Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADE OBITELJI O ODLASKU
Povratak na članak

'U Švedskoj živimo na selu, ali imamo školu, vrtić, dom zdravlja...'

Dvije mlade obitelji govore zašto su otišli iz Hrvatske, o uređenom društvu vani i koliko su javni službenici ljubazni i profesionalni

Komentari 136

MO
modovisisajteMaraschino
13:48 14.11.2019.

ajmo novinari... što vi čekate? ajmo van. da li je ijedan od vas iselio ili su dobre plaće

VL
GA
GandalfovBrat
15:54 14.11.2019.

kažu da su na zapadu i novinari bolji

VL
Avatar Zzzz
Zzzz
14:05 14.11.2019.

Mediji su sve pokušali kako bi uništili turizam ali nisu uspjeli, cijelo ljeto su pljuvali po turizmu zato jer je navodno u nekim mjestima bilo manje turista, međutim na njihovu žalost ova sezona je bila bolja čak i od prošle sezone kada smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti turizma. Nema veze, sada polako dolazi zima pa će novinari svu svoju mržnju i bijes iskaliti na nove teme, sada će krenuti priče kako je zima hladna i tmurna i kako ništa ne valjla u Hrvatskoj pa će nagovarati narod na iseljavanje i lagati im o krasnom životu u Njemačkoj, Irskoj.. Nakon toga će opet doći proljeće pa će mediji otvoriti novu sezonu kao i svaku sezonu prije toga pričama o morskim psima, kako su viđeni ovdje i ondje, nakon toga opet će cijelo ljeto pljuvati po turizmu i prikazivati Hrvate kao lopove koji deru strance, i tako u krug. Sramota kakve medije imamo, sramota kakve institucije imamo, sramota što dozvoljavaju Hrvati.

VL
ER
ernest
14:19 14.11.2019.

u mom selu ima i banka i još bolja firma a do grada dođem za 15 min ljep pozdrav iz hrvatske

VL
MO
MorskiVuk53
14:01 14.11.2019.

Nisam znao da i na selu ima škola i dom zdravlja, hahaha ma dajte. Sramota od članka.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:06 14.11.2019.

Švedska je uređena i kulturna zemlja. Nije ratovala ali zato prodaje oružje drugima. Ono što je teško prilagoditi se je hladnoća i nedostatak sunca i svjetla. Sunce samo ljeti 5-6 tjedana, nema niti jednog jezera da se okupaš a da se ne smrzneš. Šveđani se kupaju na 16 stupnjeva, to im je toplo. Zimi je mrak a na sjeveru kao u horor filmovima mrak cijeli dan. Plaće su sigurno puno bolje nego kod nas, hrana bez ukusa, domaće jabuke nikakve, voće bobičasto, sve ostalo uvoz. Alkohol skup, kruh tvrdi raženi.. Maloprodajne cijene hrane visoke, industrijski proizvodi cijene kao kod nas. Može se živjeti neko vrijeme ali te mrak zimi dotuče, misliš na Hrvatsku i na ono što je Bog dao našoj Dalmaciji, toplinu i svjetlo. Dakle biti u Švedskoj nekoliko mjeseci. izbjegavati zimu u potpunosti i doći u Hrvatsku na oporavak. Ne vidim da bi veća plaća mogla nadoknaditi hrvatsko sunce i svjetlo i namiriti hladnoću i mrak. Sada sunce izlazi tamo u 10 sati a zalazi u 14 i to na jugu Švedske. Sjever je sada već u mraku sa svjetlom ili samo odsjajem svjetla od tek koji sat na dan.

VL
Avatar Syssko
Syssko
14:27 14.11.2019.

Pa to imamo i mi u Samoboru i kole osnovne i srednje i vrtiće i kino i dom zdravlja, markete, sve što jedan velegrad ima a priroda posvuda na 2-3 km od centra sela i zelenilo, svatko ko dođe se oduševi a i mala nezaposlenost je.

VL
DU
Deleted user
14:06 14.11.2019.

Ništa nije "crno-bijelo". Bogu hvala, izgleda da je ovim ljudima iz članka lijepo i dobro. No, nije svima tako i ne treba ovaj članak uzimati zdravo za gotovo. Ali, svak je kovač svoje sreće i ne treba nikome zamjeriti daa teži nečemu boljem za sebe i svoju obitelj. Ja ne idem jer je za mene prekasno, a i djecu nisam "dobro" odgojio i "pripremio" za odlazak. Za sada im je dobrom i tu, ali tko zna što nosi sutra, a ne izgleda mi dobro, ne izgleda...

VL
Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
14:15 14.11.2019.

Svaki pregled kod doktora se placa 200kruna jedino ako zive na socijali onda su oslobodeni.Laze selo lazu ljudi,cili zivot sam proveo u Svedskoj do ove godine kad sam otisao u mirovinu,sad zivim u Zadru.Jedan euro -11 kruna trosobni stan nana selu ali ne ispod 4000jer je iznajmljen,osiguranje za ovo osiguranje za ono porez na auto ako ga imaju,kad sve odbijes i dodas neznam cim se bave ali izgleda da su u nekoj sekti poslodavac se brine da nisu pod stresom hahaha omjer krune i kune je otprilike 25% kuna je jaca.Ko voli neka izvoli,jedino je bolje sa Svedskom mirovinom u HR. Drugo sritno kako se ko snade i kakvo zanimanje ima.

VL
ŽE
Žegarni
14:15 14.11.2019.

I ova Dijana Jurasic je isfrustrirana ljevicarka koja svoje frustracije djeli preko novina izabranim filtriranim intervjuima i primjerima koji samo njoj odgovaraju. Znamo da nam skoro sve ne valja a najgore, najneprofesionalnije nam je novinarstvo. Ali ipak nije tako lose kako bi drugovi voljeli. Dijana zbog cega ti ne odselis i pises nam kako si uspjela u inozemsvu. Nema sanse, tko ce te primiti. U inozemstvu za novinare ima nesto kao etika, strucnost koju nasi novinari nazalost nisu sposobni dostici. Ali vazno je svoje komplekse izzivljavati preko defetistickih tekstova.

VL
IV
IvoDivo
14:59 14.11.2019.

Na mladosti svijet ostaje, a mi smo na žalost našu odgojili da nisu sposobni stvoriti si uvjete u tako divnoj zemlji, njihovoj zemlji.

VL
5S
505.scrtom
15:22 14.11.2019.

Sve se tako danas odgaja da odmah bježe čim zagusti malo, izaberu si uvijek lakši put,što dalje od problema, bez odgovornosti ,uvijek da drugi pomognu, to je mladost danas,propala i luzerska generacija i nikako bez mobitela u ruci jer bez njega ne mogu funkcionirati i živjeti kako treba..

VL
Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
15:14 14.11.2019.

Ja nisam zivia u selu u Svedskoj nego u gradu sela u Svedskoj nisu ista ka kod nas mali broj stanovnika ali necu reci ni za ni protiv. Prika moj ja zivin u selu Crno sada predgrade najlipseg grada na cilom mediteranu Zadra. Crno spalili partizani do zadnje kuce u drugom svejtskom ratu,nasi su bili u nasoj ustaskoj vojsci tako vrime bilo,za vrime domovinskog rata odma na pocetku ni se imalo nista cetnici i JNA okupirali Crno i opet isto sve kuce do zadnje spaljene bile ovaj put u domovinskom ratu ja mislim pocinoci su isti cetnici.Danas Crno obnovljeno do zadnje kuce cak i vise dice se rada.Crno sjaji lipse nego ista na svitu,ka i nas Zadar. ASvedska nije ratovala 150g i to je to.

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
15:44 14.11.2019.

Kako sad to? Stalno se piše da nam odlaze visokoobrazovani, kad ono: kamiondžije, frizerke, konobari, prodavačice... Naravno, kad dvoje rade i žive na selu, mogu pristojno živjeti.

VL
Avatar nisam..robot
nisam..robot
14:25 14.11.2019.

Sokiran sam, na selu skola i ambulanta, mozda cak i struja. To u nas nigdje nema. Djeca nam na selu ne idu u skolu, nema struje, a kada si bolestan onda ides kod vraca ili jednostavno toljaga. A sada ozbiljno, ovi koji se hvalisu vani sa 99% sigurnosti ne znaju jezik, niti ce ga ikada nauciti jer je to vec 10.000 x vidjeno, u svemu su izgubljeni. Ali godi im da se mogu malo hvalisati.

VL
MA
marcel
14:21 14.11.2019.

a u hrvatskoj sela nemaju škole, vrtiće i domove zdravlja?

VL
DU
Deleted user
15:02 14.11.2019.

Uzalud ti trud trubačke sposobnosti - prošlo je vrijeme kada je namjerna laž imala trostruko djelovanje. Puno, puno je onih koji istinu već i na prvi pogled razlikuje od konstruiranih laži.

VL
Avatar milanblenton7
milanblenton7
14:08 14.11.2019.

Par članaka niže na naslovnici... Ugledna psihijatrica koja je u Irskoj radila u struci, vratila se u Hrvatsku. Kako sad gospodo agitatori?

VL
Avatar hrjosko
hrjosko
18:18 14.11.2019.

Jbls ta više Njemačka! 680’000 nema krov nad glavom! Koje kod nas beskućnik? Niko i Romima smo napravili kuće!! Zmači žive na selo, stan si nemogu priuštiti u gradu, plaća crkavica...

VL
CE
cenzura
15:02 14.11.2019.

Moje rodno selo ima 1280 stanovnika,ima školu, vrtić, ambulantu, banku, poštu, benzinsku, 4 dućana, 3 kafića, tvornicu......... Dakle 5 puta manje selo kod nas ima isto što i 5 puta veće švedsko selo. Tko hoće raditi može i zaraditi!

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.