Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA SLIKA MEDALJE

U strahu pred najgorim: Iranci hrle u dućane i rade zalihe dok njihovo vodstvo prijeti Izraelu

The remains of a rocket booster that, according to Israeli authorities critically injured a 7-year-old girl, after Iran launched drones and missiles towards Israel, near Arad
Foto: CHRISTOPHE VAN DER PERRE/REUTERS
1/5
15.04.2024.
u 12:16

Načelnik generalskog zbora Hossein Bagheri najavio je da će odgovor Irana biti "mnogo jači“ ako Izrael pokrene svoju akciju odmazde.

Stručnjaci za Bliski istok zabrinuti su kako bi Izrael mogao odgovoriti Iranu na masovni napad koji se dogodio ovog vikenda. Iako su uspješno uspjeli oboriti sve projektile i dronove koje je Iran poslao prema Izraelu i brojnim međunarodnim pozivima za smirivanje situacije, opravdani je strah da bi dvije države mogle ući u opasan krug napada i odmazde.

General Hossein Salami, zapovjednik moćne iranske Revolucionarne garde, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je Teheran ušao u „novu fazu“ u kojoj će izraelski napadi na iranske "interese, imovinu, dužnosnike ili građane dobiti odgovor“. Načelnik generalskog zbora Hossein Bagheri najavio je da će odgovor Irana biti "mnogo jači“ ako Izrael pokrene svoju akciju odmazde.

Mural na Palestinskom trgu u Teheranu je preko noći dopunjen natpisom "Sljedeći udarac bit će snažniji“, napisanim na perzijskom i hebrejskom. Iranski novinar Hamed Mohammadi izjavio je za  DW da se Iran oslanja na vojna sredstva kako bi demonstrirao snagu nakon napada u Damasku u kojem je ubijeno sedam iranskih zapovjednika Revolucionarne garde.

GALERIJA Napad na iransko veleposlanstvo

The remains of a rocket booster that, according to Israeli authorities critically injured a 7-year-old girl, after Iran launched drones and missiles towards Israel, near Arad
1/7

"Antiizraelska osjećanja su DNK Islamske Republike. Takvim pristupom, razina konflikta u regiji ekstremno je porasla“, navodi Mohammadi te dodaje: "Posljednja eskalacija je ulazak u novu fazu, i praktično daje Izraelu zeleno svjetlo da poduzme agresivnije akcije čak i na iranskom teritoriju.“

No, među stanovništvom u Iranu čini se da su mnogi zabrinuti zbog mogućih izraelskih udara na iranske gradove. Redakcija DW zabilježila je u nedjelju brojne objave na društvenim mrežama koje prikazuju duge redove na benzinskim pumpama iz straha od skoka cijena. Gužve su bile u supermarketima, a građani su kupovali osnovne namirnice poput riže i kruha. Iranska valuta rijal brzo je pala rekordno nisko u odnosu na američki dolar.

Soroush Mozaffar Moghadam, pisac i analitičar koji je morao napustiti Iran nakon vala protesta protiv vlasti 2022. godine, kaže da je bio u kontaktu s mnogim ljudima iz domovine tijekom nedjelje. Za DW kaže da se mnogi osjećaju zbunjeno i uplašeno. "Glavne teme su posljedice mogućeg izraelskog vojnog napada na Iran, pesimizam u pogledu budućnosti i nesigurnost.“

"Jedan mladić s kojim sam pričao rekao je da ne vidi perspektivu jer vjeruje da većina u Iranu ne može utjecati na agresivno ponašanje vlasti“, zaključuje on.

 

Ključne riječi

Komentara 3

SE
Serengeti
18:33 15.04.2024.

A tko je destabilizirao Libiju? Ja se sjećam američkih i francuskih aviona kako su palili i žarili po Libiji, a ne ruskih.

SE
Serengeti
18:32 15.04.2024.

Iranski rial je zadnja 4 mjeseca manje više na istoj razini. Jučer gledali slike vatrometa i kako narod Irana diljem zemlje slavi, a sada su eto svi u strahu. 🤣🤣 Zapadna propaganda nema granica. Iran, Ukrajina, Kina, Sirija... skoro sve fake news.

KI
kingtom
13:31 15.04.2024.

Bolje bi Irancima bolje da svrgnu vlastite teroriste sa vlasti i naprave revoluciju a ne da ih vlastiti teroristi maltretiraju. Neka počnu kopati skloništa jer će Izrael uzvratiti. Kako? E to ostaje za vidjeti, ako su pametni onda će pokušati gađati samo one koji su odgovorni za napad na Izrael i nuklearni program. To bi imalo itekako smisla, a moguće je da će biti i puno šire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije