Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASENOVAC

U srijedu skromna komemoracija, svi će biti zajedno nakon 4 godine

Jasenovac
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
18.04.2020.
u 11:34

U Javnoj ustanovi ističu kako neće biti mnogo delegacija kao proteklih godina. „Samo ono najminimalnije uz poštovanje svih odredbi koje je odredio nacionalni Stožer civilne zaštite“ – ističe Pejaković.

Zbog situacije sa epidemijom neće to biti komemoracija u onom pravom smislu, više će biti samo obilježavanje Dana proboja zatočenika uz polaganje vijenaca. Neće biti nastupa zborova i govora kao ranijih godina već samo dostojanstveno polaganje vijenaca u spomen na 22. travnja 1945. godine , rekao nam je ravnatelj Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković najajvivši ono što će se u spomen području dogoditi u srijedu, 22. travnja, u podnožju spomenika Cvijet.

Naime, obzirom na zabranu javnog okupljanja te obvezu socijalnog distanciranja mnoge obljetnice raznih događanja se nisu održavale proteklih mjesec dana, no Dan sjećanja na proboj zatočenika iz logora Jasenovac i obljetnica Bljeska, 1. svibnja, će biti obilježena, najavio je to i premijer Andrej Plenković na prošlotjednoj sjednici Vlade. U Ministarstvu branitelja najavili su i kako će obilježena biti 2. svibnja i obljetnica stradanja 12 redarstvenika u Borovu selu.

U Javnoj ustanovi ističu kako neće biti mnogo delegacija kao proteklih godina. „Samo ono najminimalnije uz poštovanje svih odredbi koje je odredio nacionalni Stožer civilne zaštite“ – ističe Pejaković. 

Kako doznajemo ove godine bi, možda i spletom okolnosti, tako na jednoj komemoraciji nakon niza godina mogli sudjelovati svi zajedno, i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković,  predsjednik Zoran Milanović, ali i predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina, Saveza antifašista i antifašističkih boraca te Roma. Naime, antifašisti i predstavnici stradalničkih naroda u Jasenovcu su od 2016. održavali komemoracije mimo državnog protokola.

Inače, samo Spomen područje je zatvoreno već mjesec dana pa djelatnici Javne ustanove rade od kuća uz povremeni dolazak u Jasenovac. Odgođeni su i planirani stručni skupovi na međunarodnoj razini.

„Morali smo odgoditi puno toga planiranog u ovoj polovici godine i sad čekamo razvoj situacije kako bi odredili nove termine“ – rekao je Pejaković.

>> VIDEO Dragan Primorac: Vjerojatno su djeca ključni prenositelji virusa

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
12:55 18.04.2020.

Mise Ne, sprovodi Uža obitelj bez obavijesti, Jasenovac Da. Lijepo, Vjerodostojno!

DU
Deleted user
14:54 18.04.2020.

Javna okupljanja i skupovi su zabranjeni za sve.

JB
Jednonogi.Brabonjak
16:55 18.04.2020.

Javna okupljanja ... hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije