Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lina Axelsson Kihlblom

U švedsku vladu prvi puta kao ministrica dolazi transrodna osoba: Bit će zadužena za resor školstva

Lina Axelsson Kihlblom
Foto: REUTERS
1/2
30.11.2021.
u 15:58

Kihlblom je razvedena i majka je dvoje posvojene djece.

Nova švedska ministrica za školstvo, Lina Axelsson Kihlblom prva je transrodna osoba koja će u toj nordijskoj zemlji postati ministrica, godinu dana nakon što je Belgija imenovala prvu europsku transrodnu potpredsjednicu vlade.

Kihlblom, (51), bivša ravnateljica škole i pravnica, imenovana je ministricom u novoj socijaldemokratskoj vladi premijerke Magdalene Andresson koja je danas službeno postala prva žena na čelu vlade u Švedskoj.

U knjizi "Hoćeš li me sada voljeti?" Kihlblom je prepričala kako je u tijelu dječaka rasla kao djevojčica i u 25. godini odlučila se na promjenu spola. Trans osobe su, kako kaže, "uvijek postojale, postoje danas i i više se ne sramimo".

"Mi smo nova normalnost", kazala je 2018. za javnu televiziju SVT.

Kihlblom je razvedena i majka je dvoje posvojene djece. U njezinoj će ministarskoj nadležnosti biti osnovne i srednje škole, a ministrica obrazovanja Anna Ekstrom bit će zadužena za visoko obrazovanje.

VIDEO: Zoran Vakula: Bijeli Božić u prosjeku imamo svake četiri godine!

Komentara 2

Avatar kenshi
kenshi
17:49 30.11.2021.

Nemoguće je medicinski promjeniti spol. Jedino možeš kozmetički promjeniti izgled spola.

XA
xaron
21:48 30.11.2021.

Cirkusaneri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije