Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Netanyahu sazvao novi sastanak ratne vlade, SAD im poručio: Nećemo vam pomoći u osveti Iranu

Israel's Iron Dome anti-missile system intercepts rockets launched from the Gaza Strip
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/31
Autori: vecernji.hr, Hina
15.04.2024.
u 11:00

Napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica koji se dogodio ovog vikenda, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski obrambeni sustav protuzračne obrane

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti. 

Zasad nema indikacija da će Izrael uzvratiti na ovaj napad, a s time se složio i Večernjakov Hassan Haidar Diab koji je u studiju Večernji TV-a prokomentirao kako bi u tom slučaju ''posljedice bile katastrofalne''. Iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da je akcija njegove zemlje bila nužna i proporcionalna te poručio, iako Teheran ne teži eskalaciji ili ratu u regiji te nema namjeru ulaziti u sukob sa SAD-om, da potvrđuje svoje pravo na samoobranu.

Tijek događaja:

10:55 – Ovog ponedjeljka oglasio se i Izrael, poručivši da ima puno pravo obraniti se od događaja koji su se zbili ove subote i nedjelje. Benjamin Netanyahu ponovno će sazvati svoju ratnu vladu danas u 12 sati po našem vremenu, rekao je vladin izvor za Reuters.

– Mi nismo nacija koja traži rat – poručio je glasnogovornik izraelske vlade David Mencer, dodajući: ''Izraelci su dan i noć proveli u skloništima. Znamo da su tirani iz Teherana orkestrirali ne samo ovaj napad nego i masakr našeg naroda 7. listopada.'' 

– Na Izraelu je da odluči kako će braniti svoj narod – dodao je. Uz to, britanski mediji prenose i riječi njihova ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je poručio da je u interesu te države ''da se izbjegne eskalacija''. 

Inače, Bijela kuća poručila je Izraelu da se SAD neće pridružiti udarima osvete na Iran. Obraćajući se novinarima u nedjelju, visoki dužnosnik administracije rekao je da je Biden pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "vrlo pozorno i strateški razmisli" o tome kako su njegove snage odgovorile na akciju bez presedana, prvi izravni napad Irana na zemlju. U jučerašnjem nizu televizijskih pojavljivanja na američkim mrežama glasnogovornik nacionalne sigurnosti John Kirby ranije jučer ponovio je da je SAD jasno dao do znanja Izraelu da želi izbjeći širi sukob.


10:17 – Palestinski militantni pokret Hamas posrednicima u pregovorima predstavio je protuprijedlog za dogovor o razmjeni talaca u neizravnim razgovorima o postizanju prekida vatre u ratu u Gazi, izvijestio je izraelski list Haaretz. Tim prijedlogom predviđa se oslobađanje izraelskih talaca u zamjenu za Palestince iz izraelskih zatvora te postupno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze nakon 42-dnevnog primirja, objavio je Haaretz u nedjelju, pozivajući se na palestinske i arapske izvore. 

Hamas je ranije odbacio kompromisni prijedlog SAD-a o oslobađanju 40 talaca u zamjenu za 900 palestinskih pritvorenika tijekom šestotjednog primirja.  Haaretz prenosi da Hamasov protuprijedlog traži da izraelska vojska prestane s borbama u inicijalnom šestotjednom prekidu vatre te da se povuče iz urbanih centara. 

POVEZANI ČLANCI:

Istodobno bi se izbjeglima omogućio povratak na sjever Pojasa Gaze. Hamas bi tijekom tog razdoblja pronašao sve taoce u područjima borbi te ustvrdio kakvog su zdravstvenog stanja. U drugoj bi se fazi izraelska vojska povukla na teritorij Izraela, a tek tada bi krenula razmjena zatočenih, piše izraelski medij.  Za svakog izraelskog civila oslobađalo bi se 30 palestinskih zatvorenika, a za svakog vojnika 50 Palestinaca, uključujući i 30 koji su na doživotnoj robiji. 

Izraelski vojnici i poginuli taoci bili bi predani u trećoj i konačnoj fazi kad završi opsada Gaze te kad započne obnova područja.  Izrael je ranije procijenio da je živo oko 100 od otprilike 130 talaca koji ostaju u palestinskoj enklavi. Sada strahuje da ih je mrtvo mnogo više. 


8:34 – Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres podsjetio je u nedjelju, nakon iranskog napada na Izrael, da su činovi odmazde koji uključuju uporabu sile zabranjeni prema međunarodnom pravu, a SAD je poručio da će raditi na tome da se Teheran pozove na odgovornost pred UN-om.

Guterres je, govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, rekao državama članicama da UN-ova povelja zabranjuje uporabu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države te je osudio iranski napad na Izrael i upozorio na daljnju eskalaciju. "Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba širokih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju", rekao je Guterres na sastanku koji je sazvan nakon napada Irana.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je petnaesteročlano tijelo da nedvosmisleno osudi napad Irana, poručivši da je obaveza Vijeća sigurnosti ne dopustiti da postupci Irana ostanu bez odgovora. "Sljedećih dana, u dogovoru s drugim državama članicama, SAD će istražiti dodatne mjere kako bi ovdje, u Ujedinjenim narodima, Iran bio pozvan na odgovornost", rekao je Wood, ne precizirajući koje će korake SAD poduzeti.


6:51 – Američke snage potpomognute razaračima europskog zapovjedništva američke vojske uništile su u subotu i nedjelju više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmjerenih na Izrael iz Irana i Jemena, priopćilo je u ponedjeljak Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM). Iran je u subotu navečer pokrenuo napad na izraelski teritorij bespilotnim letjelicama i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja, u kojem su ubijeni najviši zapovjednici Revolucionarne garde.

Napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, većinom lansiranih iz Irana, izazvao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski obrambeni sustav protuzračne obrane uz pomoć Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Jordana. "CENTCOM i dalje podržava obranu Izraela protiv ovih opasnih akcija Irana. Nastavit ćemo raditi sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne sigurnosti", rekla je američka vojska.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 33

DU
Deleted user
08:43 15.04.2024.

Da,loptica je na izraelskoj strani,sve zavisi o njima.Iran je pokazao šta može Izraelu,ništa,u najboljem slučaju isto što i do sada,proxy malo granatiranju iz Libanona i veliki raketni napad koji prolupa prozore jedne kuće Čak u iranskim medijima stavljaju požar iz Čilea ko fol pogodak baze u Izraelu.Živi smijeh.Jednostavno jedno su rakete za paradu,s jedino stvarnost Pošto između te dvije zemlje nema kopnenog rata,sve se svodi na rakete i avione.E sad Izrael ima gušt birati šta če,može im u jednoj noći polupati sve aerodrome i nuklearni program,a može im uništiti i ostaviti ih bez jednog vojnog aerodroma kao upozorenje.I 90 % izraelskih raketa prolazi.Baš gledao par iranskih balističkih palo na iranska sela ha,ha.

Avatar nisam rekao
nisam rekao
11:52 15.04.2024.

Moloh ##Komšo, trebaš još poraditi na hrvatskom. Kaže se vrijede a ne "vrede".## Pitam se kada si išao školu (ako si uopšte išao) da li od stranih jezika učio austrijanski ili nemačkiski ili nemački

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:05 15.04.2024.

Neće im pomoći javno, ali tajno već dolaze tone naoružanja kao i detaljne upute što činiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije