Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'crveno' upozorenje

U srijedu moguća temperatura do čak 40 stupnjeva, a onda slijedi osvježenje

Fontana
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
06.07.2015.
u 09:09

Sličan toplinski afrički val Europu je posljednji put zahvatio i užario 2003. kada je od paklenih vrućina umrlo 70 tisuća ljudi

Već jučer i prekjučer bilo je teško podnošljivo vruće, no, prema najavama, najgore tek slijedi, i to od danas.

Naime, do Europe stiže vrući afrički val za koji prognostičari predviđaju da će potrajati najmanje devet dana, a temperature bi u nekim španjolskim pokrajinama mogle dosegnuti čak 44 Celzijeva stupnja.

Inače, sličan toplinski val Europu je posljednji put užario 2003. kada je od paklenih vrućina umrlo 70 tisuća ljudi.

Što se Hrvatske tiče, pred nama su tri užarena dana, a prema podacima Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vrhunac toplinskog udara bit će u srijedu kada će se temperatura penjati do 35-36, a čak i 39-40 Celzijevih stupnjeva, osobito na istoku zemlje. Prognostičari najavljuju da bi Sisak mogao “zakuhati” na 40 stupnjeva.

Stoga je DHMZ izdao i “crveno” upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje, što znači “vrlo veliku opasnost”, a od danas stoji i “crveno” upozorenje za vrlo visok UV indeks u cijeloj zemlji. Iako bi i danas poslijepodne i sutra mjestimice u najzapadnijim područjima, ponajprije u Gorskome kotaru i unutrašnjosti Istre, moglo biti lokalne naoblake i ponekog pljuska praćenog grmljavinom, osvježenje i predah od vrućina stiže u srijedu poslijepodne i četvrtak.

Tada bi se nad većim dijelom zemlje trebali nadviti oblaci, bit će bi mjestimice i kiše, a temperature bi se u četvrtak na kontinentu mogle spustiti na ugodnijih 26-27, ili u Gorskom Kotaru i Lici na 20-24 Celzijeva stupnja. U petak i subotu predviđa se temperaturni maksimum oko 33 stupnja.

>>Ovaj vikend temperature i do 34 stupnja, na Mljetu u 14 sati izmjereno 35

Komentara 2

DU
Deleted user
10:06 06.07.2015.

Treba obustaviti sve radne aktivnosti nakon 11 sati, besplatno podijeliti kome pivo, kome sladoled, kome ledeni čaj i čekati bolje dane. A razdragane mase kliču brižnoj vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije