Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ribić: Najgore bi bilo da dođe do uporabe vatrenog oružja, njihova je policija laka na obaraču

Alenko Ribic Riba
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
20.01.2021.
u 17:55

Po meni je dobro da se dogodio onaj upad u kongres jer da se nije dogodio mjere osiguranja na ovoj inauguraciji bile bi uobičajene, smatra stručnjak za sigurnost Alenko Ribić

Stručnjak za sigurnost Alenko Ribić u studiju Večernjeg lista komentirao je inauguraciju Joea Bidena koji je prisegnuo za 46. američkog predsjednika.

Ribić je govorio o strogom osiguravanju inauguracije.

– U tom najužem prstenu nemoguće je nešto napraviti. Spominje se između 15 i 25 tisuća pripadnika nacionalne garde, kad je bila prethodna bilo ih je 8.000. Da nije bilo nereda i upada u kongres, osiguranje bi bilo u istim gabaritima – kazao je.

Kako se štiti najuža zona?

– Uža i šira zona bit će pokrivena snajperskim timovima. Sve dominantne točke bit će pokrivene ili s timovima ili s osmatračima. Ne postoji niti jedna pozicija s koje se može djelovati prema mjestu gdje se održava inauguracija. Ono što se jedino može desiti je da netko od strane sigurnosti to napravi, no nadam se da toga neće biti. Bit će specijalne snage od FBI, sve obavještajne službe... Prometnice su sve barikadirane, postavljene su blokade, jako puno agenata u civilu, agenti će biti ubačeni i među prosvjednike... – pojašnjava Ribić.

Što ako dođe do incidenta?

– Ako se dogodi daleko od mjesta događaja, radi se procjena. Imaju stožer osiguranja koji to razmatra. Ako procjene da nije nužno prekidati inauguraciju, oni neće. Iz zraka su sigurni jer su donijeli zabranu letenja iznad Washingtona. Sigurno su postavili i dodatne radare koji mogu detektirati dronove.

Čega se osiguranje najviše plaši?

– Oni se plaše tog rizika iznutra, to im je najveći problem. 12 pripadnika je isključeno iz osiguranja zbog objava na društvenim mrežama, svih 25 tisuća pripadnika nacionalne garde su morali biti provjereni.

Što provjera obuhvaća?

– Što pišu po društvenim mrežama, što objavljuju. Jesu li povezani s pojedincima ili skupinama koji bi upućivali na sigurnosnu prijetnju, jesu li imali u prošlosti neki incident... Ovi što su isključeni to su neki sitni prekršaji. Čim imate čovjeka koji na društvenoj mreži odobrava upad u kongres, ne može biti u najužem timu. Po meni je dobro da se dogodio onaj upad u kongres jer da se nije dogodio mjere osiguranja na ovoj inauguraciji bile bi uobičajene. Međutim, to je mobiliziralo sve intervencijske snage, sve službe... Zamislite da se taj incident desio na današnji dan.

Kako se to dogodilo 6. siječnja?

– Mislim da su imali pomoć iznutra jer ne moguće je upasti u Kongres. Ta ultradesnica ima dogovore preko društvenih mreža, oni pripremaju prosvjede u svih 50 država. Pojavljuje se problem što ako je netko od snaga koji je trebao brinuti u redu, postavio bombu.

Jesu li službe zakazale kada je u pitanju upad u Capitol Hill?

– Po meni je zakazala obavještajna služba. Nakon objava na Twitteru predsjednika Trumpa, da obavještajne službe nemaju nikakvu informaciju da se nešto dešava, to je sigurno propust.

Tko štiti predsjednika Bidena?

– Njegovo osiguranje preuzima Tajna služba. Osiguravaju ga pripadnici tajne službe u koje Biden ima povjerenja i koje osobno poznaje.

Hoće li mjere sigurnosti biti povećane tijekom cijelog mandata?

– To se radi sigurnosna procjena. Ovo prvo vrijeme imat će pojačano osiguranje, no sukladno procjeni i situaciji te mjere će se možda malo spuštati. Postoji standard ispod kojeg se ne može ići. Svi imaju zaštitu, članovi obitelji...

Kako izgleda osiguranje američkog predsjednika?

– Ako putuje, recimo, u Hrvatsku agenti CIA-e dolaze deset dana ranije i tu se uvezuju sa snagama sigurnosti države. Obilaze se sva mjesta posjeta, trasa kretanja, točno traže da se zna kako bi se radile evakuacije. Kada su bili američki predsjednici u RH oni su imali maksimalno povjerenje u nas.

Ribić je na kraju rekao da bi najgore od svega bilo da dođe do uporabe vatrenog oružja.

– Znamo da je njihova policija dosta laka na obaraču, no osobno se nadam da do toga neće doći.

VIDEO Večernjakova emisija povodom inauguracije Joea Bidena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije