Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE VIDE IZLAZ

U srijedu kreće štrajk u tri bolnice: 'Situacija je pred kolapsom'

Foto: Marin Tironi/Pixsell
31.08.2019.
u 20:14

- Krenut ćemo sa akcijama da i Vladi i građanima poručimo da je situacija pred kolapsom. Ne vidimo izlaza - poručila je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara

U srijedu oko 12 sati započinje štrajk djelatnika u KBC-u Rebro, splitskom KBC-u i bolnici u Dubrovniku tijekom kojeg će svi zdravstveni i nezdravsteni djelatnici biti pozvani da obustave rad na pola sata do sat vremena. Početak je to sindikalnih akcija i odgovor na neprihvaćanje parafiranog kolektivnog ugovora. 

- Krenut ćemo sa akcijama da i Vladi i građanima poručimo da je situacija pred kolapsom. Ljudi ne mogu otići na godišnji odmor, iscrpljuju se i uvjeti rada graniče sa maksimalnom izdržljivosti. Kako nam nisu prihvatili parafirani sporazum, ne vidimo izlaza - poručila je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara koja sudjeluje u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru.

Podsjetimo, ti su pregovori u tijeku, a u petak su zdravstveni sindikati državnim tajnicima iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija te Ministarstva rada i mirovinskog sustava iznijeli svoje zahtjeve o povećanju plaća u zdravstvu. Državni tajnici te zahtjeve izložit će premijeru i vladi te njihov stav prenijeti sindikatima narednog petka.

Stav sindikata koji je potvrdila i Prašnjak jest da će ovisno o tom odgovoru Vlade ovisiti njihove daljnje akcije poput ove uvertire u štrajk u srijedu u tri navedene bolnice. Kako neslužbeno doznajemo, "mini štrajkovi" nastavit će se i nakon srijede u drugim bolnicama. 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Mi sami
Mi sami
21:18 31.08.2019.

Nema država para mora svake godine dati parazitima iz NGO 1,5 milijardi kuna pa nema za zdravstvo.

VE
verica2
21:33 31.08.2019.

Prvo bi, prije bilo kakvih promjena u zdravstvu, trebalo propisati da liječnici i medicinske sestre koji su se školovali na trošak proračuna moraju određeno vrijeme raditi u Hrvatskoj. Koja si to zemlja može priuštiti da daje ogroman novac za školovanjenje liječnika koji će nakon diplome raditi u inozemnim bolnicama?

NO
Nordik
20:28 31.08.2019.

Kujundžić je najnesposobniji ministar zdravstva u povijesti HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije