Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U štrajku 66 radnika Poduzeća za ceste Varaždin

Uprava PZC-a smatra da je novi kolektivni ugovor, koji su prihvatila druga dva sindikata, za prava radnika znatno povoljniji od prijedloga kolektivnog ugovora podnesenog od strane Nezavisnog cestarskog sindikata, a i prethodnog kolektivnog ugovora.
19. studenoga 2019. u 16:31 1 komentara 339 prikaza
Radnici PZC-a Varaždin
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dio radnika PZC-a Varaždin i dalje štrajka jer traže veće plaće, uređenje radnog vremena i veća prava u kolektivnom ugovoru. Štrajka su Varaždinu i u poslovnicama u Koprivnici i Križevcima.

Županijski sud u Varaždinu ŽALBA Četiri godine varali na računima, ne moraju u zatvor

- Prvi dan 12. studenog štrajkala su 62 radnika, a sad ih je 66. Znači, brojka raste. Važno je naglasiti da štrajkaju radnici koji rade u operativi, a ne poslovođe ili računovođe - kaže Mijat Stanić, predsjednik Štrajkaškog odbora iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Reagirao je i na navode da uprava PZC-a tjera radnike iz stacionara Koprivnica da krpaju udarne rupe na cesti. Budući da u štrajku ne sudjeluju svi radnici,  na raspolaganju je, smatra Stanić, dovoljan broj radnika koji se kogu rasporediti na nužne poslove. Pitanje je kako će funkcionirati čišćenje cesta u slučaju da padne snijeg. 

Uprava PZC-a smatra da je novi kolektivni ugovor, koji su prihvatila druga dva sindikata, za prava radnika znatno povoljniji od prijedloga kolektivnog ugovora podnesenog od strane Nezavisnog cestarskog sindikata, a i prethodnog kolektivnog ugovora. Prosječna plaća u PZC-u za razdoblje od siječnja 2019. do kolovoza iznosila je 6098 kuna neto, i znatno je veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, posebno imajući u vidu strukturu zaposlenih radnika po stručnoj spremi.  Čak 84,5 posto radnika je srednje ili niže stručne spreme, odgovara Uprava i dodaje da su radnicima isplaćeni i dodaci na plaću poput 1800 kuna regresa, 400 kuna uskrsnice, 800 kun i bon od 400 kuna za božićnicu, 400 kuna dara za djecu te 500 kuna prigodne nagrade.

Blaženka Divjak o štrajku Ministrica Divjak o štrajku: 'Sustav je u blokadi, ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera'

Novi kolektivni ugovor sklopljen je sa Sindikatom prometa i veza Hrvatske i Nezavisnim sindikatom radnika PZC-a Varaždin, koji u svom članstvu imaju više od pedeset posto radnika od ukupnog sindikalno organiziranih zaposlenika. 

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • čikaga3:

    Pa delegati u Saboru su stalno u štrajku jer su klupe uvijek gotovo prazne.