društvu i čega nam više treba. Treba nam pravednije društvo manjih socio-ekonomskih razlika, puno bolja znanstvena pismenost odnosno odgovornije komuniciranje samih znanstvenika . Potrebna nam je bolja medijska pismenost ali i medijska odgovornost. Središnji mediji su senzacionalističkim naslovima davali povoda ljudima da više vjeruju u teorije zavjere. I potrebni su nam politički pismeniji građani koji će u puno većoj mjeri participirati u političkom životu – ustvrdio je dr. Blanuša.

Prof. Andrea Vranić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu navela je kako je među 20% onih koji su najskloniji teorijama zavjere, skoro 60% necijepljenih pa je vidljivo da je vjerojavanje u teorije zavjere važan pokazatelj ponašanja koji rezultira necijepljenjem. U istoj grupi je najviše i protivnika epidemioloških mjera.

VIDEO: Sitne mušice haraju po Zagrebu, stručnjakinja objasnila: 'Vrlo su osjetljive na jednu stvar'

Komentara 15

HD
hdv
17:05 13.09.2022.

Pojam teorija zavjere je iskovala CIA poslije njihovog ubojstva JFK-a. U slobodnom društvu molim kako može postojati teorija zavjere ako bi nam barem teoretski svima trebala biti dana mogućnost slobode izražavanja i rada? Koje su to tz koje nisu postale stvarnost do sada? Volio bih vidjeti studije na temelju kojih su Soroševi fondovi došli do gornjih zaključaka.

WT
WTF!
17:52 13.09.2022.

Ajd da prvo eliminiramo cenzuriranje pravih stručnjaka i njihovih informacija,pa da vidimo kakvo će biti mišljenje javnosti. Ovu analizu možete zakvačiti mačku na rep

TE
tek
09:21 14.09.2022.

Zaključak ove skupine je: trebaju nam što naivniji i lakomisleni građani da sve povjeruju što vladajuće i bogate elite serviraju. Smetnja svim režimima je neovisan i slobodan čovjek, i zato su uništili obrtnika, seljaka, jer su živjeli od svog imanja i rada. Također svi totalitarni režimi, nacizam,komunizam, su željeli odgajati našu djecu tako da ih izuzme iz obitelji, i da ih odlikuju po svom, a isto danas rade globalisti, liberalni lijevi lgbt vođe, Dakle nema razlike između nacizma, komunizma,i ovih danas , samo su metode malo drugačije. Evo vam još jedna teorija zavjere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije