Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Divjak o štrajku:

'Sustav je u blokadi, ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera'

Blaženka Divjak o štrajku
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/8
19.11.2019.
u 16:41

'Ja se neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo, izostanak dijaloga i kompromisa nešto je što nije dobro', kaže Divjak

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas je ocijenila da je obrazovni sustav u blokadi zbog igara moći između premijera Andreja Plenkovića i prosvjetnih sindikata te poručila da ona u tim igrama ne želi sudjelovati i neće se svrstati niti na jednu stranu.

Sustav u kojemu imamo 463.000 učenika u potpunoj je blokadi. Na kocki je budućnost tih učenika zbog  igara moći i nadmetanja između sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne mogu i neću sudjelovati, istaknula je ministrica s izvanredne konferencije za novinare koju je sazvala na prvi dan općeg štrajka u osnovnim i srednjim školama.

Apelirala je na sindikate i premijera da otvore dijalog, da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija i nađu kvalitetan kompromis. Divjak je rekla i kako je od početka štrajka pokušala sama pomiriti dva ustavna prava - pravo na kvalitetno obrazovanje i pravo zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja da se bore za svoj materijalni status. Dodala je kako je sve do sada pokušala da se otvori dijalog, da se pomaknu početne pozicije i da dođe do kompromisa.

"I premijeru sam rekla da je imperativ nastavak dijaloga', rekla je.

Blaženka Divjak o štrajku
1/8

Upitana o tome je li razmišljala o podnošenju ostavke, odgovorila je da je razmišljala isključivo o tome kako ne pridonijeti kaosu nego učvrstiti put prema traženju rješenja.

'Ja se neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo, izostanak dijaloga i kompromisa nešto je što nije dobro', kaže Divjak.

Za sutra je najavila konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu na kojem bi trebali razgovarati o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine koja je reformska. Otkrila je da je sve ovo što je rekla na konferenciji rekla i premijeru Andreju Plenkoviću, a na pitanje što je on odgovorio rekla je da je bolje da on to kaže. Na konferenciji za novinare ministrica se pohvalila i uspjehom svoga dvoipolgodišnjeg mandata  na mukotrpnom putu uvođenja kurikularne reforme u škole i slamanju partikularnih i ideoloških interesa.

"Dio reforme sigurno je poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan i u ovom trenutku sigurna sam da mogu tvrditi i imam dokaze da sam dala sve od sebe da u dvije i pol godine poboljšamo status učitelja što nije jednostavno", rekla je.

Pomak je kaže ostvaren u nagrađivanju učitelja, većim mogućnostima njihova napredovanja, administrativnom rasterećenju, uvođenju statusa službene osobe, edukaciji, opremi za učitelje i škole.

No. učitelji i dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na poboljšanju njihova statusa, istaknula je ministrica.

Podržavate li svakodnevni štrajk u školama do ispunjenja zahtjeva?

Komentara 143

IC
ICCO
15:38 19.11.2019.

Glavna kuharice čušpajza za povraćanje sada se ne bi više igrala. Ostavka za ogromnu štetu djeci i njihovoj dobrobiti, te dizanju bune van svake pameti!

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
15:26 19.11.2019.

Daj ostavku onda! Ulupali ste milijune u “reformu” i za 300-tinjak probranih, a svi ucitelji i profesori dobili šipak...

DU
Deleted user
15:37 19.11.2019.

Kakvo jadno i bijedno politikanstvo, nedostojno jedne ministrice. Prvo je otvoreno stala, ne na stranu prosvjetnih radnika, nego sindikatlija. A sada pere nemušto ruke, ne želeći reći da jedini koji nisu za bilo kakav kompromis su upravo njeni sindikatlije. Dapače, sve su pretvorili u obični rat protiv vlade. Koja, kako god joj puno previše zamjeram i ne držim stranu, barem pokušava sačuvati ionako prenapuhanu rashodovnu stranu proračuna. Suma sumarum, debelo potkapacitirana, vrijeme je da barem ponudi ostavku jer joj se resor raspao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije