Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV VIRUSA

Stigla cjepiva protiv omikrona. Epidemiologinja Petrović: Cijepljenje planiramo početi u ponedjeljak

ZJZ Šibensko-kninske županije osigurao proteinska cjepiva
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
06.09.2022.
u 13:48

U Hrvatskoj je do sada od COVID-19 umrlo 16.746 osoba. Cijepljeno je 59,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva.

Hrvatska se priprema na novi val koronavirusa. Stiglo je 187.000 doza Pfizerovog cjepiva, a u četvrtak bi trebalo stići 57.000 doza Moderninog cjepiva. Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović izjavila je da će cijepljenje početi 12. rujna.    

- Potrebno je odraditi još neke formalnosti poput dobivanja uputa o lijeku na hrvatskom jeziku. Očekujemo da bi EMA u petak to mogla odobriti. Nakon što odobri i objavi na svojim službenim stranicama, onda smo spremni za cijepljenje. Cijepljenje će diljem Hrvatske početi na onim mjestima gdje se i inače već provodi protiv COVID-a. Bude li potrebno zbog pojačanog interesa aktivirat ćemo dodatna mjesta. izjavila je epidemiologinja Petrović za Dnevnik HTV-a.

Eidemiologinja Petrović kazala je da se preporuča docijepljivanje prvenstveno onima koji su najrizičniji za teški oblik bolesti, a riječ je o osobama starijima od 60 godina, ali i mlađima koji imaju povećani rizik od teškog oblika bolesti.

- Cijepiti se mogu i druge odrasle osobe ako to žele ili im treba. Međutim, oni koji su u najvećem riziku, posebno ako je prošlo mnogo vremena od zadnje doze koju su primili protiv COVID-a, bilo bi poželjno da se cijepe, izjavila je Petrović spomenuvši da se najesen i na zimu očekuje jedan veći val koronavirusa.

Beroš pozvao građane na docjepljivanje protiv omikrona

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je pozvao građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa, poručivši im da je covid bolje spriječiti, nego liječit.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je da će cjepiva koja stignu ovaj tjedan biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja. Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.

- Dolazak novih varijantnih cjepiva proizvođača Pfizer i Moderna još su jedan pokazatelj snage zajedničke nabave Europske komisije čime pružamo našim građanima dodatnu zaštitu od težih oblika covida-19 i smrtnih ishoda, rekao je ministar za Hinu.

U Hrvatskoj je do sada od COVID-19 umrlo 16.746 osoba. Cijepljeno je 59,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva. Više o rasporedu i punktovima za cijepljenje novim cjepivom Ministarstvo zdravstva izvijestit će u četvrtak.

VIDEO: Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu

Ključne riječi

Komentara 1

ZU
Zujim
17:39 06.09.2022.

Da nema vas novinara, korone ne bi niti bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije