Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE VEĆA PRAVA

U štrajku 66 radnika Poduzeća za ceste Varaždin

Radnici PZC-a Varaždin
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
19.11.2019.
u 16:31

Uprava PZC-a smatra da je novi kolektivni ugovor, koji su prihvatila druga dva sindikata, za prava radnika znatno povoljniji od prijedloga kolektivnog ugovora podnesenog od strane Nezavisnog cestarskog sindikata, a i prethodnog kolektivnog ugovora.

Dio radnika PZC-a Varaždin i dalje štrajka jer traže veće plaće, uređenje radnog vremena i veća prava u kolektivnom ugovoru. Štrajka su Varaždinu i u poslovnicama u Koprivnici i Križevcima.

- Prvi dan 12. studenog štrajkala su 62 radnika, a sad ih je 66. Znači, brojka raste. Važno je naglasiti da štrajkaju radnici koji rade u operativi, a ne poslovođe ili računovođe - kaže Mijat Stanić, predsjednik Štrajkaškog odbora iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Reagirao je i na navode da uprava PZC-a tjera radnike iz stacionara Koprivnica da krpaju udarne rupe na cesti. Budući da u štrajku ne sudjeluju svi radnici,  na raspolaganju je, smatra Stanić, dovoljan broj radnika koji se kogu rasporediti na nužne poslove. Pitanje je kako će funkcionirati čišćenje cesta u slučaju da padne snijeg. 

Uprava PZC-a smatra da je novi kolektivni ugovor, koji su prihvatila druga dva sindikata, za prava radnika znatno povoljniji od prijedloga kolektivnog ugovora podnesenog od strane Nezavisnog cestarskog sindikata, a i prethodnog kolektivnog ugovora. Prosječna plaća u PZC-u za razdoblje od siječnja 2019. do kolovoza iznosila je 6098 kuna neto, i znatno je veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, posebno imajući u vidu strukturu zaposlenih radnika po stručnoj spremi.  Čak 84,5 posto radnika je srednje ili niže stručne spreme, odgovara Uprava i dodaje da su radnicima isplaćeni i dodaci na plaću poput 1800 kuna regresa, 400 kuna uskrsnice, 800 kun i bon od 400 kuna za božićnicu, 400 kuna dara za djecu te 500 kuna prigodne nagrade.

Novi kolektivni ugovor sklopljen je sa Sindikatom prometa i veza Hrvatske i Nezavisnim sindikatom radnika PZC-a Varaždin, koji u svom članstvu imaju više od pedeset posto radnika od ukupnog sindikalno organiziranih zaposlenika. 

Ključne riječi

Komentara 1

ČI
čikaga3
20:36 19.11.2019.

Pa delegati u Saboru su stalno u štrajku jer su klupe uvijek gotovo prazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije