Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA MATURA

U srijedu istječe rok za prijavu predmeta: Nema dvije razine, svi na jednak ispit iz hrvatskog

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
13.02.2023.
u 19:00

I na eseju učenici ne mogu više predati prazan list jer moraju prijeći prag

Za ovogodišnje maturante sa preksutrašnjim danom istječe rok prijave ispita kojima žele pristupiti na državnoj maturi. Uz izborne predmete koje moraju prijaviti maturanti, ove godine učenici prijavljuju razine ispita u dva obvezna predmeta – matematici i engleskom jeziku – dok u trećem obveznom predmetu – hrvatskom jeziku – prijave razina ispita više nema. Upravo je to jedna od najvećih promjena u državnoj maturi – svi pristupaju jedinstvenom ispitu hrvatskog jezika.

Sve ove godine učenici su uglavnom u većem postotku birali višu razinu hrvatskog (oko 60 posto), ali prosječna ocjena ostvarena nikada nije premašila ocjenu dobar.

Nižu razinu iz hrvatskog jezika biralo je do 40 posto učenika, a prosječno su dosezali ocjenu 2,45. Sada izbora više nema, svi imaju isti ispit, a kako poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, objedinjavanjem razina ne očekuju lošije rezultate u odnosu na prethodne godine.

Ovogodišnji ispit iz hrvatskog sastojat će se od testa i sažetka, a njemu će učenici pristupiti 26. lipnja, dok ih esejski dio ispita očekuje dan poslije, 27. lipnja. I na tome esejskom dijelu učenici ne mogu više računati na to da mogu predati prazan list i očekivati prolaz na hrvatskom jeziku jer moraju zadovoljiti postavljeni prag. 

>> VIDEO Hrvati u Zambiji ipak izvedeni pred sud: Izjasnili su se da nisu krivi

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije